Linkuri accesibilitate

Ilie Bolojan, la predarea mandatului interimar: Românii merită mai mult respect, indiferent de opțiuni. Să reunim „Româniile” noastre


Președintele interimar Ilie Bolojan
Președintele interimar Ilie Bolojan

Ilie Bolojan a făcut miercuri un apel la unitate și la „reunirea Româniilor”, indiferent de opțiunile politice, în ultima sa conferință de presă înainte de predarea mandatului de interimar pe care o va face luni după ce Nicușor Dan a fost ales președinte al României la alegerile din 19 mai.

„Pentru a juca în plan extern la potențialul maxim al țării noastre avem nevoie de consens la temele importante: relația cu SUA și cu UE, care nu sunt complementare, ci o simbioză. Cu cât lumea politică înțelege că trebuie să avem consens, cu atât mai bine-i vor reprezenta pe cetățenii României”, a spus Ilie Bolojan.

El a explicat că este nevoie de o colaborare între Președinție și Guvern și de consultare permanentă în domeniile Apărării, Justiției, Economiei, Externelor „pentru ca pozițiile să fie convergente în exterior, indiferent cine reprezintă România”.

Perfomanța, spune Ilie Bolojan, se face cu profesioniști. „Când sfaturile lor îți ghidează acțiunile, capacitatea de a greși scade”, a spus el, context în care a mulțumit echipei de profesioniști care l-a ghidat în această perioadă.

„Încrederea se recâștigă prin respectul față de cetățenii României, nu doar verbalizat, ci prin tot ceea ce realizăm în fiecare zi, prin comportament, atitudine și modul în care ne exercităm funcția și cred că românii merită mai mult respect. Indiferent de opțiunile politice, de critici și să încercăm să reunim Româniile noastre”, a conchis Ilie Bolojan.

Mandat preluat cu „cotă scăzută de încredere în instituții”

Președintele interimar Ilie Bolojan a făcut miercuri bilanțul mandatului pe care l-a preluat pe 12 februarie și îl va preda luni, 26 mai, președintelui ales Nicușor Dan.

„Acest mandat a fost preluat în condiții dificile, cu o cotă scăzută de încredere în instituții. Veneam după anularea alegerilor, într-un climat de tensiuni sociale. Mandatul a fost derulat tot în condiții destul de dificile, cu o autoritate scăzută pe care o are un președinte interimar”, a precizat Ilie Bolojan.

„Împreună cu colegii care sunt de față am avut în vedere ancorarea pe doi piloni: apartenența la UE și apartenența la NATO și relația cu SUA. Toate întâlnirile care au avut loc, toate participările la summitul, au urmărit acești doi piloni.

Am avut poziții clare atât privind războiul din Ucraina, unde am susținut o pace justă și respectarea dreptului internațional, cât și pentru relația cu Republica Moldova, o țară-soră pentru noi. Pozițiile României au fost predictibile, convergente cu guvernul României și în felul acesta cred că am contribuit la consolidarea unei imagini de stat și țară pe care te poți baza. O țară predictibilă și sigură.”

El a spus că „au fost discuții importante în domeniul apărării care au însemnat consolidarea flancului estic al NATO, întărirea industriei naționale de apărare, accesarea fondurilor europene”.

O altă direcție importantă a fost cea legată de stabilitatea politică internă și dialogul interinstituțional. „Colaborarea cu guvernul a fost o prioritate întrucât în condiții de deficit bugetar mare instabilitatea politică creaază probleme și mai mari. Mulțumesc guvernului, fostului premier și tuturor miniștrilor.”

O componentă importantă a fost organizarea în cele mai bune condiții a alegerilor prezidențiale, spune Bolojan.

„Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați, de la cei din secții, la reprezentanții MAI până la celelalte instituții: STS, BEC. Am avut alegeri desfășurate în bune condiții și românii și-au exprimat punctul de vedere. Pozițiile țării noastre au depis și de consultările cu toți ceilalți factori decizionali.”

El le-a mulțumit, la final cetățenilor României. „Pentru mine a fost o mare onoare să fiu în serviciul României la Cotroceni timp de 100 de zile.”

Plenul reunit al Parlamentului va fi convocat luni, 26 mai, pentru ca președintele ales Nicușor Dan să poată depunne jurământul de învestitură.

Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale din 18 mai cu 6.168.642 de voturi (53,60%).

George Simion a obținut 5.339.053 de voturi (46,40%) și a contestat miercuri rezultatul alegerilor la Curtea Constituțională.

După ce Nicușor Dan își va prelua rolul de titular la Cotroceni, Bolojan va reveni în postul de președinte interimar al Partidului Național Liberal după ce Nicolae Ciucă, fostul președinte al partidului, și-a dat demisia. Ciucă a candidat la alegerile prezidențiale din 2024 - anulate între timp de Curtea Constituțională - dar nu s-a calificat în turul doi de scrutin.

Întrebări și răspunsuri

Domnule președinte, finanțarea partidelor din impozite și taxele oamenilor și firmelor a crescut de 26 de ori în opt ani și a ajuns să coste aproape 380 de milioane de lei pe an. Dacă veți fi premier, veți reduce banii primiți de partide, vă gândiți să cereți Parlamentului limitarea a ceea ce se cheltuiește ca publicitate electorală?

Ilie Bolojan: Consider că sumele alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate ca după modelul fundațiilor germane aceste sume să se ducă în special pe partea de pregătire a membrilor partidelor pentru a fi mai competitivi, mai profesioniști. Această investiție din banii publicii se vor întoarce prin serviciilor pe care le aduc acești oameni în favoarea cetățenilor.

În ceea ce privește poziția de premier: domnul președinte Nicușor Dan, căruia îi doresc mult succes, va avea consultări cu partidele și în urma consultăriloe se va face o propunere. Până atunci, tot ce se discută sunt doar speculații. Pentru a fi un premier eficient ai nevoie de majoritate parlamentară, de o autoritare. Nu e vorba de dorință. Niciun premier nu poate fi perfomant facă nu are o echipă de miniștri și cei mai buni profesioniști lângă miniștri.

Ați vorbit de consens. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la consensul de la Snagov. Ce sunteți pregătit să faceți după ce plecați de la Cotroceni pentru a făuri mai departe acest consens în slujba României europene?

Ilie Bolojan: Împreună cu colegii din conducerea PNL, cred că avem obligația față de stabilitatea țării, să participăm la discuții pentru a susține formarea unui nou guvern care să acționeze urgent pentru evitarea degradării ratingului de țară, scăderea deficitului, modernizarea statului.

În aceste 100 de zile la Cotroceni, care e cea mai puternică amenințare la adresa României?

Ilie Bolojan: E cert că instabilitatea economică și criza bugetară sunt o posibilă amenințare. Toate turbulențele internaționale sunt amenințări, complicații.

Când ați preluat mandatul v-am întrebat ce ar trebui să facă România privind dezinformarea din online? Ce progrese s-au făcut în aceste trei luni?

Ilie Bolojan: Dezinformarea este o realitate și nu se va putea realiza de pe o zi pe altă. Sunt măsuri de colaborare cu platformele respective, care s-a îmbunătățit. De reacția rapidă a instituțiilor care au competențe pentru ca fake-uri să poate fi dezangajate imediat. O comunicare cât mai bună cu oamenii. Sunt măsuri de la creșterea educației, de a înțelege ce înseamnă manipularea și dezinformarea.

Ați încercat să aflați dacă recentele întâlniri ale lui George Simion în străinătate pun în pericol securitatea națională?

Ilie Bolojan: M-am concentrat pe buna desfășurare a alegerilor prezidențiale și pe funcționarea instituțiilor. Nu există astfel de preocupări de a urmări ce fac candidații la prezidențiale.

Dacă veți fi numit prim-ministru, credeți că este indicat un acord cu FMI?

Ilie Bolojan: Cred că pentru țara noastră este bine să evităm o astfel de situație pentru că asta ar însemna că ajungem cu spatele la zid. E bine să lucrăm să nu ajungem cu spatele la zid pentru că asta înseamnă costuri mai mari. Cred că avem capacitatea să luăm măsuri la timp.

Deja sunt opinii divergente despre creșterea taxelor între dvs. și Nicușor Dan. Cum vă influențează acestea în decizia de a fi premier?
Ilie Bolojan: Nu sunt opinii divergente. Există niște condiționări. Am spus că trebuie să ne reducem cheltuielile ineficiente, e nevoie să ne încasăm taxele actuale la potențialul maxim, și dacă aceste lucruri nu se fac, indiferent cine va fi la guvernare va fi pus în situația să crească taxele. E posibil ca noul guvern să fie pus în situația să nu acționeze în această ordine cronologică, să fie diferită. Sper să nu ajungem într-o astfel de situație.

Nu ar trebui anunțate creșterile de taxe din timp, ca românii să se pregătească?
Ilie Bolojan: Atât Ministerul de Finanțe, cât și Ministerul Fondurilor UE, e bine să facă informări corecte despre problemele cu deficitul bugetar, întârzierea atragerii de fonduri. Când se iau măsuri care nu sunt dezbătute, de pe o zi pe alta, riscul ca efectele lor să afecteze afacerile, planurile de investiții este destul de mare. Indiferent cine e premier, dacă există o majoritate guvernamentală stabilă și nu un guvern minoritar, ar fi un avantaj pentru capacitatea de reformă, pentru percepția de guvern stabil care înseamnă dobânzi mai mici.

Ați fi dispus să acceptați un guvern minoritar?
Ilie Bolojan: Cea mai proastă soluție a actuala stare de interimat. Cu cât se face mai bine un guvern, cu atât e mai bine pentru dialogul cu partenerii noștri interni și externi, cu băncile și investitorii. Dacă nu se va găsi o majoritate stabilă, indiferent cine va fi în guvernare va trebui să funcționeze.

Cât de rea e situația economică?
Ilie Bolojan: Avem o criză bugetară și cu cât luăm măsuri mai repede, cu atât evităm o criză economică. Mai este timp, dar timpul nu are răbdare cu noi.

SUA au deja discuții bilaterale cu state europene. Cum ați perceput această relație?

Ilie Bolojan: Am început deja să-i predau toate datele de politică externă și apărare domnului Nicușor Dan, astfel încât să existe continuitate. În ce privește aceste aspecte, sunt domenii în care relațiile directe sunt o prioritate, cel puțin pe componenta de apărare și tarifare. Aici pozițiile României sunt de tip european. Am acceptat să ne suplimentăm cheltuielile de apărare.

Aveți informații legate de furtul Tezaurului dacic?

Ilie Bolojan: Nu am alte informații în afară de știrea de azi. Probabil polițiștii olandezi vor veni cu noi informații.

Cum definiți relațiile România-SUA?

Ilie Bolojan: Indiferent de culoarea politică a unei administrații, administrația de la București are toată datoria să consolideze această relație.

Ce orizont de timp avem pentru formarea noului Guvern?

Ilie Bolojan: Când se formează coaliții de guvernare putem avea două abordări. Cea din România, când coaliția se formează repede, dar fără programe, cu riscul de rigoare că vor apărea abordări diferite, cu discuții în coaliție. Sau avem modelul german, unde coalițiile se formează greu, se discută programele în detaliu, dar ai un program clar și trăinicia coaliției e mai mare. Va trebui să găsim o formulă la mijloc. Nu există niște termene, dar în paralel cu formarea guvernului se poartă discuții Comisia Europeană pentru un termen care să-i permită noului guvern să ia măsurile necesare.

Spuneați că ar trebui evitat un acord cu FMI. Ar putea fi evitată o creștere de taxe și impozite?

Ilie Bolojan: Dacă măsurile de corecție bugetară s-ar fi luat anul trecut, nu s-ar fi pus problema unei posibile creșteri de taxe. Mi-e greu să dau un răspuns. Cu cât se amână măsurile de corecție cu atât riscul de creșteri de taxe este mai mare.

Ideologul Kremlinului, Alexandr Dughin, a acuzat o intervenție a lui Macron în alegerile din România. Sunt pregătite instituțiile să demonteze propaganda rusă?

Ilie Bolojan: Cred că va trebui să ne obișnuim cu această nouă realitate.

Cum vedeți faptul că nu există reacție a președintelui Trump la victoria lui Nicușor Dan?
Ilie Bolojan: Există poziționare SUA și sunt convins că dl președinte Nicușor Dan va lucra la consolidarea relațiilor cu SUA

Candidatul AUR a contestat rezultatul alegerilor. Ați primit informări despre eventuale probleme la alegeri?
Ilie Bolojan: Și dvs, și eu - ca cetățeni - am urmărit modul în care s-au derulat alegerile. Nu au fost incidente majore, timp de 2 zile nu au fost semnale publice că r fi probleme. Elementele care i-au făcut să depună contestații nu știu de ce țin. Consider că alegerile au fost bine organizate și au reflectat voința cetățenilor.

Dacă Nicușor Dan vă desemnează premier, dar PSD intră în opoziție, acceptați?
Ilie Bolojan: Nu dau sfaturi nici unui partid, fiecare își ia deciziile sale. Dar consider că pentru situația bugetară dificilă, pentru situația tensionată social, e bine să avem un guvern cu majoritate stabilă. Dacă nu se va putea forma, atunci țara noastră va avea fie alte majorități – pe care nu le întrevăd acum, fie va fi guvern minoritar

Un parlamentar din POT a intrat în PNL. Girați traseismul politic?
Ilie Bolojan: Sunt de peste 30 de ani membru PNL, deci e clară atitudinea mea. Dacă ne aducem aminte, în Parlament fenomenul migrației e o constantă. Eu nu îl încurajez, dar trebuie văzute motivele pentru care pleacă din partidul acela.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI


  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG