Linkuri accesibilitate

Pachetul austerității. Plenul reunit se întrunește luni în ședință extraordinară pentru ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament


Prezentarea programului de guvernare în plenul reunit înaintea votului pentru învestirea guvernului condus de prim-ministrul desemnat Ilie Bolojan, la Palatul Parlamentului din București, 23 iunie 2025.
Prezentarea programului de guvernare în plenul reunit înaintea votului pentru învestirea guvernului condus de prim-ministrul desemnat Ilie Bolojan, la Palatul Parlamentului din București, 23 iunie 2025.

Premierul Ilie Bolojan a anunțat vineri că Guvernul își va asuma marți, în Parlament, răspunderea pentru proiectul de lege privind austeritatea, care va fi convocat în sesiune extraordinară pentru că legislativul este în vacanță.

Actualizare 22:00 - Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis ca plenul reunit să se întrunească luni, la ora 15:00 pentru ca Guvernul să-și asume răspunderea pentru pachetul de măsuri fiscale de reducere a deficitului bugetar.

Sâmbătă și duminică, parlamentarii pot depune amendamente la proiect, iar guvernul va decide dacă preia din amendamente, pentru a aproba forma finală a proiectului.

Știrea inițială

Premierul Ilie Bolojan a anunțat vineri că proiectul va fi depus la Parlament după ședința de guvern pentru ca „marți, data ședinței Ecofin, să intrăm pe ultima parte a procedurii parlamentare de asumare a răspundării după preluarea amendamentelor și analizarea acestora în ședința de guvern care se va organiza la începutul săptămânii viitoare”.

Pachetul de măsuri fiscale a fost discutat cu Comisia Europeană și există semnale că, în cazul în care va fi aprobat înainte de Consiliul Ecofin, evaluarea Comisiei va fi bună, iar România va intra pe un nou drum, a declarat, joi, ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, într-o conferință de presă organizată la Guvern.

Cota standard a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) va fi de 21%, iar cea redusă, de 11%, care se va aplica unui număr restrâns de bunuri și servicii, potrivit proiectului.

De asemenea, se majorează mai multe taxe și impozite, inclusiv accizele pentru țigări, alcool și carburant, plata CASS va fi aplicată și pensiilor peste 3.000 de lei și va crește numărul de contributori la CNAS.

Al doilea pachet, care va urma celui ce va fi adoptat marți va fi cel care privește reforma structurală a instituțiilor.

Ce conține proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare

Proiectul de lege reglementează unele măsuri fiscal-bugetare pentru stabilizarea finanțelor publice, prin limitarea cheltuielilor permanente, pe de o parte, și, pe de altă parte, prin creșterea veniturilor, astfel încât să se poată susține, din fonduri publice, finanțarea tuturor categoriilor de servicii publice destinate cetățenilor.
Prin acest pachet de măsuri se urmărește atingerea următoarelor obiective:
- Reducerea țintei de deficit bugetar de la 9,3% și realinierea pe traiectoria de ajustare, în vederea respectării angajamentelor asumate în Planul Fiscal Bugetar pe 7 ani
- Recâștigarea încrederii investitorilor și evitarea retrogradării din perspectiva ratingului de țară
- Evitarea suspendării fondurilor europene și continuarea implementării proiectelor de infrastructură și de dezvoltare
- Realizarea reformei fiscale în vederea evaluării pozitive de către Comisia Europeană și posibilitatea încasării banilor din Cererea de Plată numărul 4, suma reprezentând cel mai important aport la bugetul de stat, proiecția prevăzută fiind de 2.680 miliarde de Euro brut, respectiv 0.7% din PIB.
Pachetul de măsuri fiscal-bugetare cuprinde două componente:
- Măsuri pentru creșterea veniturilor, cu un impact bugetar suplimentar estimat de 9,5 miliarde lei în 2025 (0,5% din PIB) și 35 miliarde lei în 2026 (1,71% din PIB)
- Măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare și neintrarea în vigoare a unor cheltuieli suplimentare - guvernul estimează, în urma acestor măsuri, reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,25 mld lei în 2025 (0,06%), respectiv 57,3 miliarde lei în 2026 (2,82 % din PIB)
Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului pentru începerea procedurii de angajare a răspunderii Guvernului în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, potrivit articolului 114 din Constituția României.

Angajarea răspunderii este procedura cea mai rapidă, prevăzută de Constituție, dictată de urgențe și prin care se evită blocajele legislative, prin care Guvernul poate adopta proiecte de legi fără dezbatere în Parlament, prin prezentarea legii sau a pachetului de legi în plenul reunit.

În trei zile de la prezentarea legii sau a pachetului de legi în Parlament, se poate depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Guvernul poate fi demis prin adoptarea moțiunii de majoritatea parlamentarilor.

Dacă moțiunea nu este depusă sau este depusă dar nu întrunește voturile majorității, proiectul sau pachetul de legi este considerat adoptat.

PSD-PNL-USR-UDMR și minoritățile asigură în Parlamentul României coaliția majoritară care susține Guvernul Bolojan.

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare: Primele efecte ale pachetului fiscal: Scad costurile de împrumut. ROBOR, sub 7%

Primele efecte ale pachetului fiscal propus de guvernul Bolojan: scad costurile de împrumut. ROBOR sub 7% pentru prima dată după alegerile prezidențiale, afirmă ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, citat de Ziarul Financiar.

„Vești bune pe piețele financiare pentru România! Față de finalul zilei de marți, 1 iulie, România se împrumută mai ieftin cu aproximativ 3 până la 15 bps, semn că măsurile privind majorările de taxe și impozite pentru reducerea deficitului sunt acceptate de către investitori”, scrie pe Facebook Alexandru Nazare.

Costurile de împrumut, adaugă el, au scăzut semnificativ.

Ministrul Finanțelor dă și câteva exemple - Titlurile în lei: -3 / -15 bps, scăderi mai mari la maturități >4 ani. Euroobligațiuni în EUR: -20 / -35 bps, cele pe >5 ani coboară și mai mult. Euroobligațiuni în USD: -15 / -30 bps. ROBOR 3M a revenit sub 7%, la 6,99% (prima dată din mai).

„Anunțul pachetului de măsuri are deja un impact sermnificativ în piețe. La licitațiile de astăzi (vineri - n.r.) pe piața internă, am anunțat o sumă de 800 de milioane lei și am avut o cerere de aproximativ 5 ori mai mare, mai ales pentru scadența de 9 ani. Randamentele la care am emis sunt sub piața secundară cu aproximativ 5-10 bps, în condițiile în care am adjudecat aprocimativ 3 miliarde de lei”, declară Nazare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG