GHF a declarat că 19 persoane au fost călcate în picioare și una a fost înjunghiată „în mijlocul unui val haotic și periculos” la sediul său din zona Khan Younis după ce, în opinia sa, persoane „înarmate și afiliate Hamas” au instigat tulburări, transmite BBC.
Biroul de presă al guvernului din Gaza, condus de Hamas, a negat afirmația și a acuzat GHF că încearcă să „mușamalizeze” o crimă.
Spitalul Nasser din Khan Younis a declarat că a primit cadavrele a 21 de persoane care au murit prin sufocare în urma inhalării de gaze lacrimogene și a aglomerației la locul de primire a ajutorului.
Este prima dată când GHF confirmă decese la unul dintre centrele sale de ajutor.
Biroul de presă al guvernului a acuzat contractorii de securitate privați din SUA, care distribuie ajutoare pentru GHF, că au provocat aglomerația prin închiderea porților șantierului după ce mii de oameni s-au adunat în canale înguste pentru a colecta alimente și apoi prin tragerea cu gaze lacrimogene și muniție reală asupra lor.
Într-un videoclip grafic distribuit pe rețelele de socializare și verificat de BBC, un martor care stătea pe o căruță plină cu cadavrele a șase băieți și bărbați de la spitalul Nasser a declarat că aceștia au fost striviți între gardurile amplasate la locul de desfășurare a operațiunilor GHF în timp ce așteptau distribuirea de alimente.
„Sunt copii. Ce vină au să moară pentru ajutor?”, strigă bărbatul în timp ce ridică trupul unuia dintre băieți.
„Ce s-a întâmplat este că la ușa [locului de intervenție] străinii au făcut un gard aici și un gard aici”, a făcut el un gest. „Băieții s-au dus în față, iar oamenii au venit și i-au călcat în picioare.”
De la începutul operațiunilor GHF la sfârșitul lunii mai, au existat relatări aproape zilnice despre palestinieni uciși în timp ce căutau ajutor. Martorii spun că majoritatea au fost împușcați de forțele israeliene.
Biroul ONU pentru Drepturile Omului a declarat marți că a înregistrat până acum 674 de crime în vecinătatea celor patru locații ale GHF din sudul și centrul Gazei în ultimele șase săptămâni.
Alte 201 crime au fost înregistrate de-a lungul rutelor convoaielor umanitare ale ONU și ale altor organizații umanitare, a adăugat acesta.
Până acum, GHF a negat că ar fi existat incidente mortale în imediata apropiere a amplasamentelor sale și a acuzat ONU că folosește cifre „false și înșelătoare” de la ministerul sănătății din Gaza, condus de Hamas.
Armata israeliană a recunoscut săptămâna trecută că au existat incidente în care civili au fost răniți și că depune eforturi pentru a minimiza pe cât posibil „posibilele fricțiuni dintre populație și forțele [israeliene]”.
GHF folosește contractori privați de securitate pentru a distribui ajutoare din zonele militare israeliene.
ONU refuză să coopereze cu aceasta, calificând organizarea acesteia ca fiind lipsită de etică.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI