„Cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.243/2021 pentru modificarea art.1 alin.(3) din Legea nr.406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de șef al statului român, în ansamblul său, este neconstituțională, fiind contrară prevederilor constituționale art.1 alin.(5) privind principiului legalității, în componenta privind calitatea legii, și ale art.15 alin.(2), din perspectiva lipsei dispozițiilor tranzitorii, precum și a caracterului retroactiv al acestei legi”, a decis marți Curtea Constituțională.
Pe scurt, este vorba de modificările făcute la legea care-i conferea fostului șef de stat dreptul la casă de protocol cu un spațiu de cabinet de lucru, cu un consilier și-un secretar, 75% din indemnizația președintelui în exercițiu și protecția Serviciului de Protecție și Pază cu folosința gratuită a unui autoturism.
Toate aceste privilegii i-au fost retrase fostului președinte după ce a fost declarat în instanță colaborator al fostei Securități, poliția politică comunistă.
Traian Băsescu a atacat prin Curtea de Apel București (CAB) modificările aduse legii care l-au lăsat fără beneficiile conferite tuturor foștilor șefi de stat după 1989.
Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat două note informative despre un coleg de la Marină care i-au afectat cariera, iar în urma denunțurilor sale Securitatea s-a opus numirii sale pe nave care circulau în străinătate.
Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi și a spus că „punctele de vedere total diferite” ale CNSAS și ale sale vor fi „împăcate” de un judecător.
El a spus că n-a știut niciodată că i s-ar fi dat un nume conspirativ și a spus că rapoartele sale erau predate la compania și nu au fost date la Securitate și le-a semnat mereu „căpitan Traian Băsescu”.
Băsescu a fost comandantul navei „Biruința”, nava-amiral a flotei românești, iar în calitatea sa era obligat să prezinte periodic rapoarte.
„Niciodată n-am știut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am știut că contrainformațiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluție am aflat de legatura contrainformațiilor militare. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, asa scrie și pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate și sunt semnate «Căpitan Traian Băsescu». Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov”, a spus Băsescu în fața instanței.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI