„Două aeronave F-16 Fighting Falcon, din cele achiziționate de România de la Regatul Norvegiei, au aterizat joi, 22 mai, în Baza 71 Aeriană «General Emanoil Ionescu» din Câmpia Turzii. Acestea vor intra în dotarea Escadrilei 571 Aviație Vânătoare din cadrul Bazei 57 Aeriene «Căpitan Aviator Constantin Cantacuzino», de la Mihail Kogălniceanu”, transmite MApN, într-un comunicat de presă.
Până acum, peste jumătate din cele 32 de avioane F-16 contractate de Guvernul român de la cel norvegian, în noiembrie 2022, au ajuns în țară.
Primele șaisprezece alcătuiesc deja escadrila de Vânătoare de la baza aeriană Câmpia-Turzii, din județul Cluj, în timp ce celelalte două sunt primele care vor compune escadrila care va funcționa la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța.
Astfel, capacitatea operațională a noii escadrile va fi dezvoltată la Câmpia Turzii, după care funcționarea ei efectivă se va face de la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, după finalizarea investiției în infrastructură, de acolo.
De precizat că România mai are încă o escadrilă funcțională (formată chiar din 17 avioane), la baza aeriană Borcea, acelea fiind achiziționate din Portugalia, în 2012, conform site-ului defenseromania.
„Noile aeronave se alătură celor deja aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române și vor contribui la consolidarea securității țării noastre prin executarea misiunilor de apărare a spațiului aerian național și aliat, atât în timp de pace, cât și în situații de criză, în cadrul Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comandă națională și NATO”, explică MApN.
Contractul încheiat de România și Norvegia în noiembrie 2022 are o valoare de 388 de milioane de euro, după cum a scris Europa Liberă la acel moment.
Contractul este derulat cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii (SUA), iar avioanele sunt livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minimum 10 ani - pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.
„Astfel, achiziția avioanelor de luptă norvegiene reprezintă, în fapt, un transfer de capabilități între două state aliate în cadrul NATO” , mai subliniază MApN.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI