Linkuri accesibilitate

Israelul analizează o propunere Hamas de armistițiu. Mari instituții de presă spun că inclusiv jurnaliștii suferă de foame în Gaza


Conflictul din Fâșia Gaza a dus la o situație umanitară dezastruoasă, cu tot mai multe relatări despre persoane, mai ales copii, care mor din cauza malnutriției.
Conflictul din Fâșia Gaza a dus la o situație umanitară dezastruoasă, cu tot mai multe relatări despre persoane, mai ales copii, care mor din cauza malnutriției.

Israelul examinează o propunere făcută de Hamas pentru un armistițiu și eliberarea ostaticilor în Gaza, a anunțat biroul premierului Beniamin Netanyahu. În acest timp, atacurile aeriene și terestre israeliene continuă, iar organizațiile umanitare vorbesc de foamete pe scară largă în Fâșia Gaza.

Ambele părți din conflict, Israel și Hamas, se confruntă cu presiuni interne și internaționale intense pentru a ajunge la un acord, în contextul în care condițiile umanitare din Gaza s-au deteriorat dramatic.

Un oficial israelian de rang înalt, citat de presa locală, a declarat că se poate lucra pe noul text al propunerii. Postul israelian Channel 12 a precizat însă că un acord rapid nu este posibil pentru că există în continuare divergențe, inclusiv în privința pozițiilor de retragere a armatei israeliene în timpul unui eventual armistițiu.

Un oficial palestinian apropiat negocierilor a declarat pentru Reuters că poziția recentă a Hamas este „flexibilă, pozitivă și ține cont de suferința crescândă din Gaza și de necesitatea de a opri foametea”.

În ultimele săptămâni, zeci de persoane au murit de foame în Gaza, conform autorităților locale de sănătate. Organizația Mondială a Sănătății a raportat miercuri că 21 de copii sub cinci ani se numără printre cei decedați din cauza malnutriției în acest an.

Israelul, care a întrerupt toate livrările către Gaza la începutul lunii martie și a reluat aprovizionarea cu noi restricții în mai, afirmă că permite accesul ajutoarelor, dar trebuie să controleze livrările pentru a preveni deturnarea acestora către militanții Hamas.

Israelul susține că a permis intrarea unei cantități suficiente de alimente pentru cei 2,2 milioane de locuitori ai Gazei pe parcursul războiului și dă vina pe ONU pentru ca distribuția ajutoarelor este lentă.

Reprezentanții ONU, la rândul lor, afirmă că acționează cu maxim de eficiență în condițiile impuse de Israel.

Noi atacuri israeliene cu morți și răniți în Gaza

Joi, forțele israeliene au lovit orașele Nuseirat, Deir Al-Balah și Bureij din centrul Gazei. Oficialii de la Spitalul Al-Awda au transmis că trei persoane au fost ucise într-un atac aerian asupra unei case din Nuseirat.

Alte trei persoane au murit din cauza bombardamentelor cu tancuri în Deir Al-Balah, iar atacuri aeriene separate au ucis un bărbat și o femeie, rănind alte câteva persoane.

Spitalul Nasser a anunțat că trei persoane au fost ucise de focuri de armă israeliene în timp ce căutau ajutor în sudul Gazei, între Khan Younis și Rafah. Armata israeliană a declarat că militanți palestinieni au lansat un proiectil în timpul nopții din Khan Younis către un punct de distribuție a ajutoarelor în apropiere.

Presiuni pentru un armistițiu

Washingtonul promovează un acord pentru un armistițiu de 60 de zile, care ar implica eliberarea a 10 ostatici în viață și a rămășițelor a 18 alții, în schimbul prizonierilor palestinieni deținuți în Israel și intensificarea livrărilor de ajutoare.

Emisarul american pentru pace în Orientul Mijlociu, Steve Witkoff, călătorește în Europa săptămâna aceasta pentru a discuta despre războiul din Gaza și alte probleme regionale.

Un oficial israelian a declarat că ministrul afacerilor strategice, Ron Dermer, se va întâlni cu Witkoff vineri, dacă diferențele dintre Israel și Hamas se reduc suficient.

Hamas cere retragerea trupelor israeliene la pozițiile de dinainte de 2 martie, când Israelul a încheiat un armistițiu anterior, și livrarea ajutoarelor sub supravegherea ONU.

Aceasta ar exclude un grup nou format, Gaza Humanitarian Fund, controlat de Israel și SUA, care a început să distribuie alimente în mai, în apropierea trupelor israeliene, care au ucis sute de palestinieni care încercau să obțină ajutoare.

Jurnaliști în pericol

Patru mari organizații de presă – The Associated Press, Agence France-Presse, Reuters și BBC – au publicat joi o declarație comună, în care avertizează că jurnaliștii din Gaza se confruntă cu foametea, la fel ca populația locală.

„Suntem extrem de îngrijorați pentru jurnaliștii noștri din Gaza, care nu mai pot să se hrănească pe ei înșiși și familiile lor”, se arată în declarație, care solicită Israelului să permită accesul jurnaliștilor în și din Gaza și să asigure aprovizionarea adecvată cu alimente.

Israelul a interzis accesul independent al presei internaționale în Gaza pe parcursul celor 21 de luni de război.

Violențe în Cisiordania

În Cisiordania ocupată, violențele au escaladat de la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023. Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au transmis că doi adolescenți palestinieni au fost uciși miercuri seară de focuri israeliene în apropiere de localitate Al-Khader.

Armata israeliană a declarat că forțele sale au tras asupra unor palestinieni care aruncau cocktailuri Molotov către o autostradă.

Potrivit ONU, peste 955 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de focuri israeliene de la începutul războiului.

Lideri religioși evrei din SUA, inclusiv reprezentanți ai Conferinței Centrale a Rabinilor Americani, Uniunii pentru Iudaism Reformat și Conferinței Americane a Cantorilor, au cerut miercuri o investigație completă asupra uciderii lui Sayfollah Musallet, un cetățean palestiniano-american din Tampa, Florida. Acesta ar fi fost bătut până la moarte de coloniști israelieni în Cisiordania, potrivit autorităților palestiniene.

Liderii religioși au condamnat și „fenomenul în creștere” al violenței coloniștilor, acuzând guvernul lui Beniamin Netanyahu că „pare să tolereze și chiar să încurajeze violența împotriva palestinienilor”.

Atac cu mașină în Israel

În Kfar Yona, Israel, opt persoane au fost rănite joi dimineața, după ce o mașină a intrat într-o stație de autobuz, într-un presupus atac cu mașina.

Serviciul de urgență Magen David Adom a anunțat că un bărbat și o femeie în vârstă de 20 de ani au suferit răni moderate la piept și membre, iar alte trei persoane au avut răni ușoare până la moderate.

Șoferul a fugit de la locul faptei, dar mașina a fost găsită abandonată, iar poliția israeliană îl caută pe suspect folosind elicoptere, motociclete și o unitate canină specializată.

Articol redactat cu informații oferite de AFP, Reuters, AP.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG