Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan confirmă că a vorbit la telefon cu Donald Trump. Liderul SUA l-ar fi invitat la Casa Albă


Președintele României, Nicușor Dan (în stânga) și președintele SUA, Donald Trump.
Președintele României, Nicușor Dan (în stânga) și președintele SUA, Donald Trump.

Președintele României, Nicușor Dan, a fost sunat, marți seară, de președintele SUA, Donald Trump, care l-a invitat la Casa Albă, au transmis pentru Europa Liberă surse oficiale. Nicușor Dan a confirmat convorbirea, fără a oferi prea multe detalii despre conținutul acesteia.

Actualizare, 12:15

Președintele Nicușor Dan a confirmat, într-o postare pe X, că a discutat telefonic cu președintele SUA, Donald Trump. El i-a mulțumit lui Trump pentru „felicitările călduroase și leadership-ul puternic.”

„SUA sunt cel mai apropiat aliat și partener strategic vital al României. Mi-am reafirmat angajamentul ferm pentru aprofundarea Parteneriatului nostru Strategic în toate prioritățile comune. Aștept cu nerăbdare o cooperare strânsă cu președintele Trump și cu administrația sa”, a transmis Nicușor Dan.

Știre inițială

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump și noul președinte al României, Nicușor Dan, au discutat telefonic aproximativ zece minute, au confirmat aceleași surse oficiale.

Partea română așteaptă deocamdată ca discuția telefonică să fie menționată public de partea americană, înainte să ofere detalii pe temă.

Întrebat miercuri dimineață de jurnaliști despre acest subiect, președintele Nicușor Dan a spus că nici nu confirmă, nici nu infirmă discuția cu președintele SUA, Donald Trump.

„Sunt convorbiri telefonice, cum a fost cea cu doamna Ursula von der Leyen ieri dimineața, pe care s-a agreat dinainte ce se comunică. Sunt alte convorbiri telefonice – deci nu confirm, nu infirm – pe care nu s-a agreat și atunci nu o să fac niciun comentariu”, le-a declarat Nicușor Dan jurnaliștilor care l-au așteptat în fața casei, miercuri, pentru a-l întreba despre convorbirea cu Donald Trump, relatează Hotnews.

Informația cu privire la convorbirea telefonică dintre cei doi președinți a fost vehiculată în spațiul public marți seară, la o zi după ce Nicușor Dan și-a preluat mandatul de președinte al României pentru următorii cinci ani.

Potrivit G4media, care a citat de asemenea surse, discuțiile dintre Donald Trump și Nicușor Dan ar fi vizat securitatea, energia și situația din Ucraina. De asemenea, președintele român l-ar fi invitat pe Donald Trump, în România, conform sursei citate.

Anterior, victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale din 18 mai a atras recunoașteri mai degrabă indirecte ale SUA și felicitări venite de la alte niveluri decât cele mai înalte ale administrației Trump, a scris Europa Liberă în 21 mai.

Primul mesaj al administrației de la Washington după aflarea rezultatelor publicate de Biroul Electoral Central a fost transmis din partea Ambasadei SUA de la București abia marți, 20 mai 2025, la o zi după încheierea numărării oficiale a voturilor.

Între timp, liderii occidentali și europeni transmiseseră deja mai multe mesaje de felicitare pentru președintele ales.

Mesajul Ambasadei SUA a fost unul relativ scurt, fără felicitări, și mai degrabă pragmatic.

„Aşteptăm cu interes să colaborăm cu Nicuşor Dan, în calitate de preşedinte al României, şi cu noul Guvern, pentru a promova priorităţile noastre comune, precum apărarea, energia şi parteneriatele comerciale”, preciza mesajul de pe paginile de Facebook și X ale Ambasadei SUA.

Președintele Donald Trump a oferit, după alegerile din România, un mesaj legat în primul rând de relația SUA-România. El a anunțat personal pe rețelele sociale, în 21 mai, numele ambasadorului pe care dorește să îl trimită în România, Darryl Nirenberg.

„Ne va ajuta să consolidăm legăturile noastre cu România, să susţinem parteneriatul nostru militar, să promovăm şi să apărăm interesele economice şi de securitate ale Americii în străinătate”, a transmis președintele Donald Trump într-o postare pe rețeaua TruthSocial.

Primele felicitări directe ale unor oficiali americani au venit miercuri din partea a șase senatori americani, membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, atât republicani, cât și democrați.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG