Raportul, care a fost elaborat de Departamentul de Securitate Naţională al Preşedinţiei Guvernului Spaniei și a fost transmis Parlamentului țării, face pentru prima dată într-un document oficial legătura directă între campaniile de dezinformare promovate de Rusia şi alegerile din statele menționate, potrivit cotidianului spaniol El Pais.
Documentul arată în detaliu cum Rusia a folosit reţele sofisticate de propagandă, inclusiv reţeaua Doppelgänger, care dispune de sute de domenii şi zeci de mii de conturi coordonate, pentru a răspândi ştiri false în diferite limbi, inclusiv în limba română.
„Kremlinul a desfășurat campanii de dezinformare pentru a încerca să influențeze, într-un mod din ce în ce mai direct, procesele electorale ale altor țări”, precum Moldova, România sau Georgia, pentru a le distanța de UE sau, „în mod ideal, pentru a le atrage în sfera de influență a guvernului rus”, arată raportul, potrivit El Pais.
De asemenea, autorii documentului afirmă că Rusia „ar fi promovat campanii de dezinformare împotriva procesului electoral american din 2024”, alegeri în care Donald Trump a redevenit președinte al SUA.
Departamentul de Securitate Internă din Spania avertizează că aceste campanii au fost realizate prin canale neconvenționale și mult mai sofisticate decât în trecut, când au fost folosite instituții media legate evident de Kremlin, precum Sputnik și Russia Today.
„Trasabilitatea la sursă este mai dificilă” de data aceasta, deoarece sunt actori care operează mai multe infrastructuri, sunt creați pentru a acționa când apare o oportunitate și operează independent.
De asemenea, utilizarea inteligenței artificiale (AI) a însemnat „un salt calitativ și cantitativ în diseminarea masivă și aproape instantanee a conținutului ddezinformare”, se mai arată în raport.
Rapoarte similare au fost publicate şi în alte ţări europene, de către servicii de informaţii sau instituţii europene, care au avertizat în mod repetat asupra riscurilor de dezinformare şi influenţă externă, în special din partea Rusiei.
Serviciile de securitate din ţări precum Franţa, Germania sau instituţii ale UE, precum EEAS (Serviciul European de Acţiune Externă), au emis periodic rapoarte şi avertizări privind campaniile de dezinformare ruseşti, care au scopul de a destabiliza procesele democratice şi de a slăbi coeziunea europeană.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.