„Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a dispus trimiterea în judecată a unui fost deputat pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj, purtare abuzivă și tulburarea ordinii și liniștii publice”, a anunțat Parchetul ÎCCJ, miercuri, 28 mai.
Deputatul în cauză este Dan Vîlceanu, așa cum Europa Liberă a scris în 2 iuie 2024, când fostul parlamentar a fost pus sub urmărire penală pentru aceleași fapte pentru care acum este trimis în judecată.
Acuzele care îi sunt aduse vin în urma unui incident din 21 mai 2024 când Dan Vîlceanu, la acel moment deputat independent, l-a agresat pe colegul său de Parlament Florin Roman (PNL), la ieșirea din sala de plen.
„Din probatoriul administrat a reieșit că, pe 21 mai 2024, ora 11:15, în timp ce se afla în plenul Camerei Deputaților, în Palatul Parlamentului, inculpatul a exercitat acte de violență asupra persoanei vătămate, deputat în Parlamentul României, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției publice dată de mandatului constituțional de deputat al României. Prin actele de violență inculpatul a provocat persoanei vătămate leziuni traumatice, prin lovire cu corp dur și zgâriere, necesitând pentru vindecare un număr de 4-5 zile de îngrijiri medicale”, transmite Parchetul.
Totodată, „inculpatul,aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice funcției de deputat în Parlamentul României, a adresat expresii jignitoare persoanei vătămate, faptele sale având drept consecință tulburarea ordinii și liniștii publice”, mai transmit anchetatorii.
Incidentul din mai 2024 a fost surprins de camerele de filmat din Parlament și pare să fi avut loc în anticamera sălii de plen. Cei doi se împing, iar Vîlceanu încearcă să îl muşte pe liberal de faţă, în timp ce îl ţine de gât.
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a mai transmis că, potrivit legilor în vigoare, „deputații beneficiază de protecția autorității pe durata exercitării mandatului de parlamentar, fiind purtători ai autorități publice de stat.”
Instituția subliniază că imunitatea parlamentară se aplică pentru opinii politice, însă „deputații pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.”
În același timp „nu pot fi percheziționați, reținuți ori arestați preventiv sau la domiciliu fără încuviințarea Camerei din care fac parte și fără a se proceda la ascultarea lor.”
Dan Vîlceanu nu mai este în prezent parlamentar, dar era deputat, la momentul producerii incidentului.
Rechizitoriul a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Dan Vîlceanu: Nu am fost înștiințat încă, dar mă așteptam. Nu am rămas în tensiuni cu Florin Roman
Contactat de Europa Liberă, miercuri la prânz, Dan Vîlceanu spune că nu fusese înștiințat oficial, până la acel moment, de decizia Parchetului ÎCCJ. Se aștepta însă la acest pas.
„Era o etapă clară, următoare celor care s-au întâmplat până acuma, pentru că am fost înștiințat în iulie anul trecut, despre faptul că a fost formulată o sesizare penală și că Parchetul a făcut demersurile aferente”, spune el.
Adaugă că își dorea să se ajungă în instanță, „cu cât mai repde cu atât mai bine, ca să se închidă acestă chestiune.”
Fostul deputat a reluat poziția sa, transmisă Europei Libere și în iulie 2024, că nu se aștepta să se ajungă la o sesizarea penală și o anchetă a Parchetului.
„Au fost mai degrabă niște îmbrânceli, pe coridor (coridorul Parlamentului, n.r.) nu credeam că o să se ajungă nicidecum la sesizări penale”, spune el.
„Incidentul este unul reprobabil, nu îi place nimănui să vadă astfel de lucruri”, adaugă el.
Dan Vîlceanu mai precizează că nu se află într-o relație tensionată cu Florin Roman. „Nu avem nicio o problemă unul cu altul”, afirmă.
Chiar dacă Florin Roman a făcut o sesizare, aceasta nu s-ar fi referit în mod expres la faptele pe care le menționează acum procurorii, conchide el.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.