După primul tur al alegerilor prezidențiale, valoarea monedei naționale, leul, a scăzut în comparație cu euro și cu dolarul american.
Astfel, cursul Băncii Naționale a României (BNR) pentru un euro arată o creștere de aproape 2,5% în trei zile. Pentru dolar, creșterea a fost de peste 2,2%.
În același timp indicele ROBOR, a crescut pentru toate perioadele de creditare.
Indicele ROBOR este rata dobânzii la care băncile comerciale din România își împrumută lei între ele.
Pe baza acestor dobânzi se calculează IRCC – indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor.
IRCC și ROBOR reprezintă referințele în funcție de care sunt calculate dobânzile la toate împrumuturile în lei cu rate variabile.
Cei doi indici sunt corelați. Când ROBOR urcă sau scade susținut, IRCC urmează aceeași tendință, dar cu întârziere.
Cei doi indici cresc, în general, atunci când există mai puțini bani lichizi pentru tranzacții interbancare. Creșterea ROBOR apare în perioade de tensiuni financiare, când există intervenții pe cursul valutar din partea BNR.
Când vinde valută pentru a proteja moneda națională, BNR atrage leii din piață și reduce astfel cantitatea de monedă națională de pe piață, ceea ce duce la creșterea dobânzilor.
Deprecierea monedei naționale are efecte asupra consumatorilor:
Produse importate mai scumpe: Dacă leul se depreciază, produsele importate, inclusiv alimentele, combustibilii, electronicele sau alte bunuri, vor deveni mai scumpe. De exemplu, o mașină sau un telefon importate vor avea un preț mai mare.
Inflație: Deprecierea leului poate alimenta inflația, deoarece prețurile produselor importate (care constituie o parte semnificativă din coșul de consum al populației) cresc.
Scumpirea creditelor în euro: Persoanele care au credite la bancă în monedă europeană vor trebui să plătească o rată lunară mai mare.
Creșterea ROBOR-ului duce la creșterea ratelor lunare la credite cu dobândă variabilă.
De asemenea, creșterea acestui indice implică costuri mai mari pentru credite noi. Persoanele care doresc să ia un credit nou vor putea lua împrumuturi bancare doar cu dobânzi mai mari.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.