Candidatul Sebastian Popescu a reclamat că cei doi competitori care au ajuns în turul doi au folosit aceleași metode cu cele din campania din 2024 pentru a influența votul - acesta a fost unul dintre motivele invocate de CCR, în decizia din 6 decembrie, pentru a anula acele alegeri.
„Doi dintre cei 11 candidaţi la prezidenţiale, în speţă George Simion şi Nicuşor Dan, culmea, amândoi au şi intrat în turul doi, au beneficiat de un tratament preferenţial pe platformele de social-media, similar ca cel din cazul Călin Georgescu, ceea ce a avut ca efect denaturarea manifestării de voinţă a alegătorilor”, a motivat Sebastian Popescu.
Potrivit News.ro, el a invocat mai multe motive pentru care solicită anularea turului I din 4 mai:
1. Încălcarea principiilor democratice și a egalității de șanse
- Discriminare între candidați prin împărțirea lor în „relevanți” și „irelevanți”.
- Tratamente preferențiale acordate doar unui grup restrâns de candidați.
2. Favorizarea mediatică a unor candidați
- Promovarea selectivă și excesivă a cinci candidați (inclusiv George Simion și Nicușor Dan) în dezbateri TV, știri și spații media.
- Timp de antenă distribuit inegal.
3. Manipularea opiniei publice
- Sondaje de opinie prezentate părtinitor.
- Promovarea „votului util” ca strategie de manipulare.
4. Folosirea abuzivă a rețelelor sociale (TikTok)
- Campanie masivă de comentarii automatizate în sprijinul lui Simion și Dan.
- Conturi false, spam coordonat, comentarii repetitive.
- Lipsa intervenției autorităților.
Pe lista motivelor invocate de Sebastian Popescu pentru solicitarea de anulare a turului întâi se mai află deturnarea campaniei altor candidați (Elena Lasconi ar fi fost sabotată pentru a sprijini indirect campania lui Nicușor Dan), favorizarea candidaților cu susținere parlamentară, probleme cu listele electorale, încălcarea legislației electorale (AUR și USR ar fi folosit date personale ilegal în campanie).
Deocamdată nu s-a stabilit un termen de judecată al contestației. CCR a transmis că reclamația, „cel mai probabil, se va lua în discuție spre sfârșitul săptămânii”.
Biroul Electoral Central a confirmat oficial, pe 6 mai, numărătoarea voturilor care îi duce în turul doi pe George Simion și pe Nicușor Dan.
9.571.899 persoane din ţară şi străinătate au votat la alegerile din 4 mai, ceea ce reprezintă o prezență de 53,19% din numărul total al celor înscrişi în listele electorale permanente. Dintre aceste voturi, 9.430.274 au fost valabil exprimate (98,52%).
Următorul pas procedural este decizia CCR, instituție care validează rezultatele primului tur de scrutin.
După turul I al alegerilor prezidențiale anulate din 24 noiembrie 2024, au existat două contestații înregistrate la CCR de către foști candidați (Cristian Terheș, Sebastian Popescu). A fost acceptată doar cererea de anulare a alegerilor depusă de Cristian Terheș, care a fost luată în discuție, și respinsă după dezbatere, ca neîntemeiată.
Pe 2 decembrie, CCR a validat primul tur de scrutin al prezidențialelor. După descretizarea documentelor primite de la serviciile secrete, CCR a decis, pe 6 decembrie, anularea turului întâi.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.