„Guvernul Republicii Cehe a identificat Republica Populară Chineză ca fiind responsabilă pentru o campanie cibernetică rău intenționată care a vizat una dintre rețelele neclasificate ale Ministerului Afacerilor Externe ceh”, a transmis Guvernul de la Praga, într-un comunicat postat miercuri pe site-ul Ministerului de Externe.
„Activitatea rău intenționată, care a durat din 2022 și a afectat o instituție desemnată drept infrastructură critică cehă, a fost comisă de actorul de ciberspionaj APT31, asociat public cu Ministerul Securității Statului (din China, n.r.)”, a transmis Guvernul Cehiei
Ministerul ceh l-a convocat pentru clarificări pe ambasadorul Chinei în Cehia, transmite agenția de presă Reuters.
„L-am convocat pe ambasadorul chinez pentru a clarifica faptul că astfel de acțiuni ostile au consecințe grave pentru relațiile noastre bilaterale”, a declarat ministrul de externe Jan Lipavsky pe rețeaua de socializare X.
Concluziile Guvernului ceh vin după o investigație extinsă, derulată de mai multe instituții din Cehia, din domeniul informațiilor și al inteligenței militare, care a condus la „un grad mare de certitudine cu privire la actorul responsabil.”
Guvernul ceh a condamnat atacurile și a transmis că afectează credibilitatea Chinei, fiind în contradicție cu declarații publice ale acesteia, fiind contrare principiilor la care aderă toți membrii Oorganizației Națiunilor Unite (ONU). Autoritățile din Cehia au făcut un apel la China să adere la aceste principii, să nu mai întrerpindă astfel de acțiuni și să anbalizeze incidentul.
Mesaje de solidaritate din partea UE și NATO
Atât Uniunea Europeană, cât și NATO au transmis la scurt timp după anunțul Guvernului ceh, mesaje de solidaritate cu autoritățile de la Praga.
„Uniunea Europeană și statele sale membre, împreună cu partenerii internaționali, își exprimă solidaritatea cu Cehia în ceea ce privește campania cibernetică rău intenționată care a vizat Ministerul Afacerilor Externe”, a declarat, într-un comunicat, șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, citată de agenția de presă Reuters.
Statele membre ale UE au fost din ce în ce mai mult ținta atacurilor cibernetice din partea Chinei în ultimii ani, iar China ar trebui să facă mai mult pentru a le preveni, a mai transmis Uniunea Europeană, miercuri.
Kaja Kallas a mai spus că UE condamnă aceste atacuri, pe care le-a numit contrare normelor convenite la nivel internațional privind modul în care statele ar trebui să se comporte în spațiul cibernetic.
„Facem apel la toate statele, inclusiv la China, să se abțină de la un astfel de comportament”, a spus ea. „Statele nu ar trebui să permită ca teritoriul lor să fie utilizat pentru activități cibernetice rău intenționate.”
Înalta diplomată europeană a adăugat că UE este pregătită să ia măsuri suplimentare, dacă este necesar, pentru a preveni, descuraja sau răspunde la comportamentele rău intenționate în spațiul cibernetic.
Și NATO a transmis mesaje similare.
„Suntem solidari cu Republica Cehă în urma campaniei cibernetice rău intenționate împotriva Ministerului Afacerilor Externe”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte, într-un comunicat.
„Observăm cu o îngrijorare crescândă modelul tot mai mare de activități cibernetice rău intenționate provenite din Republica Populară Chineză”, a adăugat el, citat de agenția de presă Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI