Linkuri accesibilitate

SUA vor continua să furnizeze arme Ucrainei. Donald Trump: „Trebuie să se poată apăra. Primim o grămadă de prostii de la Putin”


Sistem de apărare aeriană Patriot instalat la hub-ul militar pentru Ucraina de pe aeroportul Rzeszow-Jasionka din Jasionka, Polonia.
Sistem de apărare aeriană Patriot instalat la hub-ul militar pentru Ucraina de pe aeroportul Rzeszow-Jasionka din Jasionka, Polonia.

Actualizare ora 19:30 - Președintele american Donald Trump l-a criticat marți pe președintele rus Vladimir Putin, exprimându-și frustrarea față de stagnarea eforturilor de pace din Ucraina și sugerând că ar putea susține sancțiuni suplimentare împotriva Moscovei.

„Primim o mulțime de prostii de la Putin, dacă vreți să știți adevărul. Este foarte drăguț tot timpul, dar se dovedește a fi lipsit de sens”, a declarat Trump reporterilor în timpul unei ședințe de cabinet la Casa Albă.

Când a fost întrebat despre un proiect de lege privind sancțiunile susținut de Senat care vizează Rusia, Trump a spus: „Îl privesc foarte serios”.

Vorbind vineri la bordul aeronavei Air Force One, Trump și-a dublat dezaprobarea față de acțiunile lui Putin, calificând o convorbire telefonică recentă cu liderul rus ca fiind dezamăgitoare.

„Am fost foarte nemulțumit de convorbirea mea cu președintele Putin. Vrea să meargă până la capăt, să continue să omoare oameni. Nu este bine”, a spus Trump.

Trump a indicat, de asemenea, că ar putea adopta în curând o poziție mai dură față de Moscova, după luni de reținere.

„Vorbim mult despre sancțiuni”, a spus el.

Mai mult, în timpul unei cine la Casa Albă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, Trump a anunțat planuri de a trimite arme suplimentare Ucrainei, subliniind urgența situației.

„Trebuie să trimitem mai multe arme”, a declarat Trump reporterilor. „Trebuie să se poată apăra. Sunt loviți foarte tare chiar acum.”

El a adăugat că ajutorul se va concentra pe echipamente defensive.

„Va trebui să trimitem mai multe arme, în principal defensive. Este o situație teribilă. Atât de mulți oameni mor în această încurcătură.”

Între timp, Trump a descris o conversație recentă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept „foarte strategică”, menționând îngrijorările continue ale SUA cu privire la ajutorul militar acordat Kievului.

Zelenski a confirmat că cei doi lideri au discutat despre îmbunătățirea apărării aeriene a Ucrainei în urma celui mai intens atac cu drone și rachete al Rusiei de la începutul invaziei rusești, care a început pe 24 februarie 2022.

***

Președintele american Donald Trump a declarat pe 7 iulie că Statele Unite vor trimite mai multe arme Ucrainei pentru a ajuta țara să se apere împotriva atacurilor rusești. Anunțul vine după ce, anterior, Pentagonul anunțase oprirea unor livrări, scrie RFE/RL.

„Vom trimite mai multe arme. Trebuie să o facem”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă. „Trebuie să fie capabili să se apere. Sunt loviți foarte puternic acum.”

Statele Unite vor trimite în principal arme defensive, a spus el, vorbind la începutul unei cine cu premierul israelian Beniamin Netanyahu.

Comentariile contrazic un anunț al Pentagonului de săptămâna trecută, legat de reținerea livrărilor unor rachete de apărare aeriană, artilerie ghidată de precizie și alte arme.

Motivul invocat atunci a fost că stocurile americane de arme au scăzut prea mult.

Ulterior, presa americană a scris că secretarul Apărării, Pete Hegseth, ar fi hotărât singur să oprească livrările de arme către Ucraina, chiar dacă Pentagonul a sugerat că arsenalul SUA este bine aprovizionat.

Ucraina a cerut Washingtonului să-i vândă mai multe rachete și sisteme Patriot pe care le consideră esențiale pentru a-și apăra orașele în fața atacurilor rusești continue.

Președintele Volodimir Zelenski a spus din nou că Ucraina ere nevoie de mai multe unități de apărare aeriană Patriot în discursul său video de noapte din 7 iulie.

„Lucrăm, în special, cu partea americană la deciziile relevante privind sistemele Patriot și rachetele pentru ele”, a spus el.

După o convorbire telefonică cu Trump pe 4 iulie, Zelenski a spus că a fost de acord să lucreze la creșterea capacității Kievului de se apăra împotriva atacurilor aeriene, pe măsură ce atacurile rusești au escaladat.

El a spus că a discutat cu Trump despre producția comună de apărare, achiziții și investiții.

Trump a spus după apel că Ucraina va avea nevoie de rachete Patriot pentru a se apăra, dar nu le-a menționat în mod specific pe 7 iulie.

Atacurile rusești asupra Ucrainei din noaptea dintre 6 și 7 iulie au ucis cel puțin 11 civili și au rănit peste 80 de persoane, inclusiv șapte copii, potrivit oficialilor ucraineni.

Donald Trump a spus că este hotărât să pună capăt conflictului și și-a exprimat din nou frustrarea față de președintele rus Vladimir Putin.

„Nu sunt deloc mulțumit de președintele Putin”, a spus Trump.

Trump a amenințat în trecut că va impune noi sancțiuni împotriva industriei petroliere a Rusiei pentru a încerca să-l împingă pe Putin la negocieri de pace, dar până acum a amânat o asemenea măsură.

Cu toate acestea, senatorul Lindsey Graham (republican din Carolina de Sud) a declarat săptămâna trecută că Trump i-a dat undă verde pentru a promova un proiect de lege care cere tarife mari pentru bunurile importate din țări precum China și India care continuă să cumpere petrol rusesc.

Volodimir Zelenski a anunțat pe 7 iulie planurile de extindere a producției de drone cu aliații pentru perioada postbelică.

„Lucrăm cu partenerii pentru a ne asigura că producția din țările lor funcționează la capacitate maximă - atât pentru apărarea noastră comună de astăzi, cât și pentru arsenalele partenerilor după război”, a spus Zelenski.

Kievul se angajează cu toți liderii și țările care pot ajuta prin investiții, componente sau producție, a spus el.

„Pas cu pas, eliminăm deficitul de finanțare pentru producția de drone și drone interceptoare și umplem liniile de producție ucrainene cu comenzi specifice”, a spus el.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG