E o sărbătoare importantă în calendarul rusesc, este evenimentul emblematic pentru eforturile Kremlinului de a sublinia rolul URSS în înfrângerea Germaniei naziste.
În ultimii ani, parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie a servit și ca fundal pentru glorificarea de către președintele Vladimir Putin a războiului Moscovei împotriva Ucrainei. În acest timp, în 2025 pierderile Rusiei - morți și răniți - sunt de peste 700.000 de victime, conform estimărilor occidentale.
Pentru observatorii de la Kremlin, ziua de 9 mai este un eveniment important, care oferă indicii cu privire la schimbările de gândire ale lui Putin, aflat acum în al 26-lea an în funcția de principal lider al țării, și la politicile guvernamentale în general.
Cu atât mai mult în acest an, când se împlinesc 80 de ani de la capitularea Germaniei naziste, și peste trei ani de la invazia Ucrainei.
„Victoria în Marele Război pentru Apărarea Patriei este piatra de temelie a mitologiei politice a lui Vladimir Putin - fundația întregii sale versiuni a istoriei mondiale”, spune într-un eseu Mihail Zigar, un jurnalist și scriitor rus exilat.
„Kremlinul se pregătește pentru acest moment de luni de zile; este piesa centrală a calendarului propagandistic al regimului”, adaugă el.
Iată câteva lucruri de urmărit pe 9 mai.
Care război, mai exact?
Mai mult de 27 de milioane de oameni - militari și civili - au murit în Uniunea Sovietică în timpul a ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic.
Devastarea a fost fără precedent, iar înfrângerea naziștilor a fost mult timp sărbătorită ca o dovadă a curajului rușilor, ucrainenilor, bielorușilor și a altor naționalități care au suferit.
În anii care au urmat după ce a devenit președinte, în 2000, Putin s-a folosit de aceste evenimente pentru a-și consolida poziția în rândul veteranilor. De asemenea, le-a folosit pentru a critica Occidentul, minimalizând rolul aliaților în înfrângerea naziștilor și criticând în special Statele Unite.
În discursul rostit în 2007 de Ziua Victoriei, Putin a atacat Statele Unite, comparând indirect politicile americane cu cele ale celui de-al Treilea Reich nazist.
După invazia din februarie 2022, Putin s-a asigurat că „neo-naziștii” erau parte importantă a discursurilor sale, reluând acuzația nefondată a Kremlinului care a justificat invazia din Ucraina: că țara era condusă de o juntă „nazistă”.
Cine unde stă?
Potrivit Kremlinului, mai mult de 20 de lideri mondiali ar fi acceptat invitația de a participa la evenimentele de la Moscova – deși sunt posibile și anulări de ultim moment.
Sunt așteptați să participe mai mulți lideri din foste republici sovietice, precum Belarus, Kazahstan și Azerbaidjan, precum și lideri din Bolivia, Cuba, Venezuela, Laos, Brazilia și alții.
Cu excepția premierul slovac Robert Fico, care a făcut în trecut comentarii critice despre Ucraina, niciun lider din Uniunea Europeană nu va fi prezent.
Îți mai recomandăm Ce lideri străini merg la Moscova de 9 mai? Unii confirmă, unii se îmbolnăvescToți ochii vor fi ațintiți pe președintele chinez Xi Jinping, care a devenit un aliat-cheie pentru Moscova în războiul contra Ucrainei.
Beijingul a continuat să cumpere petrol și gaze rusești, contribuind la finanțarea efortului de război al Moscovei și la menținerea pe linia de plutire a economiei rusești. În ciuda reticențelor cunoscute, Beijingul nu a spus nimic public pentru a critica invazia rusă.
„Imaginea lui Xi la Moscova subliniază tensiunea crescândă din centrul politicii externe a Chinei”, afirmă într-o analiză Patricia Kim, cercetător la Brookings Institute, din Washington, D.C.
„Parteneriatul său strategic cu Rusia intră din ce în ce mai mult în coliziune cu ambițiile sale mai largi de a fi văzută ca un lider global responsabil, ca o alternativă stabilizatoare la ceea ce ea descrie ca volatilitate americană și declin occidental.”
Să vedem dacă și China trimite un contingent de soldați care să defileze prin Piața Roșie, mai spune ea, ceea ce ar fi o dovadă simbolică de sprijin pentru Kremlin.
Paradă de tehnică militară
Pe vremea Războiului Rece, paradele de Ziua Victoriei erau rare; în schimb, cel mai mare eveniment anual avea loc în noiembrie, când se comemora Revoluția bolșevică din 1917, adesea aici avea loc o paradă a tehnicii militare sovietice.
Analiștii occidentali analizau dimensiunile tuburilor de rachete și ale lansatoarelor de camioane, încercând să își dea seama dacă Moscova are un avantaj în cursa înarmării.
Afișarea curajoasă a echipamentului a devenit o regulă în ultimul deceniu, în special pe măsură ce Kremlinul a investit bani în modernizarea și reînarmarea armatei.
Începând cu parada din 2015 din Piața Roșie, oficialii au prezentat un nou tanc de luptă, T-14 Armata. Cu toate acestea, în ciuda prezentărilor publice, vehiculul nu a fost desfășurat în Ucraina.
Avioane rusești survolează Piața Roșie în timpul repetițiilor pentru parada de Ziua Victoriei de pe 9 mai.
Un an mai târziu, oficialii au adus în Piața Roșie, cu camionul, o nouă rachetă balistică cu rază lungă de acțiune, RS-24 Yars.
De la invazia din 2022, armele noi au apărut mai rar în Piața Roșie - un fapt atribuit în mare parte pierderilor substanțiale de echipamente suferite de Rusia.
Urmăriți să vedeți ce armament trece pe piatra cubică din Piața Roșie sau zboară deasupra ei. Fiți atenți, de asemenea, dacă oficialii ruși expun echipamente occidentale capturate, cum ar fi vehiculele de luptă Bradley, ca modalitate de a face în ciudă Occidentului.
Cui îi e frică de dronele ucrainene?
În perioada de dinainte de 9 mai, Ucraina a lansat atacuri cu drone asupra unor ținte rusești - inclusiv unul pe 6 mai, care a fost cel mai mare din ultimele luni.
Kievul și Moscova se lovesc reciproc de luni de zile - în principal cu drone, dar și cu rachete - în ciuda eforturilor conduse de SUA de a ajunge la o încetare a focului sau la o oprire mai largă a războiului.
Luna trecută, Putin a făcut apel la o încetare a focului de trei zile, care să coincidă cu evenimentele care au loc de Ziua Victoriei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a replicat cu o propunere pentru o încetare a focului de 30 de zile, în conformitate cu o inițiativă americană care a fost aprobată de Kiev, dar respinsă de Moscova în martie.
Nu este clar dacă comandanții ruși vor întrerupe efectiv orice luptă; purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus reporterilor că ordinul lui Putin rămâne în vigoare, dar a adăugat că Rusia va răspunde dacă forțele ucrainene vor deschide focul.
Între timp, Zelenski și alți oficiali ucraineni au declarat că nu este responsabilitatea Kievului să garanteze siguranța demnitarilor aflați în vizită la Moscova. Șeful serviciilor de informații militare ucrainene a avertizat invitații la paradă să-și „aducă dopuri de urechi”.
Îți mai recomandăm Atac rusesc soldat cu doi morți la Kiev, în timp ce dronele ucrainene țintesc Moscova înaintea paradei din Piața Roșie„În ceea ce-i privește pe cei care călătoresc înainte de sau pe 9 mai, poziția noastră este foarte simplă”, a declarat Zelenski săptămâna trecută.
„Nu putem fi considerați responsabili pentru ceea ce se întâmplă pe teritoriul Federației Ruse. Ei vă oferă securitate și, prin urmare, nu vom oferi nicio garanție”, a completat liderul ucrainean.
Oficialii ruși au avertizat locuitorii regiunii Moscova să se abțină de la aprinderea artificiilor în această săptămână. Și furnizorii de telecomunicații au declarat că serviciile de internet vor fi încetinite, probabil pentru a contracara eventualele zboruri ale dronelor sau detonări prin telecomandă.
„Nu are niciun rost să lovească Piața Roșie”, a declarat Ivan Preobrazhenski, un comentator politic de la Praga.
Dronele ucrainene ar putea ajunge la Moscova, a declarat el pentru Current Time, dar „problema este că propaganda rusă ar prezenta apoi acest lucru ca o tentativă de asasinat asupra liderilor străini care vor participa la paradă - ceea ce este puțin probabil să fie benefic pentru Ucraina în circumstanțele actuale”.
Un parteneriat strategic cuprinzător
În imposibilitatea de a obține o victorie decisivă, Moscova s-a orientat către alte zone pentru a găsi oameni și materiale pentru continuarea războiului: în special Coreea de Nord.
În iunie anul trecut, Putin a mers la Phenian pentru a semna un nou tratat de apărare reciprocă. Cu o lună înainte, au declarat oficialii americani, Coreea de Nord a trimis sute de mii de proiectile de artilerie, împreună cu rachete balistice.
La sfârșitul anului 2024, aproximativ 11.000 de soldați nord-coreeni au fost desfășurați pentru a lupta alături de trupele ruse, în principal în regiunea de frontieră Kursk, pe care Ucraina a invadat-o vara trecută, stânjenind Kremlinul. Comandanții ruși au creditat trupele cu succes în respingerea forțelor ucrainene din Kursk.
Există și alte semne de aprofundare a cooperării. Se pare că soldați ruși răniți au fost trimiși în Coreea de Nord pentru tratament și recuperare. Mii de muncitori nord-coreeni au fost trimiși în Rusia, în special în Orientul Îndepărtat, pentru a lucra în construcții și în alte industrii grele, unde deficitul de forță de muncă este resimțit puternic.
Civilii nord-coreeni au început, de asemenea, să apară la ceremoniile publice.
În timpul evenimentelor premergătoare Zilei Victoriei din orașul-port Vladivostok din Pacific, o delegație de copii nord-coreeni, îmbrăcați în haine militare, s-au alăturat sutelor de tineri copii ruși care au defilat în cadrul unei parade militare.
Îți mai recomandăm Rusia a trimis la parada de 9 mai din Belarus vehicule ale unei unități de arme nucleareArticol preluat de la rferl.org.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.