Votul asupra moțiunii este programat pentru joi, 10 iulie, iar observatorii spun că, cel mai probabil, moțiunea va fi respinsă pentru că nu va reuși să adune majoritatea de două treimi.
Totuși, dezbaterea a scos în evidență tensiuni în coaliția de centru și a reprezentat o provocare politică pentru von der Leyen, în contextul negocierilor cu administrația Trump pentru evitarea tarifelor vamale asupra produselor europene.
Moțiunea s-a bazat pe trei critici principale:
- Comunicarea prin mesaje text între von der Leyen și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID, mesaje care nu au fost făcute publice.
- Aplicarea presupus abuzivă a Digital Services Act în alegerile naționale.
- Folosirea articolului 122 din tratatele UE pentru a evita Parlamentul în aprobarea planului SAFE — programul de împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru apărare.
„Comisia condusă de Ursula von der Leyen nu mai are încrederea Parlamentului de a susține principiile de transparență, responsabilitate și guvernare corectă esențiale unei Uniuni democratice”, se arată în textul moțiunii.
Apărarea Ursulei von der Leyen: „Extremiștii nu trebuie să rescrie istoria”
Von der Leyen a respins toate acuzațiile. Ea a argumentat că gestionarea pandemiei a fost un exemplu de solidaritate europeană: „Aceasta este Europa solidarității pe care o iubesc – și aceasta este Europa pe care o urăsc extremiștii.”
Cu privire la scandalul „Pfizergate”, ea a declarat că „nu este un secret că am fost în contact cu reprezentanți de vârf ai companiilor producătoare de vaccinuri, la fel cum am cerut sfatul celor mai buni epidemiologi sau virusologi din lume”.
Șefa CE a insistat că „toate cele 27 de state membre au decis să cumpere vaccinuri din proprie inițiativă”, adăugând că orice afirmație contrară este „pur și simplu o minciună”.
Despre acuzațiile privind SMS-urile secrete, a spus că sunt „conspirații demontate” și a etichetat criticii ca fiind „antivacciniști” și „apologeți ai lui Putin”.
„Nu vom permite extremiștilor să rescrie istoria”, a declarat ea în fața parlamentarilor europeni.
Tensiuni în Parlamentul European: centru fracturat, dreapta divizată
Deși grupurile centriste nu susțin moțiunea, dezbaterea a scos la iveală tensiuni serioase între socialiști, liberali și Partidul Popular European (PPE), din care provine Ursula von der Leyen.
Iratxe García, lidera grupului S&D, a criticat alianțele PPE cu extrema dreaptă: „Vreți să guvernați alături de cei care vor să distrugă Europa sau alături de noi, cei care o construim?”
Valérie Hayer, din grupul liberal Renew, a întrebat direct: „Cine sunt aliații dumneavoastră reali în acest Parlament?”
Nemulțumirea e atât de profundă încât delegația germană a socialiștilor a declarat că ia în calcul inclusiv să se abțină de la vot. „Este o opțiune”, a confirmat René Repasi pentru Politico..
Unora le place să piardă, atât acasă, cât și aici.
Nicola Procaccini, copreședintele grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, din care face parte și Gheorghe Piperea, a criticat moțiunea inițiată de colegii săi. El a spus că două treimi din deputații ECR nu au semnat-o nu pentru că nu ar fi de acord cu acuzațiile, ci pentru că moțiunea este „o greșeală strategică”.
„Această moțiune va permite Verzilor și socialiștilor să reafirme majoritatea Ursulei, tocmai când o majoritate de centru-dreapta face progrese”, a avertizat el.
„Din păcate, unora le place să piardă, atât acasă, cât și aici”, a spus Procaccini, referindu-se la liderul AUR, George Simion, care a pierdut alegerile prezidențiale în România.
Atât Ursula von der Leyen și liderul PPE, Manfred Weber, au declarat că moțiunea servește intereselor Rusiei.
„Putin va fi încântat de ce fac prietenii săi aici”, a avertizat Manfred Webber, iar Ursula von der Leyen a afirmat că multe dintre partidele semnatare sunt „marionetele” Moscovei, menționând „amenințarea alarmantă din partea partidelor extremiste care doresc să polarizeze societatea prin dezinformare”.
Înaintea dezbaterii, fostul premier rus Dmitri Medvedev a lansat un atac misogin la adresa Ursulei von der Leyen, numind-o „bătrână toxică”.
Medvedev, actualul vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că președintele Comisiei a „enervat pe toată lumea”, susținând că aceasta a fost „necinstită” și a comis o „fraudă” în achiziționarea de vaccinuri Pfizer în timpul pandemiei Covid-19.
Votul de joi va avea loc prin apel nominal, iar susținerea moțiunii de către două treimi dintre eurodeputați ar duce la demiterea Comisiei. Dacă unii dintre semnatarii moțiunii își retrag sprijinul și pragul de o zecime nu mai este atins, procedura va fi anulată.
Îți mai recomandăm Danemarca a preluat marți președinția rotativă a UE. Printre priorități: creșterea cheltuielilor pentru apărareEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.