Miniștrii de Finanțe din G7, de acord să preseze suplimentar Rusia dacă nu acceptă o încetare a focului în Ucraina

Guvernatorul Băncii Canadei, Tiff Macklem, și ministrul canadian de Finanțe, Francois-Philippe Champagne, la reuniunea miniștrilor de Finanțe și guvernatorilor băncilor centrale din G7, Banff, Alberta, Canada, 22 mai 2025.

Miniștrii de finanțe și guvernatorii băncilor centrale din grupul celor mai dezvoltate șapte democrații (G7) au convenit în Canada să impună noi sancțiuni Rusiei, dacă Moscova continuă să se opună efortului de încetare a focului în Ucraina, scrie RFE/RL.

Oficialii G7 au condamnat „războiul brutal” al Rusiei într-un comunicat din 22 mai și au spus că, dacă eforturile de a obține o încetare a focului eșuează, vor explora toate opțiunile posibile, inclusiv „intensificarea în continuare a sancțiunilor”.

Comunicatul mai arată că activele suverane ale Rusiei deținute în jurisdicțiile G7 vor rămâne înghețate până când Moscova va pune capăt războiului și va plăti pentru daunele pe care le-a cauzat Ucrainei.

În plus, miniștrii s-au angajat să lucreze împreună pentru a se asigura că nicio țară sau entitate care a finanțat sau a aprovizionat „mașinăria de război rusească” nu va fi eligibilă pentru a participa la reconstrucția Ucrainei.

„Aceasta este o declarație foarte importantă”, a spus ministrul canadian de Finanțe, Francois-Philippe Champagne, care nu a numit China sau alte țări acuzate că furnizează Rusiei componente esențiale pentru industria de război.

Reuniunea miniștrilor a pregătit summit-ul G7 la nivel înalt, programat la mijlocul lunii iunie, tot în Canada. Președintele american Donald Trump va participa la summit, a confirmat Casa Albă pe 22 mai.

Îți mai recomandăm Analiză | Un val de diplomație intensă nu aduce progrese majore privind războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Ce urmează?

Ministrul ucrainean al Finanțelor, Serhi Marcenko, a participat la discuțiile de joi din Canada și a cerut G7 să mențină presiunea asupra Rusiei.

Eforturile diplomatice de a pune capăt conflictului s-au accelerat, iar săptămâna trecută oficialii ruși și ucraineni au purtat primele discuții față în față după mai bine de trei ani.

Dar Kremlinul a anunțat pe 22 mai că noile discuții de pace cu Ucraina „nu au fost încă convenite” și a negat informațiile potrivit cărora Rusia și Ucraina ar urma să poarte negocieri în curând la Vatican.

Președintele SUA, Donald Trump, a vorbit cu președintele rus Vladimir Putin pe 19 mai, într-o convorbire telefonică despre care a spus că are ca scop să pună capăt „băii de sânge”.

Cu toate acestea, Rusia nu s-a arătat dispusă să ofere concesii față de cerințele sale maximale pentru încetarea focului.

Putin a făcut săptămâna aceasta o vizită surpriză în regiunea Kursk din Rusia, spunând după întoarcerea sa că forțele ruse lucrează pentru a stabili o zonă tampon de-a lungul graniței țării cu Ucraina.

Kievul a respins planul de zonă tampon al lui Putin și a criticat declarațiile ca fiind o dovadă în plus că Rusia nu are niciun interes în pace.

Putin a dat, de asemenea, instrucțiuni pentru un program cuprinzător de reconstrucție pentru regiunile din sudul Rusiei afectate de atacurile și incendiile cu drone ucrainene, inclusiv Kursk, Belgorod și Briansk.

Îți mai recomandăm Ucraina și Rusia nu au programat, încă, reluarea negocierilor de pace. Putin anunță crearea unei zone-tampon

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.