Președintele SUA, Donald Trump, a declarat duminică, 13 iulie, că va trimite Ucrainei sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot – cel mai probabil prin intermediul Uniunii Europene – în timp ce Kievul, Moscova și restul lumii așteaptă ceea ce el a numit un „anunț major” privind conflictul.
Kievul cere insistent de mai multe luni sprijin pentru întărirea apărării orașelor sale împotriva atacurilor aeriene rusești care au loc aproape în fiecare noapte.
„Le vom trimite sisteme Patriot, de care au mare nevoie, pentru că [președintele rus Vladimir] Putin a surprins multă lume,” a spus Trump.
„Vorbește frumos, dar apoi bombardează pe toată lumea seara... Nu-mi place asta”, a mai declarat Donald Trump.
„Uniunea Europeană plătește pentru asta. Noi nu plătim nimic, dar le vom trimite,” a spus Trump, fără a numi țările UE care ar fi implicate în această tranzacție.
„Practic, le vom trimite diverse echipamente militare foarte sofisticate. Ei ne vor plăti 100% pentru asta, și așa vrem să fie”, a adăugat Trump.
Washingtonul a anunțat pe 2 iulie că suspendă temporar unele livrări de arme către Kiev.
Cu toate acestea, Trump s-a arătat tot mai frustrat de refuzul lui Putin de a accepta un armistițiu și, pe 10 iulie, a declarat că SUA vor trimite arme suplimentare Ucrainei prin țări NATO sau alți aliați europeni.
Cancelarul german Friedrich Merz, într-o convorbire telefonică cu Trump pe 4 iulie, a ridicat posibilitatea ca Berlinul să achiziționeze sisteme Patriot de la Washington și să le furnizeze apoi Kievului.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, urmează să sosească la Washington pe 14 iulie pentru discuții cu oficiali americani.
SUA au livrat până acum trei baterii de rachete Patriot Ucrainei, toate în timpul administrației președintelui Joe Biden. Patriot este unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare antiaeriană din lume, capabil să intercepteze rachete balistice și de croazieră, precum și avioane de luptă.
Anunțul major al lui Trump, așteptat pe 14 iulie – deși nu s-a confirmat oficial ora și locul.
Publicația americană Axios, citând două surse, a scris pe 13 iulie, târziu, că Trump va anunța o schimbare majoră în strategia sa față de război în discursul său, prezentând o politică „agresivă” care va include arme ofensive pentru Ucraina. Casa Albă nu a comentat imediat informațiile.
Pe plan diplomatic, șeful NATO, Mark Rutte, urmează să se întâlnească cu Trump pe 14 iulie, la ora 10 dimineața (17:00, ora României) pentru a discuta despre Ucraina și alte probleme.
Îți mai recomandăm Serghei Lavrov, întâlnire cu ministrul de externe chinez, după vizita din Coreea de NordRutte are programate, de asemenea, întâlniri cu secretarul de stat Marco Rubio, secretarul apărării Pete Hegseth și membri ai Congresului în timpul vizitei sale de două zile, conform unui comunicat NATO.
Separat, emisarul special al lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, urmează să viziteze Ucraina începând cu 14 iulie.
Ministerul de Externe al Ucrainei a confirmat vizita lui Kellogg, dar nu a oferit detalii.
Unul dintre cei mai puternici aliați ai lui Trump, senatorul republican Lindsey Graham, a întărit speculațiile că Trump ar putea crește livrările de armament către Kiev, declarând la CBS că „în zilele următoare, veți vedea arme curgând la un nivel record pentru a ajuta Ucraina să se apere”.
„Una dintre cele mai mari greșeli ale lui Putin a fost să creadă că poate manipula jocul cu Trump. Și veți vedea, în zilele și săptămânile următoare, va exista un efort masiv pentru a-l aduce pe Putin la masa negocierilor”, a spus Graham.
Senatorul democrat Richard Blumenthal, care a apărut alături de Graham în interviul CBS, a declarat că există un consens bipartizan tot mai mare în Congres și printre aliații europeni cu privire la utilizarea unor active rusești de 300 de miliarde de dolari, înghețate de țările G7 la începutul războiului, pentru a ajuta Kievul.
„Este timpul să o facem”, a spus Blumenthal.
Îți mai recomandăm SUA vor continua să furnizeze arme Ucrainei. Donald Trump: „Trebuie să se poată apăra. Primim o grămadă de prostii de la Putin”După ce a fost acuzat anterior de mulți că a fost prea indulgent cu Rusia, în ciuda invaziei neprovocate a Ucrainei, Trump a devenit tot mai critic față de Moscova în ultimele săptămâni, pe măsură ce Rusia a intensificat atacurile aeriene și a respins eforturile sale de a obține un armistițiu.
„Primim o mulțime de prostii de la Putin. De cele mai multe ori e foarte amabil, dar fără sens”, a spus Trump, care a vorbit cu Putin de cel puțin șase ori la telefon de la învestirea sa pe 20 ianuarie .
Criticile mai dure ale lui Trump la adresa lui Putin sunt notabile, deoarece el are un istoric de comentarii pozitive despre liderul rus.
Trump l-a numit „deștept” și anul trecut a spus că are o „relație foarte bună” cu Putin. Trump a sugerat că va putea folosi această relație pentru a obține un armistițiu.
Invazia Rusiei în Ucraina, lansată pe 24 februarie 2022, este cel mai mare și mai sângeros război din Europa de la al Doilea Război Mondial.
Pierderile rusești sunt estimate să depășească un milion vara aceasta, în timp ce Ucraina a pierdut aproximativ 400.000, conform unui raport de luna trecută al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington.
De la preluarea mandatului, Trump a făcut din încetarea invaziei Rusiei în Ucraina o prioritate majoră a politicii sale externe.
Înainte de o aparentă acalmie în ultimele două zile, Rusia a lovit pe 12 iulie orașele ucrainene cu un baraj de atacuri cu drone, rachete, bombe și artilerie, ucigând cel puțin nouă persoane și rănind zeci de alții, potrivit oficialilor ucraineni.
Rusia a intensificat atacurile cu rachete și drone în acest an, numărul lor crescând în fiecare lună din decembrie, potrivit unui grup de monitorizare, și a intensificat barajele asupra Kievului și altor orașe în ultimele săptămâni, în timp ce avansează pe liniile frontului – deși cu pierderi masive în rândul trupelor sale.
„Ritmul atacurilor aeriene ale Rusiei cere decizii rapide, și poate fi oprit acum prin sancțiuni,” a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram pe 12 iulie.
Articol redactat cu informații oferit de Serviciul Ucrainean al RFE/RL, Reuters, AP.
Îți mai recomandăm Respiro pentru Ucraina, după o noapte rară, fără un atac masiv cu drone ruseștiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.