Într-un interviu acordat NBC News, Trump a vorbit despre un nou mecanism prin care SUA vor furniza arme Ucrainei, intermediind procesul prin NATO.
„Trimitem arme către NATO, iar NATO plătește 100% pentru aceste arme. Armele sunt livrate către NATO, care apoi le va transfera Ucrainei, iar NATO va rambursa costurile integrale”, a explicat Trump.
Aceasta este prima dată de la revenirea sa la Casa Albă când Trump autorizează livrarea de arme către Kiev folosind o prerogativă prezidențială care permite transferul rapid al armelor din stocurile militare americane, în situații de urgență.
Surse apropiate deciziei au indicat că pachetul de armament, evaluat la aproximativ 300 de milioane de dolari, ar putea include rachete defensive Patriot și rachete ofensive cu rază medie, deși detaliile finale nu au fost încă stabilite, relatează Reuters.
Trump a subliniat marți că SUA vor intensifica sprijinul militar pentru Ucraina, pentru a contracara avansurile Rusiei, care continuă să lanseze atacuri intense asupra teritoriului ucrainean.
În ultimele zile, Trump s-a arătat dezamăgit de președintele rus Vladimir Putin care nu ar face progrese în negocierile pentru încetarea războiului din Ucraina,
„Sunt dezamăgit de Putin. Vom vedea ce se întâmplă în următoarele două săptămâni,” a spus Trump, adăugând că administrația sa colaborează cu Senatul SUA pentru a elabora noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a declarat, la rândul lui, că a purtat discuții „sincere” cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în Kuala Lumpur, în marja summitului ASEAN.
Rubio a subliniat necesitatea unui „plan de acțiune” pentru încheierea conflictului, însă Ministerul de Externe al Rusiei a descris conversația ca fiind un „schimb de opinii substanțial și franc”.
Sute de drone lansate asupra Ucrainei
Joi, Rusia a lansat un atac masiv asupra Ucrainei, utilizând aproximativ 400 de drone și 18 rachete, vizând în principal capitala Kiev.
Atacul a provocat pagube semnificative, inclusiv distrugerea fațadelor clădirilor, incendii și explozii.
Două persoane au fost ucise, iar 26 au fost rănite, conform serviciilor de urgență ucrainene.
Apărarea antiaeriană a Ucrainei a interceptat majoritatea dronelor, dar pagubele au fost considerabile.
Conferință pentru reconstrucția Ucrainei
În paralel, la o conferință organizată la Roma, participanții au promis peste 10 miliarde de euro (12 miliarde de dolari) pentru reconstrucția Ucrainei, devastată de peste trei ani de război.
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut utilizarea mai activă a activelor rusești pentru finanțarea reconstrucției și a solicitat mai multe arme, producție comună de apărare și investiții. Comisia Europeană a anunțat un sprijin de 2,3 miliarde de euro pentru acest efort.
Premierul italian, Giorgia Meloni, a subliniat importanța solidarității internaționale, în timp ce Zelenski a vorbit despre nevoia urgentă de sprijin militar și financiar pentru a face față agresiunii rusești.
Deși Trump a criticat în trecut cheltuielile SUA pentru apărarea Ucrainei și a avut uneori declarații favorabile Rusiei, recenta sa decizie de a furniza arme prin NATO indică o schimbare strategică, cred observatorii.
Până acum, administrația sa a livrat doar armele autorizate de fostul președinte Joe Biden, un susținător ferm al Kievului. Anunțul privind livrările de arme vine în contextul în care Trump a promis inițial să pună capăt rapid războiului, dar progresele au fost minime.
Îți mai recomandăm Doi morți, 16 răniți și clădiri rezidențiale incendiate într-un atac rusesc cu drone asupra KievuluiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.