Șeful cancelariei premierului, despre reducerile de la Guvern: Vom rămâne cu 105 posturi, o reducere de 40%. Demnitarii rămân fără șoferi

Mihai Jurca, șeful Cancelariei Premierului anunță reducerile de la Guvern și totodată cheltuielile de lux care se făceau până acum

Cancelaria premierului va fi reorganizată și va avea doar 105 posturi, o reducere cu 40% a actualului său aparat administrativ. Pentru posturile asociate demnitarilor reducerea va fi de 48%, iar pentru aparatul tehnic se va face o reducere de 34%, a anunțat vineri Mihai Jurca, șeful structurii.

În costuri, reducerile aparatului de demnitar aduc o economie lunară de 615.000 de lei, iar cele ale aparatului corpului de funcționari - de 250.000 de lei, a estimat șeful Cancelariei.

Jurca a anunțat că Guvernul va renunța și la serviciile de protocol ale RAAPPS, care ajung la 12 milioane de lei pe an pentru autoturisme, adică 1.300 de lei pe zi, la care se adaugă combustibilul, de 33.000 de lei pe lună, și la protocolul de restaurant, care ajunge la 3 milioane de lei pe an. Numai cei opt ospătari care deservesc demnitarii și cabinetul primului ministru costă 80.000 de lei pe lună.

De asemenea, demnitarii – secretari de stat și consilieri de stat – vor rămâne fără șoferi, iar dacă nu au carnet de conducere vor folosi transportul în comun, la fel ca în zona privată.

În prezent sunt 176 de posturi la Cancelarie, 15 posturi sunt vacante, dintre care 99 sunt dedicate corpului administrativ, diferența de 77 fiind posturile demnitarilor publici, a mai spus șeful cancelariei.

„Aici mă refer la premier, subsemnatul în calitate de șef al cancelariei, consilier de stat, secretar de stat și aparatul fiecărui demnitar care pleacă și vine cu demnitarul”, dar care face parte din cancelaria premierului, a explicat Jurca.

Cancelaria are în prezent:

  • 16 consilieri de stat,
  • 5 secretari de stat,
  • un aparat de consilieri de 42 de persoane,
  • prim-ministru,
  • cabinetul premierului cu 8 posturi,
  • un cancelar cu un cabinet de consilier de 3 posturi și un șef de cabinet,
  • un secretar general,
  • o direcție de protocol și relații internaționale de 27 de posturi,
  • o direcție de comunicare cu 28 de posturi,
  • o direcție de asigurare resurse în care sunt incluse: contabilitatea, partea de buget, partea de achiziții și de resurse umane cu 25 de posturi,
  • un compartiment de securitate obligatoriu pentru orice structură care lucrează cu documente clasificate cu un singur post,
  • un serviciu de politici publice și reziliență cu 13 posturi,
  • un departament de audit public cu 2 posturi, dar neocupate și un compartiment juridic cu 2 posturi.

„Ceea ce propunem este următoarea formulă: reducem consilierii de stat la un total de 11 posturi, secretarii de stat la 4 posturi, aparatul demnitarilor va fi de 14, ceea ce înseamnă că fiecare consilier de stat sau secretar de stat va avea un consilier, nu doi, lucru care se transferă și la cabinetul primului ministru, care nu va mai avea 8 posturi, ci 5 posturi, la cabinetul meu care nu va mai avea 3 posturi, ci două - râmâne șeful de cabinet, secretarul general. Direcția de protocol se transformă în serviciu și va avea 12 posturi, direcția de comunicare se transformă și ea în serviciu și va avea 18 posturi, direcția de asigurare resurse - unde avem contabilitate, buget, achiziții - va avea 22 de posturi”, a declarat Jurca.

În ciuda reducerilor, Jurca a decis înființarea unui nou departament pentru continuitate guvernamentală, cu șapte posturi.

El a relatat că atunci când a ajuns la Guvern a constatat că nu există o memorie instituțională a subiectelor care au fost gestionate de demnitari.

„Este ca în pilda Meșterului Manole: de fiecare dată când ajungi în funcție de demnitate publică trebuie să reconstruiești, consumând timp și resurse, atât circuitul informațional, cât și informația, pe lângă faptul că există la nivelul guvernului o multitudine de comitete interministeriale, care au nevoie de o trasabilitate a informației. Deși am primit o multitudine de documente legate de activitatea anterioară, ele sunt disparate, nu sunt concentrate într-un singur loc și este foarte greu să le urmărești”, a explicat Jurca.


Principala menire a acestui departament va fi să urmărească activitatea demnitarilor, de a o contabiliza și documenta, de a fi suportul comitetelor interministeriale, de a urmări informațiile care se discută și concluziile acestor comitete și în același timp de a fi un departament de suport pentru activități pe care le vor face demnitarii, a mai spus șeful cancelariei premierului.

Departamentul de reziliență și cel de relații internaționale de la direcția de protocol se vor desființa.

Auditul public nu va mai avea niciun post, pentru că va fi preluat de Secretariatul General al Guvernului. În general, a explicat Jurca, nu vor mai fi dublate la Cancelarie activitățile pe care „le face mai bine SGG”, cum ar fi registratura.

De asemenea, se vor suplimenta posturile la compartamentul Juridic, în loc de 2, vor fi 4.

Economie de 850.000 de lei pe lună

„În total, cu tot cu demnitari vorbim de 105 posturi și de o reducere per-total Cancelarie de 40% din personal. Același impact îl vom avea și în zona de costuri. Sigur, costurile cele mai mari sunt cele asociate demnitarilor, unde reducerea este de 48%. Pe aparatul tehnic al cancelariei avem o reducere de 34%. Reducerea aparatului de demnitari aduce o economie de 615.000 de lei pe lună, iar reducerea aparatului corpului de funcționari aduce o economie de 250.000 de lei pe lună”, a anunțat Jurca.

Cheltuilile lunare cu personalul sunt estimate între 1,9 - 2 milioane de lei pe lună, a mai spus șeful Cancelariei.

„Per total, vom avea o economie de 850.000 de lei pe lună”, a estimat Jurca.

Protocolul RAAPPS: 12 milioane de lei/an - mașinile, restaurantul 3 milioane de lei/an

Bugetul previzionat pe anul în curs este de 41 de milioane lei și cea mai mare cheltuială este cu automobilele, a spus Jurca.

De altfel, el a anunțat că guvernul va renunța la contractul cu Regia Patrimoniului de Stat (RAAPPS), căreia îi plătea numai pentru cei 8 ospătari care deservesc demnitarii 80.000 de lei lunar.

El a spus că, de departe, în zona de servicii cea mai mare cheltuială – „a fost un șoc și pentru mine” – a fost cheltuiala cu automobilele.

„Avem 12 milioane de lei pe an, adică 1 milion de lei pe lună pentru 30 de mașini, fără să includem în această cheltuială și pe cea cu combustibilul. Cheltuiala lunară de până acum cu combustibilul este de 33.000 de lei pe lună și un consum mediu de 20 litri/100 km”, a spus Jurca.

„Cu aceste sume puteam înlocui anual mașinile”, a spus Jurca.

„Avem un cost zilnic cu tot cu TVA de 1.300 lei pe o mașină, care include tot ceea ce înseamnă cheltuiala cu șofer, cheltuiala de întreținere a mașinii, mai puțin combustibilul. Acest contract este oferit de RAAPPS. Iar, pe lângă acest contract, în zona de cheltuieli de bunuri și servicii, pe lângă cele 12 milioane, RAAPPS este un beneficiat net al acestor contracte, având și cheltuielile de protocol, de aproximativ 3 milioane de lei an, din care 2,3 milioane revin RAAPPS pentru cheltuieli de restaurant, cu 80.000 de lei pe lună pentru 8 ospătari care deservesc demnitarii și cabinetul primului ministru”, a spus Jurca.

S-au făcut în medie cheltuieli de 300.000 de lei/lună cu protocolul pentru demnitari, adică o alocare lunară de 300 lei/cabinet de secretar de stat sau consilier de stat, 500 de lei pentru șeful Cancelariei, din care de obicei primește apă, cafea, ceai pentru orice invitat, pentru orice ședință din Guvern. În același timp, demnitarii pot organiza bufet/mese în cadrul acelorași ședințe.

„Era uzuală o masă, un bufet după fiecare ședință de guvern”, a spus Jurca. „Vom reduce aceste cheltuieli interzicând demnitarilor să mai poată organiza mese, bufet în cadrul ședințelor și am eliminat bufetul de după fiecare ședință de guvern.”

„Majoritatea tarifelor pentru protocol sunt cu 30% mai mari. O sticlă de 0,33 ml de suc costă 8,5-9 lei, iar la magazin costă 3,5-4 lei. Aceste situații sunt pe fiecare produs. Fiecare demnitar va avea acces la Dacia Duster, dar nu va avea acces la șoferi. Vom reduce schema de personal pentru a reduce bugetul. Am redus numărul de mașini la jumătate, am eliminat cheltuiala cu șoferi, vom renegocia contractul pentru autovehicule”, a declarat Jurca.

El a spus că demnitarii Cancelariei, adică secretarii de stat și consilierii de stat, nu vor mai avea nici șoferi și că vor trebui să-și conducă singuri autoturismele de serviciu marca națională Dacia. Întrebat ce vor face demnitarii care nu au carnet de conducere, Jurca a spus că „vor folosi transportul în comun”, asemeni celor din companiile private.

Îți mai recomandăm Guvernul cere rapoarte de activitate și propuneri de reducere a personalului, angajații refuză   

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI