Ministrul Apărării Naționale, Ionuț Moșteanu, a explicat la TVR că, în urma unei licitații restrânse, firma Rafael a fost aleasă de instituție să livreze României sistemul care va completa apărarea aeriană.
„Mai e nevoie de un schimb de corespondență. În toamnă se va semna contractul", a spus ministrul Apărării.
El a completat că, prin acest pas, Armata va avea asigurat încă un strat al apărării aeriene, în completarea sistemelor Patriot și a scutului antirachetă de la Deveselu, din județul Olt.
Ionuț Moșteanu a făcut analogie cu sistemul de apărare Iron Dome al Israelului.
„Este vorba despre baterii de rachete defensive pe care nu le avem și de care avem nevoie”, a mai spus Ionuț Moșteanu la TVR.
Pe de altă parte, România ar urma să cumpere și alte arme pentru apărarea aeriană: sisteme MANPAD (Man-Portable Air-Defence Systems), respectiv rachete Mistral 3 .
Potrivit ministrului Apărării, opt state europene ar urma să cumpere la comun rachete Mistral însă, a explicat Moșteanu, încă „este o discuție pe termenele de livrări”.
Îți mai recomandăm Rachete franțuzești și o controversă. De ce cumpără România rachete Mistral 3 prin achiziție directă și nu prin licitațieSistemul SHORAD/VHORAD cumpărat de România cu 2 miliarde de euro ar urma să înlocuiască treptat vechile sisteme sovietice și sistemele americane Hawk de apărare antiaeriană.
O caracteristică cheie a sistemului israelian este că toate componentele sale – radar, echipamente optice, unitatea de comandă și control și interceptoarele – sunt montate pe un singur vehicul.
Acest lucru permite o desfășurare rapidă, cerințe minime de personal și o apărare eficientă punctuală sau mobilă.
De asemenea, ministrul Moșteanu a mai spus că achizițiile militare reprezintă aproape 30% din bugetul național de Apărare și, în viitor, România va cumpăra și alte sisteme de rachete cu rază scurtă, dar și corvete.
În calitate de membru al NATO, România s-a angajat la summitul alianței de la Haga să își crească cheltuielile militare la 5% din Produsul Intern Brut, până în 2035.
Îți mai recomandăm Summitul NATO | Președintele Nicușor Dan: S-a agreat ținta de 5% din PIB la apărare până în 2035 și continuarea prezenței SUA în EuropaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.