Când vocile opoziției au devenit din ce în ce mai puternice înainte de alegerile prezidențiale din august 2020, liderul belarus Aleksandr Lukașenko a început să facă ceea ce fac autocrații amenințați: să-i ia în vizor pe răzvrătiți, în special pe cei care erau populari sau care aveau o platformă.
Pe 25 iunie 2020, i-a venit rândul jurnalistului RFE/RL Ihar Losik.
Fără niciun avertisment, el a fost arestat dimineața, la domiciliul său din Baranavichi. A fost luat de lângă soția și fiica sa cea mică – care a împlinit recent șase ani – fără nicio explicație.
În cei cinci ani care au urmat, Losik, care a lucrat pentru serviciul RFE/RL din Belarus, cunoscut pe plan local sub numele de Radio Svaboda (Radio Libertatea), a îndurat izolarea, presiuni fizice și psihologice semnificative.
În vârstă de 33 de ani, el a fost condamnat în decembrie 2021 la 15 ani de închisoare pentru „organizarea de revolte în masă, participarea la dezordini în masă, incitarea la ură socială” și alte câteva acuzații care rămân neclare.
Losik, RFE/RL și guvernele occidentale spun că acuzațiile sunt motivate politic.
El a fost judecat împreună cu Serghei Țikhanovski, blogger popular și potențial opozant al lui Lukașenko, care părea pregătit să lanseze o provocare serioasă la adresa președintelui.
Serghei Țikhanovski a fost eliberat din închisoare la sfârșitul săptămânii împreună cu alți 13 prizonieri – inclusiv un alt fost jurnalist RFE/RL, Ihar Karnei.
Îți mai recomandăm 14 prizonieri politici, eliberați în Belarus. Printre ei, Serghei Țihanovski și jurnalistul RFE/RL Igor KarneiDespre Losik nu s-a mai auzit nimic de aproximativ doi ani, în afară de faptul că a fost pus să defileze în fața unei camere de luat vederi în timpul unui program de propagandă al televiziunii de stat din Belarus, care acuza jurnaliștii RFE/RL închiși că „încearcă să dea foc Belarusului”.
Îți mai recomandăm Belarus. Televiziunea de stat difuzează un film cu jurnalistul RFE/RL Ihar Losik, aflat în închisoareÎn 2020, zeci de mii de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta față de rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus, pe care observatorii internaționali le-au considerat în general fraudate. Forțele de securitate au răspuns cu o represiune brutală, arestând peste 30.000 de persoane. Multre dintre ele au spus, ulterior, că au fost supuse la tortură și rele tratamente în timpul detenției.
Represiunea a determinat majoritatea politicienilor din opoziție să părăsească Belarusul, de teamă pentru siguranța și libertatea lor.
Multe guverne occidentale au refuzat să recunoască rezultatele alegerilor din 2020 și nu îl consideră pe Lukașenko liderul legitim al țării.
Negarea drepturilor fundamentale
Losik și-a petrecut cea mai mare parte a detenției sale în colonia Navapolatsk, unde, timp de un an și jumătate, administrația i-a refuzat orice comunicare cu familia și accesul la pachete de îngrijire.
Potrivit relatărilor unor foști deținuți, Ihar a fost pedepsit frecvent prin încarcerarea într-o celulă de pedeapsă.
Toți cei patru avocați ai lui Ihar Losik au părăsit țara sau le-au fost retrase licențele.
Daria Losik, soția lui Ihar, a fost condamnată la doi ani de închisoare în ianuarie 2023, sub acuzația de facilitare a activității extremiste. Ea a fost eliberată în iulie 2024, după o amnistie.
Între timp, fratele său mai mic a fost reținut în aprilie și rămâne în închisoare în Belarusul său natal pentru acuzații de extremism legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui grup de apărare a drepturilor și surselor RFE/RL.
Mikita Losik, în vârstă de 25 de ani, a fost reținut la mijlocul lunii aprilie, a declarat fundația Country For Life într-o postare pe Telegram.
Surse care au vorbit cu RFE/RL sub rezerva anonimatului din motive de securitate în țara puternic controlată au declarat că acesta a fost reținut în orașul Orsha din nord-estul țării.
Mikita Losik este acuzat de „sprijinirea activității extremiste” pentru că ar fi trimis fotografii ale mișcării echipamentelor militare rusești în 2022 către Belaruski Hayun, un canal Telegram independent defunct, care monitoriza activitatea militară, au declarat sursele. El este încarcerat în Vitsebsk, tot în nord-est.
Șeful Belaruski Hayun a anunțat închiderea acestuia în februarie, afirmând că autoritățile belaruse au spart o bază de date și au obținut acces la informații despre colaboratori.
Organizații internaționale, guverne și politicieni din țări democratice – inclusiv Departamentul de Stat al SUA, Grupul de lucru al ONU, Parlamentul European, Comisia Helsinki și Comisia pentru drepturile omului Tom Lantos a Congresului SUA – continuă să solicite eliberarea lui Ihar Losik.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.