Relația specială cu Statele Unite rămâne unul din principalii piloni ai politici externe a României, iar SUA rămâne cel mai important aliat și un partener strategic vital al României, a declarat miercuri președintele Nicușor Dan în discursul rostit la Ambasada SUA de la București, de Ziua Independenței Statelor Unite
„În acest an, aniversăm 145 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între țările noastre și 28 de ani de când acestea au fost ridicate la nivel de Parteneriat Strategic”, a amintit Nicușor Dan.
„România și Statele Unite au mai multe domenii de cooperare consolidată, iar nucleul Parteneriatului nostru rămâne angajamentul comun pentru securitatea și prosperitatea comunității noastre euroatlantice. Prezența trupelor americane în România, alături de trupe Aliate, este dovada vizibilă a acestui angajament din partea Statelor Unite, pentru care țara noastră și toți cetățenii sunt profund recunoscători”, a punctat șeful statului român.
El a făcut referire la proiectele comune în derulare, de la consolidarea apărării antiaeriene la producția de drone și muniție.
„Acestea reprezintă mai mult decât echipamente și sisteme, sunt o demonstrație tangibilă a angajamentului comun pentru apărarea colectivă și stabilitatea regională”, a spus președintele României.
El a dat asigurări că România va continua dezvoltarea capacităților naționale de apărare și dezvoltarea infrastructurii strategice, care să permită desfășurarea, tranzitul, staționarea și găzduirea forțelor Statelor Unite și ale altor state Aliate pe teritoriul național.
„Poziția geostrategică a României, la Marea Neagră și în imediata vecinătate a războiului din Ucraina, ne determină să conștientizăm și mai acut necesitatea investițiilor pentru securitatea cetățenilor noștri”, a spus Nicușor Dan.
El a amintit că la Summitul NATO de săptămâna trecută, Alianța „a dat un semnal clar privind angajamentul reînnoit pentru o politică de apărare și descurajare adaptată contextului în care ne găsim” și a spus că România a susținut abordarea Președintelui Trump privind necesitatea creșterii rolului și a contribuției aliaților europeni la securitatea euroatlantică comună.
„Acțiunea noastră comună cu Statele Unite în sprijinul Ucrainei, al Republicii Moldova și al tuturor partenerilor vulnerabili din regiunea Mării Negre contribuie la întărirea securității regionale și transatlantice, precum și la întărirea securității României.
Într-o lume în care competiția strategică se intensifică, relațiile dezvoltate și testate în timp, parteneriatele bazate pe încredere și valori comune, cum este Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite, sunt mai importante ca oricând.”
Proiectele comune româno-americane în domeniul energiei nucleare reprezintă un exemplu grăitor al eficienței acestui Parteneriat, a exemplificat șeful statului român. „Sunt sigur că dezvoltarea proiectelor Unităților 3 și 4 de la Cernavodă, precum și cel al centralei de la Doicești, care va implementa în premieră mondială o soluție bazată pe tehnologia reactoarelor modulare mici, vor aduce o contribuție semnificativă la securitatea energetică regională și europeană.”
Un alt obiectiv strategic al României este aderarea la OCDE, iar sprijinul Statelor Unite este esențial, a mai spus Nicușor Dan.
Și însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în România Michael Dickerson a spus că parteneriatul strategic dintre Statele Unite și România „a prosperat” pe parcursul a trei decenii și că „angajamentul Statelor Unite față de România este de neclintit”.
„Parteneriatul nostru se bazează pe valori democratice comune, pe angajamentul față de creșterea economică reciprocă, în domeniul comerțului și cooperării energetice, în domeniul securității și apărării, precum și pe legături interumane profunde și durabile.”
Însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Michael Dickerson
El a spus că „în această seară, sărbătorim nu doar fondarea Statelor Unite ale Americii de acum 249 de ani, ci și spiritul american durabil al libertății, prieteniei și valorilor comune care leagă națiunile între ele – inclusiv legătura specială dintre Statele Unite și România”.
Anul trecut, SUA au devenit al patrulea investitor în România, a amintit Dickerson „Anul acesta, sperăm să fie al treilea. Companiile americane – multe dintre ele fiind prezente aici, în această seară – stimulează inovarea în România, contribuind la creșterea numărului de locuri de muncă de ambele părți ale Atlanticului.”
„Puternica alianță de securitate dintre Statele Unite și România este, de asemenea, bine reprezentată aici, în această seară. Responsabilitățile noastre comune în cadrul NATO și eforturile comune de aplicare a legii, sprijinite de soluții inovatoare ale companiilor americane din sectorul securității, îi protejează pe cetățenii noștri, ne apără teritoriile și ne garantează libertatea și democrația”, a conchis gazda evenimentului.
Îți mai recomandăm Summitul NATO | Președintele Nicușor Dan: S-a agreat ținta de 5% din PIB la apărare până în 2035 și continuarea prezenței SUA în EuropaEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI