Ministrul iranian de externe recunoaște pagubele grave aduse instalațiilor nucleare de atacurile americane

Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi, își înclină capul după o conferință de presă la Centrul de Congrese Lutfi Kırdar, în marja celei de-a 51-a sesiuni a Consiliului Miniștrilor de Externe al Organizației Cooperării Islamice (OIC), de la Istanbul, iunie 2025.

Ministrul de externe iranian a recunoscut vineri că amplasamentele nucleare ale țării au fost afectate de recentele bombardamente americane și israeliene care au produs pagube „excesive și grave”.

Abbas Araghchi a declarat joi seara unei posturi de radio de stat că Organizația pentru Energie Atomică din Iran face o evaluare a pagubelor.

Însă, cu doar câteva ore mai devreme, în aceeași zi,liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că atacurile nu au perturbat programul nuclear al țării. Khamenei a răspuns afirmației președintelui american Donald Trump, conform căreia bombele au „distrus complet” trei situri nucleare.

Khamenei a declarat că atacurile americane nu au reușit „să realizeze nimic semnificativ”.

Liderul suprem, care se ascunde de la începutul războiului cu Israelul, pe 13 iunie, a insistat că Trump a „exagerat” impactul bombelor și a declarat victoria asupra SUA și Israelului.

Îți mai recomandăm Ayatollahul Ali Khamenei declară victoria asupra Israelului și spune că Iranul a dat o „palmă dură” SUA

Însă remarcile lui Araghchi creează o impresie diferită.

Ministrul de externe a mai declarat că nu există planuri de reluare a discuțiilor nucleare cu SUA.

Iranul a anulat o a șasea rundă programată de discuții atunci când Israelul și-a început atacurile.

„Aș dori să declar clar că nu s-a încheiat niciun acord, aranjament sau conversație pentru a începe noi negocieri”, a spus el.

El a adăugat că guvernul examinează ce este în „interesul poporului iranian”, spunând că abordarea sa față de diplomație va lua o „nouă formă”, fără a explica ce vrea să spună.

Într-o încercare de a readuce Iranul la masa negocierilor, administrația Trump a discutat posibilitatea de a ajuta Iranul să acceseze 30 de miliarde de dolari pentru a construi un program nuclear producător de energie civilă, relaxând sancțiunile și eliberând miliarde de dolari din fonduri iraniene restricționate, transmite CNN.

Însă evoluțiile din Iran ar putea obstrucționa o astfel de mișcare.

Miercuri, parlamentul iranian a aprobat un proiect de lege care vizează încetarea cooperării cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), organismul de supraveghere nucleară globală. Dacă acesta va fi implementat, Iranul nu se va mai angaja să permită accesul inspectorilor nucleari în amplasamentele sale.

Îți mai recomandăm Parlamentul iranian a aprobat suspendarea cooperării Teheranului cu agenția nucleară a ONU

Israelul a declarat că ofensiva sa împotriva Iranului a fost necesară pentru a zădărnici ceea ce susține că sunt planuri iraniene de a dezvolta arme nucleare.

Iranul a insistat întotdeauna că programul său nuclear este destinat exclusiv scopurilor civile.

SUA s-au implicat direct în conflict weekendul trecut, atacând instalații din Fordo, Natanz și Isfahan, înainte ca Trump să încerce să medieze rapid un armistițiu între Israel și Iran.

Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat că informațiile adunate de SUA și Israel indică faptul că atacurile „au afectat semnificativ programul nuclear, întârziindu-l cu ani”.

O evaluare a Pentagonului a minimalizat importanța pagubelor și a afirmat că atacurile americane au întârziat programul nuclear al Iranului doar cu câteva luni.

Scurgerea de informații a fost respinsă de administrație.

Ministerul Sănătății din Iran a declarat că 610 persoane au fost ucise în cele 12 zile de atacuri aeriene israeliene, în timp ce autoritățile israeliene au declarat că 28 au fost ucise în Israel.

Îți mai recomandăm Directorul CIA spune că programul nuclear iranian a fost „afectat sever” de loviturile aeriene americane

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI