George Simion a cerut CCR anularea alegerilor. Dezbaterea are loc pe 22 mai, deși cererea nu este semnată olograf în original sau electronic

George Simion, fost candidat în turul al doilea al prezidențialelor, a depus o contestație la CCR prin care cere anularea alegerilor din 18 mai.

George Simion a cerut la Curtea Constituțională anularea alegerilor din 18 mai. CCR a anunțat că documentul nu este semnat olograf în original sau electronic. Depunerea contestației vine după ce, luni, Simion a recunoscut rezultatul alegerilor și l-a felicitat pe contracandidatul său, Nicușor Dan.

Actualizare 18:00 - Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că alegerile prezidențiale s-au desfășurat fără incidente majore și că nu știe ce i-a motivat pe cei care contestă corectitudinea alegerilor.

„Dumneavoastră, și eu, ca cetățeni, am urmărit modul în care s-au derulat alegerile prezidențiale. Am constatat că nu au fost incidente majore, că procesul electoral s-a desfășurat în bună regulă și am constatat că, timp de două zile, nu au fost semnale publice că ar fi ceva probleme.

Elementele care i-au făcut pe cei care depun contestații să facă acest lucru nu știu de ce țin, dar, așa cum am precizat în intervenția anterioară, consider că alegerile noastre au fost bine organizate și au reflectat într-adevăr voința cetățenilor noștri, prezenți în număr foarte mare la acest scrutin”, a declarat Bolojan, într-o conferință de presă.

Actualizare 16:18 - Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat miercuri că cererea liderului AUR, George Simion, în care acesta a cerut anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, va fi dezbătută pe 22 mai, la ora 10:00.

„În data de 20 mai 2025, ora 23:41, a fost comunicat Curții Constituționale, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat «Cerere de anulare a alegerilor», la care au fost atașate mai multe anexe. Cererea este semnată olograf, în copie, de domnul George-Nicolae Simion”, transmite CCR, într-un comunicat.

Numai că, atrage atenția CCR, potrivit articolului 7 din Regulamentul de organizare și funcționare a Curții Constituționale, cererile adresate Curții Constituționale trebuie să fie semnate olograf, în original, sau prin utilizarea semnăturii electronice calificate, până la data și ora dezbaterilor.

George Simion a fost înștiințat pe 21 mai 2025, ora 9:06, pe aceeași adresă de poștă electronică de pe care a trimis cererea către CCR, că trebuie să îndeplinească cerințele procedurale de înregistrare a actelor de sesizare adresate Curții Constituționale.

Cererea formulată urmează să fie dezbătută în ședința Curții Constituționale din data de 22 mai 2025, ora 10:00, mai spune CCR, fără să precizeze dacă Simion s-a conformat cerințelor legii și a trimis cererea cu semnătura olografă în original sau cu semnătura electronică.

Știrea inițială

George Simion a declarat marți că solicitarea de anulare a alegerilor pe care o va depune la Curtea Constituțională va conține aceleași argumente invocate de CCR pentru anularea alegerilor organizate pe 24 noiembrie și 8 decembrie 2024.

Marți, liderul AUR a acuzat – fără a prezenta dovezi – că state străine s-ar fi implicat în alegerile din România, (Franța), că „a fost vorba de cumpărare de voturi – 100 de milioane de euro a fost bugetul alocat numai în Republica Moldova” și că unele voturile obținute de Nicușor Dan ar fi fost fraudate.

Guvernul de la Chișinău a respins acuzațiile și a transmis că cetățenii români din R. Moldova „au votat liber”.

„Facem apel către actorii politici să evite acuzațiile nefondate și jignirile la adresa votanților din R. Moldova”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău.

Experții consultați de Europa Liberă sunt de părere că George Simion nu are dovezi pentru a cere anularea alegerilor, dar că demersul liderului AUR accentuează instabilitatea din țară.

„Avem o stare de instabilitate care se accentuează, din păcate. Trebuie să încetăm această perioadă de instabilitate. Nu putem la nesfârșit să anulăm alegeri, suntem deja după un an de campanie electorală prelungită. Populația este extenuată”, spune profesorul Ilie Gheorghe Fârte de la Facultatea de Filosofie și Științe Politice din Iași.

La rândul lui, profesorul Cristian Pîrvulescu amintește că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a avut observatori în secțiile de votare și a publicat un raport din care reiese că scrutinul s-a desfășurat corect.

„Când s-a vorbit despre ingerința Rusiei, au existat probe indiscutabile – chiar dacă susținătorii domnului Georgescu n-au vrut, nu vor și nu le vor recunoaște niciodată. De această dată nu există niciun fel de probă în afară de declarațiile făcute de un reprezentant al ministerului de Externe rus”, spune Pîrvulescu.

Îți mai recomandăm George Simion și-a clamat inițial victoria, apoi a revenit și l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru câștigarea alegerilor

Liderul AUR, George Simion, a pierdut alegerile prezidențiale de duminică după ce a obținut 46,4% din voturi, față de contracandidatul său, Nicușor Dan, care a obținut 53,6%.

În noaptea de duminică spre luni, când numărătoarea oficială arăta clar că Dan este învingătorul alegerilor, Simon a postat o filmare pe rețelele sociale în care și-a recunoscut înfrângerea.

„Aș vrea să-l felicit pe contracandidatul meu, Nicușor Dan. A câștigat alegerile. A fost voința poporului român”, a declarat liderul Alianței pentru Unirea Românilor.

Mesajul a fost transmis după ce, inițial, imediat după publicarea rezultatelor sondajelor la ieșirea de la urne, George Simion a revendicat „o victorie clară” în fața contracandidatului său, Nicușor Dan.

Prezența la vot la turul al doilea al alegerilor prezidențiale a fost de aproape 65% dintre cei înscriși pe listele permanente, adică aproape 11. 642.000 de alegători, circa 12 procente mai mult decât în primul tur, când au votat 9.571.000 de alegători.

Pe 4 mai, George Simion a câștigat primul tur al alegerilor după ce a obținut peste patru milioane de voturi (40%), în timp ce contracandidatul său, Nicușor Dan a obținut aproximativ 20%.

Îți mai recomandăm George Simion cere anularea alegerilor prezidențiale „pentru aceleași motive” pentru care CCR le-a anulat pe cele din 2024

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.