Acțiunile președintelui american vin în contextul expirării unei perioade de pauză de 90 de zile, instituită în aprilie, când administrația a suspendat temporar majorarea tarifelor pentru a permite negocieri cu țările vizate.
Inițial, majorarea tarifelor era programată pentru 9 iulie, dar a fost suspendată ulterior, oficialii Casei Albe declarând că vor încerca să negocieze acorduri comerciale.
Luni, președintele Trump a distribuit pe rețelele de socializare scrisori adresate liderilor a 14 țări, informându-i despre planurile sale privind tarifele.
Liderul american a precizat că ratele tarifare ar putea fi ajustate „în sus sau în jos, în funcție de relația cu țara respectivă.” Majoritatea tarifelor din scrisori sunt similare celor anunțate în aprilie, în cadrul declarației sale de „Ziua Eliberării”.
Observatorii spun că acordarea unui nou termen arată disponibilitatea lui Donald Trump de a continua negocierile comerciale.
Pe lângă tarifele de 25% pentru Japonia și Coreea de Sud, Trump a stabilit taxele care ar urma să intre în vigoare de la 1 august.
- 40% pentru importurile din Myanmar și Laos,
- 36% pentru Thailanda și Cambodgia,
- 35% pentru Serbia și Bangladesh,
- 32% pentru Indonezia,
- 30% pentru Africa de Sud și Bosnia și Herțegovina,
- 25% pentru Malaezia, Tunisia și Kazahstan.
În scrisorile adresate liderilor, Trump a folosit cuvântul „doar” înainte de a dezvălui ratele, sugerând că aceste tarife sunt generoase, dar a avertizat că orice majorare a taxelor de către țările respective va duce la o creștere suplimentară a tarifelor americane.
Reacțiile Japoniei și Coreei de Sud
Prim-ministrul japonez Shigeru Ishiba a declarat marți că regretă profund decizia SUA de a majora tarifele și a afirmat că guvernul său va continua negocierile pentru un acord benefic ambelor țări.
La rândul lor, autoritățile de la Seul au anunțat că vor intensifica discuțiile cu administrația SUA pentru a ajunge la un acord înainte de aplicarea tarifului de 25%.
Japonia, a cincea cea mai mare sursă de importuri ale SUA, a trimis bunuri în valoare de peste 148 miliarde de dolari în 2024, în timp ce Coreea de Sud se află în top 10.
Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, spune că, în ciuda tarifelor mari anunțate de Donald Trump, speră că se va ajunge la un acord comercial benefic pentru ambele părți.
Ministrul de Finanțe al Thailandei s-a arătat încrezător că țara sa va obține un tarif similar celor impuse altor state.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a respins ideea că amânarea termenului de la 9 iulie la 1 august ar slăbi poziția lui Trump.
„Telefonul președintelui sună non-stop, cu lideri mondiali care îl imploră să ajungă la un acord”, a spus ea. Leavitt a adăugat că alte scrisori ar putea urma în zilele următoare.
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat pentru CNBC că se așteaptă la „câteva zile aglomerate” în negocieri, menționând că a primit numeroase propuneri noi. „Am avut o mulțime de oameni care și-au schimbat tonul în ceea ce privește negocierile,” a spus el.
Președintele Trump susține că tarifele vor proteja afacerile americane de concurența străină și vor stimula producția internă și locurile de muncă.
Cu toate acestea, economiștii avertizează că aceste măsuri vor crește prețurile în SUA și vor reduce activitatea comercială.
Indicele S&P 500 a scăzut cu 0,8% luni, iar acțiunile Toyota listate în SUA au pierdut 4%.
Contextul tarifelor și acordurile existente
În aprilie, Trump a provocat turbulențe pe piețele financiare anunțând creșteri abrupte de tarife. Ulterior însă, el a suspendat unele dintre cele mai mari taxe pentru a permite negocieri, menținând o taxă de bază de 10% pentru mulți dintre partenerii economici.
Până în prezent, SUA au încheiat acorduri cu Regatul Unit și Vietnam, precum și un acord parțial cu China. Toate acestea prevăd tarife mai mari decât cele dinainte de revenirea lui Trump la Casa Albă.
Un acord cu India este aproape de finalizare, iar Uniunea Europeană continuă negocierile. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, având un „schimb bun” cu Trump, conform unui purtător de cuvânt al UE.
Trump a impus tarife separate pentru sectoare precum oțelul (50%) și automobilele (25%), invocând preocupări de securitate națională, și a amenințat cu taxe suplimentare pentru medicamente și cherestea.
Îți mai recomandăm SUA și China au ajuns la un acord pentru exportul de pământuri rareCapacitatea sa de a impune tarife printr-o „urgență economică” este contestată legal, administrația apelând o decizie din luna mai a Curții de Comerț Internațional a SUA, care a stabilit că președintele și-a depășit autoritatea.
Wendy Cutler, fost oficial al Reprezentantului Comercial al SUA, a numit tarifele pentru Japonia și Coreea de Sud „nefericite”, subliniind parteneriatul strâns al acestor țări cu SUA în domenii precum construcțiile navale, semiconductorii și energia.
Deficitele comerciale ale SUA cu Japonia (69,4 miliarde de dolari) și Coreea de Sud (66 miliarde de dolari) în 2024 rămân o preocupare pentru Trump, care a descris tarifele din aprilie ca fiind „reciprocitate” pentru a contracara regulile comerciale considerate nedrepte.
Trump a avertizat, de asemenea, că țările aliniate cu BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Egipt, Etiopia, Indonezia, Iran și Emiratele Arabe Unite) vor suporta tarife suplimentare de 10%.
Îți mai recomandăm SUA amână majorarea tarifelor până la 1 august. Șefa Comisiei Europene spune că a avut o „discuţie bună” la telefon cu preşedintele americanArticol redactat cu informații oferite de AP, BBC, Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.