Zonele aflate sub „control operațional” al armatei israeliene au fost supuse unor demolări sistematice, scrie BBC, care au vizat atât clădiri deja avariate, cât și structuri care păreau intacte.
Imagini verificate arată explozii controlate care ridică nori de praf și dărâmături, în timp ce forțele israeliene distrug blocuri turn, școli, spitale și alte infrastructuri esențiale.
În orașul Rafah, de exemplu, cartiere întregi, precum Tel al-Sultan și cartierul saudit, au fost rase de pe fața pământului. Tel al-Sultan, cunoscut pentru singura maternitate din Rafah și un centru pentru copii orfani, a fost grav afectat, doar câteva clădiri, inclusiv spitalul, rămânând în picioare.
În mod similar, în Khuza'a, o localitate agricolă situată la 1,5 km de granița cu Israelul, forțele israeliene au demolat 1.200 de clădiri, susținând că acestea făceau parte din „infrastructura teroristă” a Hamas.
În Abasan al-Kabira, o zonă cu 27.000 de locuitori înainte de război, o suprafață extinsă a fost complet curățată în doar 38 de zile, între 31 mai și 8 iulie 2025.
Acuzații de crime de război
Mai mulți experți juridici consultați de BBC Verify au avertizat că aceste demolări ar putea constitui crime de război, conform Convenției de la Geneva, care interzice distrugerea infrastructurii civile de către o putere ocupantă, cu excepția cazurilor de „necesitate militară imperativă”.
Eitan Diamond, expert la Centrul Internațional de Drept Umanitar Diakonia din Ierusalim, a subliniat că distrugerea proprietăților civile din motive speculative, precum posibila utilizare viitoare a acestora în atacuri, nu îndeplinește criteriile legale.
De asemenea, Janina Dill, co-director al Institutului pentru Etică, Drept și Conflict Armat din Oxford, a declarat că o putere ocupantă are obligația de a administra teritoriul în beneficiul populației, nu de a-l face nelocuibil.
Cu toate acestea, Armata israeliană (IDF) susține că operațiunile respectă dreptul internațional și că demolările sunt justificate de prezența „activelor militare” ale Hamas în zone civile.
Cu toate acestea, IDF nu a furnizat justificări specifice pentru demolările documentate de BBC Verify în peste 40 de locuri din Gaza, susțin jurnaliștii.
În luna iulie, ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a propus crearea unui așa-numit „oraș umanitar” pe ruinele orașului Rafah, unde ar urma să fie relocați inițial 600.000 de palestinieni.
Propunerea a stârnit critici dure, fostul prim-ministru israelian Ehud Olmert comparând-o cu un „lagăr de concentrare”.
Analiștii citați de BBC sugerează că demolările ar putea face parte dintr-o strategie mai amplă de creare a unor „zone de securitate” sau „zone tampon” controlate permanent de Israel, sau chiar de încurajare a emigrării palestinienilor din Gaza.
Premierul Beniamin Netanyahu ar fi declarat într-o ședință cu ușile închise, conform presei israeliene, că IDF „distruge tot mai multe locuințe”, lăsând palestinienii „fără niciun loc unde să se mai poată întoarce”.
Îți mai recomandăm 20 de morți la un centru de ajutor umanitar al SUA și Israel în Gaza. Tulburările ar fi fost instigate de HamasEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.