Primul care a vorbit la Congresul BNS a fost George Simion, care și-a început discursul spunând că România se află într-o perioadă de „crize suprapuse” provocate, în opinia sa, de actuala clasă politică.
El a vorbit despre „falia globalistă, progresistă, satanistă” atunci când a criticat numărul mare de angajați din sectorul public – peste 1,3 milioane.
„Eu sunt un om care vrea să lucreze cu voi, pentru a avea o lege a salarizării unitare care v-a fost promisă, dar nu v-a fost oferită. Nu te poți dezvolta când ești impozitat cu 48% din venit. Nu poți performa când te împrumuți cu 8 sau 10% dobânzi”, a spus Simion.
„Vom folosi diplomația românească în interesul muncitorilor și antreprenorilor români”, a spus George Simion.
La rândul său, candidatul independent Nicușor Dan crede că România se poate redresa din punct de vedere economic dacă este „congruentă economic și administrativ cu Uniunea Europeană.”
Îți mai recomandăm Persona non grata în „Basarabia, pământ românesc”: O instanță din Rep. Moldova discută pe 19 mai, după alegeri, interdicția pentru G. Simion„Pot să vă promit că, dacă voi fi președinte, voi avea un dialog cu dvs. Ca să avem un dialog, trebuie să avem economie. România nu își permite o aventură în momentul ăsta. România nu își permite în momentul ăsta să vorbească despre alegeri anticipate, despre Călin Georgescu, nu își permite să vorbească despre naționalizare”, le-a spus Nicușor Dan sindicaliștilor.
Întrebați despre deprecierea leului de marți, 6 mai, cei doi candidați au avut răspunsuri diferite.
George Simion a spus că „are informații” că „anumite companii” au pariat împotriva leului și că, atunci când va avea dovezile, le va face publice. El a spus că nu el este vinovat de scăderea leului. „Este mișcare electorală penibilă.”
Nicușor Dan a spus că „nu orice se întâmplă în lume sau în România este rezultatul unei conspirații” și că același rezultat pe piețele economice – deprecierea leului și scădrea bursei – a fost și după turul I câștigat în noiembrie 2024 de Călin Georgescu, anulat între timp.
„Dacă ne uităm la oameni care promit că vor face, trebuie să ne uităm la ce au făcut ei. Iar eu sunt cel care a luat o primărie cu datorie curentă de ¾ din bugetul ei și am adus-o la patru puncte de rating.”
După primul tur al alegerilor prezidențiale, valoarea monedei naționale, leul, a scăzut în comparație cu euro și cu dolarul american.
Astfel, cursul Băncii Naționale a României (BNR) pentru un euro arată o creștere de aproape 2,5% în trei zile. Pentru dolar, creșterea a fost de peste 2,2%.
În același timp indicele ROBOR, a crescut pentru toate perioadele de creditare.
Indicele ROBOR este rata dobânzii la care băncile comerciale din România își împrumută lei între ele.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.