Curtea Constituțională a validat într-o ședință solemnă, joi, 22 mai, la ora 12:00, rezultatul alegerilor prezidențiale câștigate de Nicușor Dan pe 18 mai.
„Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie și se publică în Monitorul Oficial al României”, a anunțat președintele CCR, Marian Enache.
Nicușor Dan le-a mulțumit românilor care au mers la vot, precum și președintelui interimar Ilie Bolojan pentru asigurarea stabilității.
„Urmează un nou capitol în istoria recentă și contemporană a României. Vreau să-i asigur pe cetățenii români că înțeleg responsabilitatea mandatului pe care mi l-au dat. O să fie multe provocări și sper că vom duce la bun sfârșit toate aceste provocări”, a spus Nicușor Dan.
„Societatea românească a dat dovadă de înțelepciune și sunt convins că, în toată perioada următoare, va pune presiune pe schimbarea pozitivă necesară în România. Voi lupta pentru consolidarea instituțiilor statului. Este o necesitate. Voi lupta, de asemenea, pentru prosperitatea economică a țării și voi fi un partener al mediului de afaceri și voi fi un garant al libertăților cetățenești”, a mai spus președintele ales.
Your browser doesn’t support HTML5
Video | Ceremonia de validare a alegerilor câștigate de Nicușor Dan
Președintele interimar Ilie Bolojan, care a participat la evenimentul de la Curtea Constituțională, a declarat că are „o mulțumire personală”, aceea că „închidem în condiții democratice un ciclu electoral pe care trebuia să îl închidem anul trecut”, după anularea alegerilor pe 6 decembrie.
El a reiterat „modul corect” în care au fost organizate noile alegeri și prezența în număr mare a românilor la urne, de peste 11,64 milioane de votanți.
„E un nou început, un început al încrederii, un început de speranță și un început mai mare de prosperitate”, a mai spus președintele interimar.
„Îi urez mult succes în această onorantă funcție domnului președinte Nicușor Dan și sper să auzim de lucruri bune pentru țara noastră. Dumnezeu să aibă în pază România și pe toți românii, oriunde s-ar afla”, a completat Ilie Bolojan
Decizia CCR urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi.
Nicușor Dan va depune jurământul de învestitură în Parlament luni, pe 26 mai.
Unanimitate în respingerea cererii lui George Simion
„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor, ca neîntemeiată”, a transmis CCR într-un comunicat, joi dimineață, cu privire la cererea de anulare a alegerilor din 18 mai 2025, formulată de George Simion.
Hotărârea este definitivă şi urmează să fie comunicată imediat Biroului Electoral Central.
Miercuri seară, Curtea a comunicat că va lua în deliberare contestația depusă de președintele partidului AUR, menționând că cererea trebuia semnată olograf în original sau electronic, conform regulamentului său de funcționare.
Liderului Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) i s-a comunicat că documentul transmis este semnat olograf doar în copie, precizează CCR. Judecătorii nu au mai precizat dacă Simion s-a conformat cerințelor legii și a trimis cererea cu semnătura olografă în original sau cu semnătura electronică.
Potrivit Biroului Electoral Central, Nicușor Dan a obținut 53,60% din voturi, în timp ce George Simion a luat 46,40%. Prezența la vot a fost de 64,72%, însemnând peste 11,64 de milioane de votanți.
Cum au reacționat George Simion și Nicușor Dan
„CCR a continuat lovitura de stat! Nu ne rămâne decât să luptăm! Vă chem alături de mine, azi și în următoarele săptămâni!”, a scris George Simion, pe pagina de Facebook, la scurt timp după publicarea deciziei CCR.
Într-un comentariu, el a adăugat: „În foarte scurt timp vom avea iarăși alegeri și va trebui să fim muuuult mai pregătiți!”
De asemenea, în urmă cu puțin timp, președintele ales Nicușor Dan a fost întrebat de jurnaliști cum comentează informația privind respingerea contestației lui George Simion.
„Eu cred că era clar de la început pentru toată lumea că e ceva complet artificial. Eu n-am văzut-o pe cea scrisă, dar să spui că s-au dat sute de milioane de euro în Moldova e total nerezonabil”, a spus Nicușor Dan.
Îți mai recomandăm George Simion a cerut CCR anularea alegerilor. Dezbaterea are loc pe 22 mai, deși cererea nu este semnată olograf în original sau electronicMarți, George Simion a declarat că solicitarea sa de anulare a alegerilor conține aceleași argumente invocate de CCR pentru anularea alegerilor organizate pe 24 noiembrie și 8 decembrie 2024.
Liderul AUR a acuzat – fără să prezinte dovezi – că state străine s-ar fi implicat în alegerile din România, indicând înspre Franța, și că „a fost vorba de cumpărare de voturi – 100 de milioane de euro a fost bugetul alocat numai în Republica Moldova”, în timp ce a susținut că unele voturile obținute de Nicușor Dan ar fi fost fraudate.
Atât guvernul de la Paris, cât și cel de la Chișinău au respins alegațiile.
Cetățenii români din R. Moldova „au votat liber”. „Facem apel către actorii politici să evite acuzațiile nefondate și jignirile la adresa votanților din R. Moldova”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău.
De asemenea, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a respins acuzațiile referitoare la posibile nereguli privind sistemele utilizate la alegeri, inclusiv informațiile că sistemele IT nu ar fi funcționat timp de jumătate de oră.
„În sistemul IT sunt înregistrați toți românii care au votat în străinătate și în țară, în aceeași bază de date, iar dacă un CNP este validat în două secții de votare, indiferent dacă sunt în țară sau în străinătate, se emite notificare de fraudă în timp real către Ministerul Afacerilor Interne”, a transmis STS într-un comunicat de presă.
STS precizează că votul nu este eletronic, iar procesul de numărare a voturilor este înregistrat video: „Votul este exprimat de către alegători prin ștampila pusă pe buletinele de vot, pe hârtie. Rezultatul votării este consemnat în fiecare secție pe procese-verbale pe hârtie, semnate și asumate de toți membrii din secția de votare”.
Îți mai recomandăm George Simion și-a clamat inițial victoria, apoi a revenit și l-a felicitat pe Nicușor Dan pentru câștigarea alegerilorObservatorii internaționali au transmis pe 19 mai, în a doua zi după alegeri, că „ziua scrutinului a fost, în general, calmă, bine organizată și s-a desfășurat cu profesionalism, în timp ce provocările legate de accesibilitate au persistat”.
Misiunea comună de observare a alegerilor a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR) și a Adunării Parlamentare a OSCE (AP OSCE) a constatat că „pregătirile tehnice pentru turul doi au fost profesioniste și eficiente, în ciuda lipsei continue de transparență în activitatea administrației electorale”.
Potrivit comunicatului, observatorii menționează că „perioada dintre primul tur și începerea campaniei din turul doi nu a fost reglementată”.
„În practică, candidații și partidele politice și-au reluat campania imediat, materialelor politice lipsindu-le etichetarea oficială, iar radiodifuzorii difuzând conținut electoral nemarcat. Mai mulți candidați din primul tur și partide politice au susținut public un candidat, dar unii nu au fost siguri cu privire la activitățile permise legal atunci când au susținut candidatul în perioada oficială de campanie, având un impact asupra participării politice”, spun observatorii.
„Drepturile la libertatea de întrunire și asociere au continuat să fie respectate, deși mediul campaniei a fost polarizat și caracterizat de o retorică negativă, ostilă împotriva candidaților, care a fost adesea personală și agresivă”, se mai arată în comunicat.
Misiunea de observarea internațională a turului doi al alegerilor prezidențiale din România a avut 44 de observatori din 19 țări, dintre care 37 de experți și observatori pe termen lung delegați de ODIHR și șapte parlamentari și personal de la AP OSCE.
Îți mai recomandăm Campania electorală pentru turul II, cea mai scumpă din istorie. Cei mai mulți bani au ajuns la Realitatea TV, de la George SimionEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.