Campania electorală pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale a început, oficial, pe 9 mai. În realitate, ea a continuat imediat după turul I, adică imediat după anunțarea rezultatelor din 4 mai.
Însă, conform legii, rapoartele depuse la Autoritatea Electorală Permanentă de cei doi candidați fac referire strict la cheltuielile și veniturile din campanie. Teoretic, candidații ar trebui să-și facă campanie doar în aceaste zile, în cazul de față 9-16 mai.
„Chiar și în condițiile în care se publică aceste date, transparența procesului este limitată. Public putem vedea doar câți bani au declarat competitorii, nu și cine este donatorul sau persoana/entitatea care a furnizat un împrumut candidatului sau partidului. Aceste raportări ar trebui să includă sursa venitului (numele donatorului sau a persoanei/entității care a acordat un împrumut), peste anumite valori”, spune Septimius Pârvu, expert electoral la think tankul EFOR.
Datele respective rămân confidențiale și sunt cunoscute numai de autoritățile electorale.
Și Nicușor Dan, și George Simion vor primi banii cheltuiți în campania electorală înapoi de la bugetul statului. Potrivit legislației electorale din România, candidații care obțin minimum 3% din voturile valabil exprimate au dreptul la rambursarea cheltuielilor electorale.
Pe de altă parte, legea stabilește faptul că pentru al doilea tur de scrutin cheltuielile se reduc la jumătate, adică 40,5 milioane de lei/candidat.
În această campanie de 8 zile, cel mai mult a investit Nicușor Dan - 40 de milioane de lei (aproximativ 8 milioane de euro). Președintele ales a avut și cele mai mari venituri - aproape 41 de milioane de lei (8,2 milioane de euro), majoritatea din împrumuturi.
George Simion a strâns și el aproape 25 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) din donații și împrumuturi, și a primit 3 milioane de lei de la partid. A cheltuit aproape 28 de milioane de lei (5,6 milioane de euro).
Conform legii, în termen de trei zile lucrătoare de la finalizarea campaniei electorale, competitorii trebuie să depună raportul de venituri și cheltuieli la Autoritatea Electorală Permanentă. Termenul legal a expirat miercuri, 21 mai.
Nicușor Dan - 12 milioane de lei pentru promovare online
În cele opt zile de campanie electorală, Nicușor Dan a primit donații de 3,2 milioane de lei și a împrumutat de la persoane fizice 37 de milioane de lei. În raportul publicat de AEP nu sunt menționați nominali donatorii lui Nicușor Dan. Autoritatea susține, însă, că numele lor sunt cunoscute.
„Nicușor Dan a depus, prin intermediul mandatarului financiar, formularele pentru înregistrarea donatorilor din campania electorală”, confirmă Autoritatea Electroală Permanentă pentru Europa Liberă.
Pe ce i-a cheltuit?
Nicușor Dan a alocat, în turul II, aproape 10 milioane de lei pentru promovarea la televiziuni.
- RTV - peste 4,6 milioane de lei
- Antena 3 CNN - 2,2 milioane de lei,
- Antena 1 - peste 560.000 de lei
- B1 TV - 1,26 milioane de lei
- Digi24, prin Campus Media TV SRL - 950.000 de lei.
Pentru promovarea online, Nicușor Dan a colaborat cu agenția Terramin Mesh Marketing S.R.L., care a primit 12,1 milioane de lei (2,3 milioane de euro).
Firma, înființată în 2018, este deținută de Meshoulam Oren Benjamin și Popescu Maria – Elena, iar în 2023 avea un singur angajat declarat. Candidatul a colaborat cu această firmă și la alegerile locale din 2024 și în primul tur de la prezidențiale.
5,6 milioane de lei au ajuns la firma 44east:Place SRL, dintre care 3,5 milioane pentru producţia şi difuzarea materialelor de propagandă electorală la radio, televiziune şi în presa scrisă.
44East:Place SRL este deținută de Costin Andrei Buță, despre care context.ro a scris că, în 2020, a fost consilier la Secretariatul General al Guvernului și membru al filialei PNL din Sectorul 1.
În 2022, potrivit Centrului de Investigații Media, acesta a fost angajat la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea București la doar trei săptămâni după ce facultatea a încheiat un „parteneriat exclusiv” cu agenția lui. Aceasta se angaja să lucreze pro bono pentru refacerea site-ului și rebrandingul instituției de învățământ superior. Buta a refuzat să discute despre subiect cu jurnaliștii de la CIM.
Pentru cercetări sociologice, Nicușor Dan a plătit 3,3 milioane de lei. Cele mai mari contracte pentru sondaje au fost semnate cu Baobab Studio SRL (deținută de Cristian Movilă) - 850.000 de lei, VPN Call (deținută de George Grosu) - 750.000 de lei, Centru de Sociologie Urbană și Regională - Curs (deținută de Iosif Buble) - aproape 638.000 de lei, Verifield SRL (deținută de Ene Ecaterina) - 500.000 de lei.
Nicușor Dan a colaborat și cu o firmă abonată la contracte cu PNL - All Media Company a primit peste 700.000 de lei pentru propagandă în presa scrisă, televiziuni și radio. Firma este deținută de Doina Ursică.
George Simon - 15 milioane de lei pentru promovare la Realitatea TV
Partidul AUR a depus, pe 21 mai, raportul de venituri și cheltuieli din această campanie electorală pentru turul II.
Cei mai mulți bani, din totalul de aproape 28 de milioane de lei investiți în candidatul George Simion, au ajuns la Realitatea TV, televiziunea deținută de familia Păcuraru.
Plățile s-a făcut prin intermediul firmei DBV MEDIA HOUSE SRL, una dintre multele deținute de patronii de la Realitatea TV.
Și, tot pentru promovare la TV, George Simion a plătit 1,3 milioane de lei la RTV.
De asemenea, 3,2 milioane de lei au ajuns, în numai opt zile, și la DGI Multimedia Design, o firmă de casă a AUR, deținută de Doina Grosu, originară din Republica Moldova.
Aceeași firmă este și în spatele unor pagini de internet care postează conținut favorabil partidului AUR și lui George Simon - 60m.ro, gazetarii.ro, criticii.ro.
Din acești bani, 1 milion de lei, adică 200.000 de euro, au fost cheltuiți pe servicii de transport și cazare.
În această perioadă dintre cele două tururi de scrutin, George Simion a călătorit în mai multe țări europene, pentru a se întâlni cu diverși politicieni.
Pentru producția și difuzarea de materiale de propagandă online, George Simion a plătit aproape 10 milioane de lei din care 3 milioane au ajuns la Thematic Digital SRL, firmă care intermediază promovarea pe diverse publicații online din România.
Tot pentru astfel de servicii, alte 3 milioane de lei au ajuns la Follow Digital Solutions, deținută de un cetățean moldovean, Nicolae Capcelea, membru AUR, conform snoop.ro, și Iulia Rodica Modiga, fost redactor-șef la publicația Info-Prut și vice-președinte al Platformei Unioniste Acțiunea 2012, din care a făcut parte și Simion.
George Simion a plătit 350.000 de lei firmei Hirschkorn Verlag Und Media SRL, societate care în turul I i-a făcut propagandă lui Victor Ponta.
Candidatul AUR a colaborat și cu Avandor Labs SRL, una dintre firmele de casă ale partidului liberal până la aceste alegeri. Înființată în 2015, firma are trei asociați - Marius Zolt Deak, Georgiana Roată, Roxana Stan.
Georgiana Roată, fostă Bedivan, a făcut parte din echipa care s-a ocupat de campania online a președintelui Klaus Iohannis, după cum a dezvăluit unul dintre oamenii implicați atunci în campanie.
Tot de propaganda pentru George Simion s-a ocupat și firma Plastilina SRL, despre care Context.ro a scris că a avut numeroase afaceri cu Primăria Sectorului 6, condusă de liberalul Ciprian Ciucu.
Pentru sondaje de opinie, George Simion a ales firma Sociopol, a lui Mirel Palada, căreia i-a plătit aproape 300.000 de lei.
Expert Forum: E cea mai scumpă campanie electorală din istorie
Cele opt zile de campanie electorală pentru turul II al alegerilor prezidențiale au fost cele mai scumpe din istoria alegerilor din România, cu o creștere semnificativă față de scrutinele anterioare, spune Septimius Pârvu, expert electoral la Expert Forum, pentru Europa Liberă.
Iar în ciuda noilor reglementări aduse în actuala campanie electorală de Autoritatea Electorală Permanentă, după experimentul Georgescu, nu a fost o transparență deplină a veniturilor și cheltuielilor, consideră Septimius Pârvu.
„Declararea întârziată a venituri si cheltuieilor pentru turul II de către candidatul George Simion a redus transparența campaniei, mai ales dacă ne uităm la precedentul Călin Georgescu și a redus capacitatea publicului de a înțelege cum și-a finanțat campania”, explică el.
În comparație, în 2019, Klaus Iohannis a investit doar 400.000 de lei în turul al doilea, fonduri publice, în vreme ce Viorica Dăncilă a folosit peste 1,55 milioane de lei, cea mai mare parte fiind finanțare privată.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.