Curtea Constituțională respinge sesizarea lui Nicușor Dan privind legea care interzice activitățile legionare, rasiste sau antisemite

Curtea Constituțională respinge sesizarea lui Nicușor Dan privind legea care interzice activitățile legionare, rasiste sau antisemite.

Curtea Constituțională a respins sesizarea președintelui Nicușor Dan privind Legea care vizează interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob, precum și combaterea antisemitismului. După ce contestația a fost respinsă în unanimitate de judecătorii Curții Constituționale, legea se întoarce acum pe masa președintelui pentru promulgare.

Potrivit unui comunicat al CCR, judecătorii au considerat că legea contestată nu încalcă Constituție.

„Curtea a constatat că legea supusă controlului de constituționalitate este clară, precisă și predictibilă prin raportare la conținutul reglementării, pe care l-a raportat la obiectul și scopul legitim al legii, acela de a proteja prin mijloace penale, valorile sociale cele mai importante ale unei societăți democratice, fundamentate în necesitatea asigurării demnității ființei umane și a respectului deplin al drepturilor și libertăților fundamentale”, arată comunicatul Curții Constituționale..

Curtea mai subliniază că ideologiile nazistă, fascistă și legionară nu pot fi relativizate juridic, fiind regimuri criminale istorice care au practicat violența sistemică și genocidul.

Îți mai recomandăm Președintele a atacat la CCR legea care interzice organizațiile legionare și cultul persoanelor vinovate de genocid

Decizia CCR vine după ce președintele Nicușor Dan a contestat legea, argumentând că noțiunile de „legionar” și „fascist” sunt neclare, ceea ce ar putea duce la interpretări arbitrare și abuzuri.

În sesizarea transmisă pe 10 iulie, șeful statului a susținut că legea încalcă mai multe articole constituționale, inclusiv cele referitoare la statul de drept, libertatea de exprimare și claritatea normelor legislative.

„Evident că nu sunt o persoană care să încurajeze tipul acesta de manifestări și vreau să întrebăm toți Parchetul ce s-a întâmplat cu zecile sau poate sutele de amenințări pe care jurnaliștii le-au primit în cursul lunilor noiembrie-decembrie 2024” a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă.

Președintele Dan a oferit exemplul unei asociații din Făgăraș care promovează Rezistența anticomunistă din Munții Făgăraș, ai cărei membri includ persoane care au fost în trecut afiliate mișcării legionare: „Întrebarea este: această asociație are sau nu are caracter legionar?”.

Nicușor Dan a adăugat că e nevoie de o lege care să condamne manifestări xenofobe, antisemite, rasiste, de orice fel, fără discuție, „dar o astfel de lege trebuie să fie foarte clară, ca să nu lase loc la interpretări și eventual la abuzuri”.

De asemenea, legea incriminează distribuirea materialelor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, pedepsită cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Aceasta a fost prima ședință a CCR sub conducerea noii președinte, Simina Tănăsescu, și în noua componență, care include judecătorii recent numiți Mihai Busuioc, Csaba Asztalos și Dacian Cosmin Dragoș.

Anterior, CCR respinsese și o sesizare a AUR pe aceeași lege, considerând că actul normativ nu încalcă libertatea de exprimare.

După decizia CCR, legea urmează să fie promulgată de președinte.

Actul normativ introduce sancțiuni mai severe pentru promovarea cultului persoanelor care au făcut parte din conducerea organizațiilor fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, interzicerea acordării numelor acestora unor locuri publice sau organizații și pedepsirea distribuirii materialelor cu caracter interzis.

Îți mai recomandăm Cum explică Nicușor Dan trimiterea la CCR a legii combaterii extremismului? Mai mulți experți și istorici critică decizia

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.