Președintele interimar Ilie Bolojan „a semnat decretul pentru desemnarea domnului Marian-Cătălin Predoiu ca Prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile Prim-ministrului, până la formarea noului Guvern”, a anunțat Administrația prezidențială, marți, 6 mai.
Anunțul vine după ce fostul premier Marcel Ciolacu și-a înaintat demisia, luni, ca urmare a rezultatului turului I al alegerilor prezidențiale, în care candidatul Coaliției de la guvernare, Crin Antonescu, nu a reușit calificarea în turul al II-lea.
Președintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisie luni seară și a semnat decretul prin care funcția de prim-ministru a fost declarată vacantă, până la numirea unui nou prim-ministru interimar.
Noul premier interimar, Cătălin Predoiu (PNL) este ministru al Afacerilor Interne și viceprim-ministru din iunie 2023, după ce mandatul de premier a fost preluat de Marcel Ciolacu, în așa numitul Guvern Ciolacu I. Până atunci, a fost ministru al Justiției, începând cu noiembrie 2021, după preluarea guvernării de cătrea Coaliția PSD-PNL-UDMR.
A fost reconfirmat ca ministru al Internelor în decembrie 2024, la învestirea cabinetului Ciolacu II.
Avocat, doctor în Drept, Cătălin Predoiu (56 de ani) este ministrul cu cea mai mare experiență la guvernare din actualul executiv. A mai fost ministru al Justiției între 2008 - 2012, 2019 - 2020, prim-ministru interimar în 2012 și ministru interimar al Afacerilor Externe, în 2009.
A ajuns în Parlament, ca deputat, abia în 2016, după ce avea deja vechime la guvernare.
Și-a început cariera în justiție în 1995, când a înființat casa de avocatură „Racoți Predoiu”. În 2005, Predoiu a intrat prin fuziune de firme în colaborare cu fostul său socru, Călin Zamfirescu, și a format casa de avocatură „Zamfirescu, Racoți & Predoiu”.
Despre cariera și rudele lui Cătălin Predoiu, Europa Liberă a scris și la nominalizare anterioară, din 2023, la funcția de ministru al Internelor.
În ultima declarație de avere depusă în 2024, Cătălin Predoiu nu figurează cu imobile sau terenuri în proprietate. Are ceasuri și obiecte de artă de 45.000 de euro și puțin peste 350.000 de lei în conturi. De la Guvern și Consiliul Suprem al Magistraturii a câștigat, în 2023, peste 235.000 de lei.
Funcția de prim-ministru – ce prevede Constituția României
Articolul 106
Încetarea funcţiei de membru al Guvernului. Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.
Articolul 107
(1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.
(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.
(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.
(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.