Linkuri accesibilitate

Marcel Ciolacu a devenit premier pe 15 iunie 2023.
Marcel Ciolacu a devenit premier pe 15 iunie 2023.

LIVE Președintele Bolojan a primit demisia premierului Ciolacu. Prim-ministrul interimar va fi numit marți dimineață

Premierul Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia din funcție și ieșirea PSD de la guvernare, luni după-amiază, după o decizie adoptată de conducerea partidului.

21:05

Ilie Bolojan a luat act de demisia premierului Ciolacu

Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan (imagine de arhivă).
Marcel Ciolacu și Ilie Bolojan (imagine de arhivă).

Președintele interimar Ilie Bolojan a luat act de demisia lui Marcel Ciolacu din funcția de prim-ministru al Guvernului României, informează Administrația Prezidențială.

Un premier interimar va fi desemnat marți, în prima parte a zilei, menționează Administrația Prezidențială.

19:46

Reacția PNL la demisia premierului Ciolacu

„PNL are în Guvern miniştri care au depus un jurământ faţă de români. Ei îşi vor exercita atribuţiile în interesul românilor şi al României”, a declarat președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, în legătură cu demisia premierului Marcel Ciolacu.

Întrebat despre deciziile luate de conducerea PSD, el a declarat că nu doreşte să le comenteze.

„De la PSD am auzit foarte multe declaraţii, nu mă raportez la declaraţii şi scenarii, când vom vedea gesturi politice concrete ne vom sfătui, vom lua mandat, vom discuta cu forţele politice, cu preşedintele interimar şi vom lua deciziile care se impun”, afirmat Predoiu.

19:20

Ce se întâmplă acum

Odată cu demisia premierului Ciolacu și dizolvarea coaliției PSD-PNL-UDMR, urmează ca documentul să-i fie prezentat președintelui interimar al României, Ilie Bolojan.

Miniștrii vor rămâne interimari pentru 45 de zile, iar președintele urmează să numească un premier interimar din rândul ministrilor.

În această perioadă, premierul interimar nu poate emite ordonanțe de urgență.

Funcția de prim-ministru – ce prevede Constituția României

Articolul 106

Încetarea funcţiei de membru al Guvernului. Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.

Articolul 107

(1) Primul-ministru conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuţiile ce le revin. De asemenea, prezintă Camerei Deputaţilor sau Senatului rapoarte şi declaraţii cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.

(2) Preşedintele României nu îl poate revoca pe primul-ministru.

(3) Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

(4) Prevederile alineatului (3) se aplică în mod corespunzător şi celorlalţi membri ai Guvernului, la propunerea primului-ministru, pentru o perioadă de cel mult 45 de zile.

19:04

Marcel Ciolacu: Am propus colegilor mei ieșirea din coaliția de guvernare și să îmi dau demisia. Am luat decizia de a nu susține niciun candidat în turul doi

Pemierul Marcel Ciolacu a anunțat luni seară că își dă demisia din funcția de premier. El a explicat că, urmare a rezultatului votului de duminică, 4 mai, a propus partidului să iasă de la guvernare. Este cel de-al doilea eșec al partidului în decurs de jumătate de an în alegerile prezidențiale.

„Așa cum v-am anunțat și înainte de ședință, s-a constituit o coaliție de guvernare în decembrie, cu două obiective: acela de a avea un guvern stabil, o majoritate în Parlament, și coaliția de a avea un candidat comun care să devină președintele României. Unul dintre cele două nu ne-a reușit. Am văzut votul românilor de ieri. Asta înseamnă că coaliția de guvernare nu are o legitimitate, cel puțin în această componentă și am propus colegilor mei ieșirea din coaliția de guvernare, care implicit duce la demisia mea din funcția de prim-ministru, lucru pe care o să-l fac după întâlnirea cu dumneavoastră”, le-a spus Ciolacu jurnaliștilor, luni seară, în fața sediului PSD.

Declaratii de presă făcute de Marcel Ciolacu la sediul Partidului Social Democrat (PSD) din București, 5 mai 2025.
Declaratii de presă făcute de Marcel Ciolacu la sediul Partidului Social Democrat (PSD) din București, 5 mai 2025.

În noiembrie 2024, premierul Marcel Ciolacu a ratat intrarea în turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale (a obținut 19,14% din voturi) și și-a anunțat demisia de la conducerea partidului, însă a revenit ulterior asupra acesteia. La scurt timp, Curtea Constituțională a anulat alegerile de la finalul anului trecut, înainte de turul al doilea dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi.

La reluarea alegerilor, din mai 2025, candidatul coaliției PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, s-a clasat pe locul al treilea, cu 20,07%, după George Simion și Nicușor Dan.

În această privință, PSD a decis să nu facă nicio recomandare de vot în turul 2 al alegerilor prezidenţiale.

„A doua decizie, la propunerea a foarte mulți colegi și cu experiență politică din interiorul partidului, am luat decizia de a nu susține public unul dintre cei doi candidați din turul doi. Fiecare simpatizant al Partidului Social Democrat va vota cum dorește, după propria conștiință. Un lucru care mi se pare corect”, a confirmat Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, o altă decizie luată la conducerea PSD a fost ca miniștrii din guvern să rămână interimari. „Am luat decizia că miniștrii PSD rămân”, a spus el.

Marcel Ciolacu nu şi-a dat demisia şi din funcţia de preşedinte al PSD. O nouă ședință în acest sens ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG