Astfel, ANAF colectează în perioada 17 iulie – 29 august informații defalcate privind tipul și cuantumul cheltuielilor companiilor în perioada 2020–2024, în scopul actualizării analizei de risc fiscal.
„Demersul are ca obiectiv asigurarea unui tratament fiscal transparent și echitabil pentru toți contribuabilii”, transmite ANAF într-un comunicat remis presei joi.
ANAF vizează centralizarea și consolidarea datelor globale disponibile cu informațiile defalcate declarate direct de către contribuabilii mari și mijlocii, pentru o mai bună înțelegere a mecanismelor de transfer în cadrul grupurilor multinaționale.
Pe de altă parte, ANAF a inițiat un proces amplu de transformare care, alături de digitalizare, include o direcție strategică de asigurare a unui tratament fiscal echitabil pentru toți contribuabilii, se mai spune în comunicat.
Obiectivul său, spune Agenția este să analizeze datele disponibile înainte de a demara acțiuni de control în cazurile în care există suspiciuni privind transferul nejustificat de profituri în afara țării.
„Companiile dețin deja informatiile în dosarele prețurilor de transfer și, ca atare, efortul nu ar trebui să fie unul considerabil pentru acei contribuabili care deja s-au conformat prin elaborarea acestor dosare. Ne dorim, în continuare, aplicarea consecventă a acelorași reguli fiscale pentru toți actorii economici care operează și obțin venituri în România,” a declarat Adrian Nica, președintele ANAF.
Agenția spune că informațiile disponibile la acest moment, în urma altor tipuri de raportări realizate de contribuabili la ANAF, sunt incomplete față de obiectul prezentei analize - prima de acest tip realizată în România, de aceea, pentru un tratament fiscal transparent, corect și echitabil, este necesară consolidarea datelor transmise defalcat de către contribuabili, în formatele de date solicitate și dă asigurări că informațiile colectate vor fi utilizate exclusiv în scopuri analitice.
Pe de altă parte, ANAF spune că procedura în sine nu reprezintă un control fiscal și nu generează obligații fiscale suplimentare pentru contribuabili, ci doar li se solicită, prin intermediul Spațiului Privat Virtual, completarea online a unor declarații în format standardizat pentru validarea și alinierea informațiilor globale existente în bazele de date ANAF.
Concret, contribuabililor li se solicită declararea cheltuielilor realizate în perioada 2020 – 2024 sub o formă defalcată, care nu rezultă din alte declarații anterioare depuse la ANAF, cum ar fi: cheltuieli cu serviciile de marketing, cu serviciile de management, de vânzări, consultanță, know-how.
ANAF încurajează mediul de afaceri să colaboreze în mod deschis cu instituția, în spiritul unei administrări fiscale moderne, eficiente și orientate către prevenție și echitate. Acțiunile de acest tip vizează îmbunătățirea dialogului între instituție și mediul de afaceri și eficientizarea modului de colectare a datelor, pentru formularea acțiunilor și politicilor fiscale viitoare.
Președintele interimar al PSD, Sorin Grindeanu, a cerut recent ca, în al doilea pachet de măsuri fiscale promovat de guvern pentru reducerea deficitului fiscal să fie incluse și măsuri care să se refere și la multinaționale.
„În acest nou pachet, obligatoriu, să discutăm despre criptomonede şi impozitare, vreau să discutăm despre impozitarea sumelor transferate în afara ţării de către multinaţionale şi să le impozităm. În paranteză fie spus, mi-aş dori ca domnii care conduc şi au preluat recent ANAF-ul să se aplece în perioada următoare spre aceste companii care transferă sume importante din România şi să vedem cum fac acest lucru”, a punctat Grindeanu.
Îți mai recomandăm Ministrul Finanțelor anunță că nouă șefi din ANAF au fost schimbați din funcție. „ANAF trebuie să devină parte a soluției”Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI