Alegeri prezidențiale. Felicitări oficiale, dar și suspiciuni venite din SUA

Nicușor Dan a câștigat alegerile din 18 mai, potrivit datelor BEC. Mesajele venite din SUA legate de alegeri sunt mixte: cele oficiale sunt de felicitare, însă sunt și voci critice.

Victoria lui Nicușor Dan în alegerile prezidențiale din 18 mai a atras recunoașteri mai degrabă indirecte ale SUA și felicitări venite de la alte niveluri decât cele mai înalte ale administrației Trump.

Primul mesaj al administrației de la Washington după aflarea rezultatelor publicate de Biroul Electoral Central a venit din partea Ambasadei SUA de la București abia marți, 20 mai 2025, la o zi după încheierea numărării oficiale a voturilor.

Între timp, liderii occidentali și europeni transmiseseră deja multiple mesaje de felicitare pentru președintele ales.

Mesajul Ambasadei SUA a fost unul relativ scurt, fără felicitări, și mai degrabă pragmatic.

„Aşteptăm cu interes să colaborăm cu Nicuşor Dan, în calitate de preşedinte al României, şi cu noul Guvern, pentru a promova priorităţile noastre comune, precum apărarea, energia şi parteneriatele comerciale”, preciza mesajul de pe paginile de Facebook și X ale Ambasadei SUA.

Un mesaj important legat de relația SUA - România a venit de la președintele Donald Trump. El a anunțat personal pe rețelele sociale numele ambasadorului pe care dorește să îl trimită în România, Darryl Nirenberg.

„Ne va ajuta să consolidăm legăturile noastre cu România, să susţinem parteneriatul nostru militar, să promovăm şi să apărăm interesele economice şi de securitate ale Americii în străinătate”, a transmis președintele Donald Trump într-o postare pe rețeaua TruthSocial.

Primele felicitări directe ale unor oficiali americani au venit miercuri din partea a șase senatori americani, membri ai Comisiei pentru Relații Externe a Senatului SUA, atât republicani, cât și democrați.

Jeanne Shaheen, Thom Tillis, Chris Coons, Pete Ricketts, Chris Murphy și Katie Britt l-au felicitat oficial pe Nicușor Dan pentru câștigarea alegerilor prezidențiale și au transmis că își doresc consolidarea parteneriatului dintre România și SUA în domenii precum sprijinul pentru Ucraina, parteneriatele energetice, securitate și protejarea democrațiilor.

Nicușor Dan: Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu președintele Trump și cu administrația sa

Preșdintele ales al României i-a mulțumit președintelui american Donald Trump „pentru conducerea sa puternică și angajamentul față de relația dintre România și Statele Unite”.

Nicușor Dan a menționat și nominalizarea lui Darryl Nirenberg în funcția de ambasador al Statelor Unite în România.

„Îl felicit pe domnul Nirenberg pentru nominalizarea sa”, a scris Dan, miercuri, pe rețeaua socială X.

„Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu președintele Trump și administrația sa pentru a consolida în continuare Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite. Țările noastre sunt legate de decenii de cooperare, susținute de valori comune și interese împărtășite”, a adăugat președintele ales al României.

Nicușor Dan și-a exprimat încrederea „deplină” că „împreună vom realiza proiecte majore care vor aduce mai multă securitate și prosperitate popoarelor noastre”.

Celor șase senatori, Dan le-a răspuns că „România și Statele Unite împărtășesc un parteneriat profund și durabil, construit pe valori comune și un angajament comun pentru democrație, stabilitate și prosperitate”.

„Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a consolida alianța noastră, pentru a sprijini Ucraina, pentru a stimula cooperarea energetică și pentru a promova securitatea și idealurile noastre democratice comune. Împreună, putem construi un viitor mai luminos pentru ambele noastre națiuni”, a mai scris el pe X.

Consilierii miliardari ai lui Donald Trump critică corectitudinea alegerilor

Consilierii lui Donald Trump, miliardarii Elon Musk și David Sacks, au pus sub semnul întrebării democrația și corectitudinea alegerilor prezidențiale din 18 mai.

David Sacks, antreprenor și investitor sud-africano-american, cunoscut în special pentru rolul sau de fondator al PayPal, a spus despre rezultatul alegerilor din 18 mai că este „statistic improbabil, dacă nu imposibil”.

El a criticat autoritățile române pentru descalificarea lui Călin Georgescu.

„Judecătorii anulează primele alegeri descalificându-l pe candidatul principal – un naționalist populist – pe baza unor acuzații nedovedite de «ingerință rusă». (...) A doua alegere produce un rezultat care este improbabil din punct de vedere statistic, dacă nu imposibil”, a scris David Sacks într-o postare pe rețeaua X.

Miliardarul Elon Musk, și el fondator al companiei PayPal și actual proprietar al X, a distribuit pe rețeaua sa socială o acuzație preluată de la șeful aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov. Acesta susține că guvernul francez i-ar fi cerut să interzică vocile conservatoare din România pe Telegram înainte de alegeri.

Guvernul francez a respins însă acuzațiile lui Pavel Durov și a transmis că solicitările transmise rețelei Telegram au vizat exclusiv prevenirea amenințărilor teroriste și a pornografiei infantile, nu cenzurarea vocilor politice sau intervenția în alegerile din România.

Îți mai recomandăm Franța și România resping acuzațiile Telegram legate de o intervenție menită să reducă la tăcere „vocile conservatoare” din România

Pozițiile sceptice ale consilierilor miliardari din jurul președintelui Trump vin pe fondul unor critici mai vechi venite din partea administrației Trump, legate de anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie-decembrie 2024.

Vicepreședintele american J.D. Vance a afirmat la Conferința de Securitate de la München, din februarie 2025, că România a anulat alegerile prezidențiale pe baza unor suspiciuni „șubrede” și presiuni externe, criticând decizia drept o încălcare a valorilor democratice comune.

Moscova nu crede în alegerile din România

Ministerul de Externe de la Moscova a criticat în termeni duri alegerile din România, vorbind despre o scădere dramatică a încrederii populației în autorități și o criză politică internă alimentată de obediența față de directivele Uniunii Europene.

Într-un comunicat, ministerul rus de Externe aduce acuzații legate de presupuse nereguli electorale, anularea „arbitrară” a alegerilor din 2024, eliminarea candidaților incomozi, cu referire la Călin Georgescu. În același timp, Rusia critică Bruxelles-ul și Washingtonul pentru că ar ignora aceste probleme cu care se confruntă România.

Textul publicat de ministerul rus de Externe denunță ceea ce numește tentativele autorităților române de a da vina pe Rusia pentru tulburările interne, considerând aceste acuzații nefondate și ridicole.

Îți mai recomandăm Ambasada SUA la București: „Așteptăm cu interes să colaborăm cu Nicușor Dan”

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.