Retragerea trupelor israeliene din Gaza, punctul sensibil al unui posibil acord de încetare a focului

În imagine, fum rezultat după o explozie din Gaza, văzut de pe teritoriul israelian, din apropierea graniţei. Fotografie cu caracter ilustrativ.

Discuţiile privind un acord de încetare a focului timp de 60 de zile în Fâşia Gaza, propus de SUA şi intermediate de Qatar, stagnează din cauza disensiunilor asupra gradului de retragere a trupelor israeliene de pe teritoriul Fâşiei, spun surse apropiate negocierilor, citate de Reuters.

Discuţiile indirecte, intermediate de Qatar şi care au loc la Doha, începând de duminică, ar urma totuşi să continue, în ciuda obstacolelor, au afirmat sursele menţionate, potrivit agenţiei de presă Reuters.

O sursă palestiniană a spus că gruparea Hamas a respins hărțile de retragere propuse de Israel, întrucât ar lăsa sub control israelian aproximativ 40% din teritoriu, inclusiv toată zona sudică a orașului Rafah și alte teritorii din nordul și estul Gazei.

Pe de altă parte, două surse israeliene au spus că Hamas dorește ca Israelul să se retragă pe liniile pe care le-a deținut într-un acord anterior de încetare a focului, înainte de a-şi fi reluat ofensiva, în martie 2025.

Conform sursei palestiniene, citate de Reuters, problemele legate de ajutorul umanitar și garanțiile pentru încheierea războiului reprezintă, de asemenea, provocări. Criza ar putea fi rezolvată cu o intervenție mai amplă a SUA, a mai spus sursa respectivă.

Despre problema liniei de demarcaţie până la care se vor retrage trupele israeliene s-a discutat în media internaţionale şi după întâlniriile preşedintelui SUA, Donald Trump, cu premierul israelian Beniamin Netanyahu, în timpul vizitei americane a acestuia.

Reuters aminteşte o declaraţie a Casei Albe, de luni, 7 iulie, care a afirmat că reprezentantul lui Donald Trump în problema acordului de încetare a focului, Steve Witkoff, ar urma să ajungă la Doha în cursul săptămânii, pentru a lua parte la negocierile de acolo.

Îți mai recomandăm Acord UE-Israel pentru îmbunătățirea accesului la ajutor umanitar în Gaza

Delegații atât din partea Israelului, cât și a Hamas, se află în Qatar încă de duminică, într-un nou efort pentru un acord care stipulează eliberarea treptată a ostaticilor, retragerea trupelor israeliene și discuții privind încheierea completă a războiului, aminteşte Reuters.

Hamas a cerut încetarea războiului, înainte de a elibera ostaticii, în timp ce partea israeliană susţine că va înceta ostilităţile doar după ce Hams va elibera ostaticii şi gruparea militantă va fi destructurată.

BBC a scris recent că premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a spus în timpul vizitei sale în SUA, că îşi doreşte un acord de încetare a focului, „dar nu cu orice preţ”, în timp ce Hamas spune că negocierile sunt „dure”, din cauza intrasigenţei israeliene.

Războiul a început pe 7 octombrie 2023, când militanții conduși de Hamas au lansat atacuri în Israel, ucigând aproximativ 1.200 de oameni și luând 251 de ostatici în Gaza. Se consideră că cel puțin 20 dintre cei 50 de ostatici rămași încă în captivitatea Hamas sunt încă în viață.

Campania ulterioară a Israelului împotriva Hamas a provocata moartea a peste 57.000 de palestinieni, conform autorităților sanitare din Gaza. Atacurile au provocat şi strămutarea aproape a întreagii populații, de peste 2 milioane de oameni, a declanșat o criză umanitară și a lăsat o mare parte a teritoriului în ruine, conchide Reuters.

Cu informaţii Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.