Linkuri accesibilitate

Zelenski a semnat un acord cu Consiliul Europei pentru crearea unui Tribunal pentru Crime de Război


Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset, și-au dat mâna după semnarea acordului de înființare a unui tribunal special care va judeca înalți oficiali responsabili de invazia Rusiei în Ucraina.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset, și-au dat mâna după semnarea acordului de înființare a unui tribunal special care va judeca înalți oficiali responsabili de invazia Rusiei în Ucraina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat pe 25 iunie un acord cu Consiliul Europei privind înființarea unui tribunal special care va judeca înalți oficiali responsabili de invazia rusă a Ucrainei.

Tribunalul va urmări penal „crima de agresiune” din cadrul invaziei și ar putea judeca politicieni ruși de rang înalt, inclusiv pe președintele Vladimir Putin.

„Fiecare criminal de război trebuie să știe că va exista dreptate, iar acest lucru este valabil și pentru Rusia”, a declarat Zelenski după semnarea acordului la Strasbourg cu secretarul general al Consiliului Europei, Alain Berset.

„Va fi nevoie de curaj politic și juridic puternic pentru a ne asigura că fiecare criminal de război rus va fi judecat, inclusiv Putin”, a declarat Zelenski în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei după semnarea acordului.

„Trebuie să transmitem un mesaj clar: agresiunea duce la pedeapsă. Și trebuie să facem asta împreună, întreaga uropă”, a scris el pe X.

Consiliul Europei a declarat că mandatul tribunalului va fi de a urmări penal înalți lideri politici și militari pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei.

„Această crimă se referă la decizia de a folosi forța armată împotriva unui alt stat, încălcând Carta ONU”, a declarat consiliul.

Belarușii sau nord-coreenii ar putea fi urmăriți penal dacă dovezile arată că au jucat un rol semnificativ în crima de agresiune împotriva Ucrainei, a adăugat acesta.

Berset a declarat că dreptul internațional „trebuie să se aplice tuturor, fără excepții și fără standarde duble”. El a spus că Consiliul Europei speră că tribunalul va putea începe lucrările anul viitor. Încă nu s-a decis unde va avea sediul tribunalul.

Este pentru prima oară când un astfel de tribunal a fost înființat sub supravegherea Consiliului Europei, principalul organism pentru drepturile omului de pe continent.

Consiliul Europei, format din 46 de membri, nu face parte din UE, iar printre membri se numără state europene cheie din afara UE, precum Turcia, Regatul Unit și Ucraina. Rusia a fost expulzată în urma invaziei Ucrainei.

Zelenski a călătorit la Strasbourg de la Haga, unde s-a întâlnit cu președintele american Donald Trump în marja summitului NATO.

El a salutat întâlnirea „lungă și substanțială” și le-a mulțumit lui Trump și Statelor Unite pentru sprijinul acordat în lupta Ucrainei împotriva invaziei rusești.

„Am discutat despre cum să obținem un armistițiu și o pace reală”, a scris Zelenski pe X.

Trump a spus că Zelenski „nu putea fi mai amabil” când s-au întâlnit.

Întâlnirea de 50 de minute a fost prima dintre cei doi de când au vorbit la Vatican, în urmă cu două luni.

„Am avut o întâlnire bună cu Zelenski”, a spus Trump. „Duce o luptă curajoasă. Este o luptă grea.”

Zelenski a declarat că el și Trump au discutat despre achiziționarea de sisteme americane de apărare aeriană, iar Trump a părut dispus să ajute Ucraina să obțină mai multe sisteme de apărare aeriană Patriot.

„Vom vedea dacă putem face disponibile câteva”, a spus Trump. „Sunt foarte greu de obținut”, a adăugat el.

XS
SM
MD
LG