Conform ultimelor date, România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Incidența cazurilor este de 2,5 ori mai mare decât media europeană, iar rata mortalității este de peste 4 ori mai mare.
Legea urmează să fie trimisă președintelui pentru promulgare.
Proiectul adoptat miercuri de Camera Deputaților prevede extinderea vaccinării anti-HPV gratuite pentru toate fetele și băieții cu vârste între 11 și 26 de ani, prin introducerea în Programul Național de Vaccinare.
„România are una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate prin cancer de col uterin din UE”, a spus deputatul PNL Ovidiu Cîmpean. El avertizează că, anual, peste 1.800 de femei își pierd viața din această cauză.
„Este un pas simplu, dar cu un impact enorm: putem preveni cancerul de col uterin și alte boli asociate HPV, putem salva vieți și putem reduce suferința”, spune Cîmpian.
Proiectul a fost inițiat de Ovidiu Cîmpian și de colega sa de partid de la Senat, Nicoleta Pauliuc.
Prin votul de miercuri, România se aliniază obiectivului european de acoperire vaccinală de 90% până în 2030, spune Cîmpian.
„Această lege trebuie să fie doar începutul. Avem nevoie de o campanie națională de informare. Să vorbim deschis despre avantajele vaccinării. Să combatem frica, minciunile și teoriile conspiraționiste care pun în pericol sănătatea publică. Să înlocuim dezinformarea cu educația. Să dăm voce medicilor, părinților, profesorilor și tinerilor care știu că știința salvează vieți”, spune Cîmpian.
Infecția HPV este o infecție virală care provoacă de obicei excrescențe ale pielii sau ale mucoaselor (negi sau papiloame). HPV este un virus cu transmitere sexuală ce infectează colul uterin și poate să determine în timp apariția cancerului de col uterin.
Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor, spun specialiștii.
HPV (Human Papilloma Virus) este responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală și pentru 5% din toate cazurile de cancer la femei și barbati, la nivel mondial.
Expunerea de motive a inițiativei legislative vorbește tocmai de incidența mare a bolii în România deși este unul dintre cele mai prevenibile tipuri de cancer.
„Testarea regulată şi vaccinarea împotriva HPV pot reduce semnificativ numărul de îmbolnăviri şi decese. Cancerul de col uterin se află pe locul al treilea în rândul celor mai frecvente tipuri de cancer din România după cancerul de sân şi cancerul colorectal, ceea ce diferă de tiparul din UE”, potrivit sursei citate.
Conform Profilului de țară privind cancerul pentru anul 2025, cancerul de col uterin are „o rată de incidență de aproape trei ori mai mare în România în comparație cu UE, fapt ce subliniază importanța vaccinării împotriva papiloma virusului uman (HPV)”, spun inițiatorii proiectului.
Pierderea cumulativă de productivitate a bolnavilor de cancer şi a celor ce ii îngrijesc a fost estimată că ajunge la o valoare anuală de 3% din PIB al României.
„O femeie din România are un risc de 2,5 ori mai mare de-a lungul vieții de a fi diagnosticată cu cancer de col uterin şi un risc cumulat de 3,2 ori mai mare de a muri din cauza acestuia, comparativ cu media femeilor din Uniunea Europeană”, se mai spune în expunerea de motive a proiectului de lege.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI