Linkuri accesibilitate

„Un singur drum, Europa” | Marșuri pentru democrație au loc în București și în marile orașe de Ziua Europei


Un marș pro-european are loc vineri seară în București și în marile orașe de Ziua Europei, 9 mai, înainte de al doilea tur de scrutin al prezidențialelor. „Între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând”, spun organizatorii marșului.

Actualizare 20:15 - Circa 30.000 de manifestanți au ajuns în Piața Victoriei.

În difuzoare se aude imnul Europei, Imnul Golanilor (Cristian Pațurcă) și Insieme, unite, unite Europe (Toto Cutugno).

Mii de oameni mărșăluiesc la această oră pe străzile marilor orașe într-un moment considerat de cotitură pentru România între cele două tururi de scrutin ale prezidențialelor, când oamenii au de ales între continuitatea pe drumul european și un viraj periculos anti-european și prorus.

Manifestații pro-UE înaintea turului II al alegerilor prezidențiale
Așteptați
Manifestații pro-UE înaintea turului II al alegerilor prezidențiale

Nici o sursă media

0:00 0:02:24 0:00

Manifestanții, copii, tineri și adulți, deopotrivă, poartă steaguri europene și ale României.

„Europe, we belong” scrie pe afișele din București. Pe traseul de la Universitate la Piața Victoriei, manifestanții au mers în liniște.

Actualizare 18:30 - În București, participanții s-au strâns în Piața Universității, de unde vor porni în marș spre Piața Victoriei.

Organizatorii evenimentului, comunitatea Rezistența, spun că marșul are loc într-un „punct de cotitură” pentru România, înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale.

„Între cele două tururi ale alegerilor prezidenţiale, vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând!”.

Imagine cu bucureștenii care participă la eveniment.
Imagine cu bucureștenii care participă la eveniment.

„În turul 2 alegem viitorul drum al României – continuăm pe drumul drept al valorilor europene sau ne abatem pe o cărare întunecată, unde libertatea devine amintire și speranța e pusă sub tăcere. A doua opțiune nu înseamnă doar ieșirea de pe drumul european – înseamnă o societate în care puterea decide tot, libertățile sunt restrânse, drepturile devin un lux, iar vocile care gândesc diferit sunt reduse la tăcere”, spun organizatorii evenimentului.

La Iași, cei circa 500 de oamenii ieșiți în stradă au strigat „Europa, Vrem în Europa, nu în Evul Mediu”, „Fără frică, fără ură! Vrem progres, nu dictatură!”

Programul mitingurilor din marile orașe ale țării

  • Timișoara: Mitingul începe de la ora 20:00 și se va termina la 22:00, iar locația este Piața Operei.
  • Iași: Mitingul se desfășoară între 18:00 și 21:00, în Piața Unirii.
  • Galați: Mitingul începe de la ora 18:00, pe Platoul Prefectturii.
  • Oradea: Mitingul este programat între orele 18:00 și 21:00, în Piața Mihai Viteazul.
  • Brașov: Mitingul începe în Parcul Central de la ora 17:00, până la ora 19:00.
  • Arad: Mitingul are loc între orele 18:00 și 21:00, în Piața Avram Iancu.

Programul marșului de la București

Potrivit Jandarmeriei Capitalei, programul manifestaţiei este:

  • între orele 17:30 – 18:00, adunarea participanţilor în Piaţa Universităţii, zona Piaţa 21 Decembrie 1989 şi zona trotuarului adiacent parcului din faţa Teatrului Naţional Bucureşti;
  • între orele 18:00 – 19:30, adunare publică, constând în alocuţiuni în Piaţa Universităţii;
  • între orele 19:30 – 20:30, deplasare pe sensul de circulaţie, pe traseul: Piaţa Universităţii – Bd. Nicolae Bălcescu – Bd. Gheorghe Magheru – Piaţa Romană – Bd. Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei (punct final în alveola centrală);
  • între orele 20:30 – 22:30, adunare publică în Piaţa Victoriei – alveola centrală;
  • între orele 22:30 – 23:00, defluirea totală a participanţilor.

Organizatorul acestei adunări publice va permite afişarea doar a drapelelor României, Uniunii Europene şi NATO, precizează Jandarmeria.

La marșul de la București participă în mod special tineri.
La marșul de la București participă în mod special tineri.

Și comunitatea românească din Belgia organizează vineri un miting autorizat în Place du Luxembourg, Bruxelles, sub mesajul „Susţinere pentru o Românie europeană”, anunţă un grup de iniţiativă al românilor din Bruxelles.

„Dorim o Românie democratică, ancorată în valorile Uniunii Europene. Ne opunem extremismului şi susţinem statul de drept, echilibrul instituţional şi participarea civică. Turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, din 18 mai, este decisiv. Chemăm toţi cetăţenii români din diaspora şi din ţară să iasă la vot – pentru ca vocea democraţiei să fie mai puternică decât orice discurs al urii”, spun organizatorii.

Știre în curs de actualizare

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI


  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Ionuț Teoderașcu

    A studiat Jurnalismul la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” de la Iași și Fotografia Documentară la Universitatea Westminster din Londra. A expus lucrări fotografice în România și în Marea Britanie, iar din 2020 povestește (vizual) despre satul românesc în newsletterul „De la sat”. Este social media editor la Europa Liberă. 

XS
SM
MD
LG