Premierul slovac Robert Fico a declarat că reprezentantul Slovaciei la reuniunea miniștrilor de externe ai UE a fost însărcinat să solicite amânarea votului privind sancțiunile.
„Coaliția guvernamentală respinge propunerea imbecilă a Comisiei Europene de a opri fluxul de gaze rusești din 2028”, a afirmat Fico. Totuși, el a adăugat că guvernul său este „gata să negocieze garanții care să asigure Slovaciei un anumit confort în aprovizionarea cu gaze după 2028”.
Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Kaja Kallas, s-a declarat „foarte întristată” că sancțiunile nu au fost aprobate, adăugând că „mingea este în terenul Slovaciei”.
Kallas și-a exprimat speranța că un acord va fi obținut în noile negocieri tehnice din 16 iulie 2025.
Temerile Slovaciei și răspunsul Comisiei Europene
Slovacia, care continuă să importe energie rusească și adoptă deseori poziții pro-ruse în privința Ucrainei, a avertizat că renunțarea la gazele rusești ar putea duce la penurie, creșterea prețurilor și a taxelor de tranzit, precum și la posibile cereri de despăgubiri din partea furnizorului rus Gazprom.
Fico a sugerat că cea mai bună soluție ar fi o derogare pentru Slovacia, care să-i permită să-și îndeplinească contractul cu Gazprom, valabil până în 2034.
În replică, Comisia Europeană s-a angajat să clarifice mecanismul unei „frâne de urgență” care ar putea fi activată în cazul unei creșteri bruște a prețurilor gazelor din cauza penuriei în timpul eliminării treptate a gazelor rusești.
De asemenea, Comisia a promis să dezvolte o soluție pentru reducerea costurilor tarifelor transfrontaliere pentru gaz și petrol în cazul Slovaciei și să intervină, dacă va fi necesar, în eventualele litigii juridice. Totuși, Comisia nu a oferit o derogare explicită.
În același timp, partidele de opoziție din Slovacia susțin abordarea UE privind sancțiunile împotriva Rusiei și a criticat guvernul lui Fico pentru că nu a diversificat deja sursele de aprovizionare cu energie, așa cum au făcut alte state membre.
În paralel, UE finalizează un acord pentru reducerea plafonului de preț al petrolului rusesc exportat către țări terțe, parte a aceluiași pachet de sancțiuni.
Inițiativa, susținută de G7, vizează limitarea veniturilor Rusiei din exporturile de petrol.
Plafonul actual, stabilit la 60 de dolari în 2022, ar urma să fie ajustat la o rată flexibilă sub valoarea pieței, estimată în prezent la 47,6 dolari, conform discuțiilor interne ale UE.
Totuși, eficacitatea măsurii este pusă sub semnul întrebării, deoarece Statele Unite nu susțin această inițiativă.
De asemenea, UE intenționează să vizeze mai multe nave din „flota fantomă” de tancuri petroliere vechi folosite de Rusia pentru a ocoli restricțiile la exporturile de petrol.
Noile măsuri vin în contextul în care președintele american Donald Trump a adoptat o poziție mai dură față de Rusia, amenințând cu tarife secundare majore dacă Moscova nu acceptă o încetare a ostilităților din Ucraina în 50 de zile.
Planul UE de eliminare a gazelor rusești până în 2028, cu o reducere treptată începând din 2026, necesită sprijinul unei majorități calificate a statelor membre, ceea ce înseamnă că Slovacia nu poate bloca această inițiativă de una singură.
Articol redactat cu informații oferite de Reuters, AFP.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.