Serbia va face în această lună exerciții de pregătire militară cu China.
Țara balcanică devine astfel primul candidat la Uniunea Europeană care face acest lucru, în timp ce continuă să își consolideze cooperarea militară cu Beijingul.
Ministerul chinez al Apărării a declarat că antrenamentul „Peacekeeper 2025” va fi făcut de unități speciale ale armatelor chineză și sârbă și va avea loc în provincia Hebei, nordul Chinei, în a doua jumătate a lunii iulie.
Balcanii sunt o zonă importantă din punct de vedere strategic pentru China, care a investit în proiecte masive de infrastructură în această regiune.
China a semnat un acord de liber schimb cu Serbia, iar Belgradul a cumpărat arme de la Beijing, devenind prima țară europeană care a achiziționat un sistem chinez de apărare aeriană.
Politicile prietenoase ale Serbiei față de Beijing – precum și față de Moscova – au declanșat un semnal de alarmă la Bruxelles, care a emis mai multe avertismente la adresa Belgradului, care dorește să adere la blocul comunitar.
Acest ton a fost evident în evaluarea UE a antrenamentului militar planificat cu China, Bruxelles-ul afirmând că Serbia ar trebui să se abțină de la „acțiuni și declarații care contrazic pozițiile de politică externă ale UE”.
Într-un răspuns la întrebările adresate de jurnaliștii RFE/RL, un purtător de cuvânt al UE a declarat că blocul vrea să știe că poate conta pe Serbia ca un partener european de încredere, angajat față de principiile, valorile și securitatea comune.
„Avem nevoie ca Serbia să ne asigure de orientarea sa strategică”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
În calitate de țară candidată, Serbia este obligată să își alinieze politica externă la cea a UE, iar Bruxelles-ul a atras atenția în mod repetat Belgradului asupra acestui lucru.
Serbia își menține neutralitatea militară și este membră a programului NATO „Parteneriat pentru pace”, având ca obiectiv strategic aderarea la UE.
Echilibristica de la Belgrad
Cu toate acestea, Belgradul continuă să își balanseze politica externă între Occident, China și Rusia, care se află în prezent sub sancțiunile Vestului din cauza invaziei sale din Ucraina.
Analistul de securitate Nikola Lunic avertizează că aceste exerciții comune „subminează orientarea proclamată a Serbiei către UE”.
Lunic spune pentru RFE/RL că „interoperabilitatea dintre unitățile sârbe și chineze trimite Occidentului un mesaj clar”.
În iulie anul trecut, forțele chineze au efectuat manevre cu armata belarusă direct la granița NATO, în timpul unui summit al liderilor alianței militare de la Washington, la care Beijingul a fost criticat dur pentru sprijinul acordat Rusiei.
În timp ce obiectivul declarat de Ministerul Apărării din China este „îmbunătățirea capacităților de luptă și aprofundarea cooperării”, nici Ministerul Apărării din Serbia, nici Ambasada Chinei la Belgrad nu au dezvăluit detalii privind participanții sau numărul celor care se așteaptă să fie implicați în Peacekeeper 2025.
Nu ne clar nici dacă viitoarele antrenamente comune vor fi găzduite în Serbia, o practică obișnuită în astfel de colaborări.
Lunic susține că exercițiile se încadrează în profilul unui exercițiu militar complet, nu doar al unui simplu antrenament, din cauza amplorii și a mărcii lor.
NATO nu a răspuns la solicitarea RFE/RL de a comenta exercițiile.
Arme chinezești în arsenalul sârb
Cooperarea militară a Serbiei cu China este vizibilă și în achizițiile sale recente.
Armata sârbă a cumpărat în 2020 șase drone CH-92A și a prezentat modelul CH-95 la o expoziție în 2023, însă cifrele oficiale nu au fost dezvăluite.
În 2022, Serbia a primit sistemul de apărare aeriană FK-3, devenind astfel primul operator european al acestei tehnologii chineze avansate de rachete.
La sfârșitul anului 2024, Belgradul a confirmat că personalul sârb a fost instruit în China cu privire la sistemul FK-3, capabil să țintească o serie de amenințări aeriene.
Washingtonul și Bruxellesul și-au exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la achiziționarea de arme rusești și chinezești de către Serbia, în special după invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.
În urma invaziei, Serbia a impus un moratoriu asupra exercițiilor militare comune cu parteneri străini, exceptând doar exercițiul internațional „Platinum Wolf” – organizat istoric în Serbia cu participarea mai multor membri NATO, inclusiv a Statelor Unite.
Lunic susține că această aplicare selectivă a moratoriului subminează credibilitatea neutralității proclamate de Serbia.
Legături de securitate înainte de exercițiile militare
Acesta nu e primul exemplu de cooperare în domeniul securității între Belgrad și Beijing.
În 2019, au avut loc exerciții comune de poliție și patrule.
Vuk Vuksanovic de la Centrul pentru politici de securitate din Belgrad indică și Inițiativa de securitate globală, subliniind schimburile sporite de educație militară și polițienească și adoptarea rapidă de către Serbia a tehnologiei chineze, a echipamentelor de supraveghere și de poliție.
Din perspectiva Serbiei, această aprofundare a cooperării este în concordanță cu politica sa externă „multi-vectorială”, care utilizează parteneriatele cu diverși actori globali, inclusiv NATO, Rusia, UE și China, pentru a-și maximiza influența și independența pe scena mondială.
Obiectivele mai largi ale Chinei și creșterea schimburilor comerciale
Vuksanovic afirmă că, pentru China, colaborările militare precum „Peacemaker 2025” servesc două interese-cheie: dobândirea de experiență în operațiunile internaționale și consolidarea profilului de mare putere, în special având în vedere rezistența statelor UE la aprofundarea parteneriatelor cu armata chineză.
După un exercițiu umanitar comun cu Germania, în 2019, și exerciții antiteroriste cu Belarus, în 2024, exercițiul cu Serbia reprezintă un nou capitol în diplomația militară a Beijingului cu Europa.
Din punct de vedere economic, influența Chinei în Serbia este în creștere.
Vizita lui Xi Jinping la Belgrad, din mai 2024, a avut ca rezultat o declarație de aprofundare a parteneriatului strategic și „construirea unei comunități Serbia-China cu un viitor comun într-o nouă eră”.
China este în prezent principalul partener comercial al Serbiei pentru importuri, cu 5,13 miliarde de euro înregistrate în 2024, și rămâne o sursă vitală de investiții, împrumuturi și sprijin diplomatic în cadrul instituțiilor internaționale, în special în ceea ce privește independența Kosovo.
articol preluat de la rferl.org
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.