Linkuri accesibilitate

Ucraina, regiunea Sumî. Nouă persoane au murit, în urma unui atac rusesc care a lovit un microbuz


Imagine de la locul incidentului, de lângă orașul Bilopillia, regiunea Sumî, unde un atac rusesc a lovit un microbuz de persoane.
Imagine de la locul incidentului, de lângă orașul Bilopillia, regiunea Sumî, unde un atac rusesc a lovit un microbuz de persoane.

Nouă persoane au murit și alte patru au fost rănite, în urma unui atac rusesc cu drone care a lovit un microbuz de transport al persoanelor, în localitatea Bilopillia, din regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, a anunțat administrația militară regională.

Inițial, Administrația militară regională din Sumî a vorbit de opt persoane decedate și cinci rănite, dar a actualizat ulterior relatarea.

Asta după ce a transmis că trupele rusești au atacat cu o dronă un microbuz de persoane, transmit Serviciul ucrainean al Europei Libere (RFE/RL) și BBC.

„Ca urmare a unui atac inamit cu dronă care a lovit un autobuz lângă Billopilia, 9 oameni au fost uciși și 4 au fost răniți”, a transmis Administrația militară.

Microbuzul se îndrepta spre Sumî, conform sursei citate. Potrivit guvernatorului regional, Oleh Hryhorov, atacul a avut loc sâmbătă, 17 mai, la ora 06:17. El a descris atacul ca „inuman”.

Poliția națională ucraineană a calificat atacul ca „o crimă de război cinică”. Rusia nu a comentat în mod direct, dar a transmis că a lovit o „zonă de pregătire militară” din Sumî, conform BBC.

„Armata rusească a lovit încă o dată un obiectiv civil, încălcând toate normele de drept internațional și umanitate”, a transmis Poliția ucraineană.

Armata rusă atacă în mod regulat regiunile ucrainene cu diverse tipuri de arme – drone de atac, rachete și mijloace de artilerie, notează RFE / RL - Serviciul ucrainean.

Conducerea rusă neagă însă că armata rusă, în timpul unui război de amploare, desfășoară atacuri țintite asupra infrastructurii civile a orașelor și satelor ucrainene, ucigând civili și distrugând spitale, școli, grădinițe, instalații de alimentare cu energie și apă.

Autoritățile ucrainene și organizații internaționale califică însă aceste atacuri drept „crime de război” comise de Federația Rusă și subliniază că acestea sunt, de fapt, atacuri țintite.

Atacul are loc la câteva ore după ce Rusia și Ucraina au avut prima rundă de negocieri directe, începând din 2022, pe tema încetării războiului care a urmat invaziei la scară largă declanșată de Rusia în Ucraina.

Discuțiile de la Istanbul nu a dus deocamdată la nicio concluzie fermă, însă cele două părți au agreat un nou schimb reciproc de prioznieri, care ar urma să implice returnarea, de fiecare parte, a câte 1.000 prizonieri de război.

Cu informații RFE / RL Serviciul ucrainean și BBC.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG