Țări din Golful Persic care și-au închis spațiul aerian
WSJ: Prețul petrolului brut scade după atacul Iranul asupra bazei americane din Qatar
Prețurile petrolului au scăzut, pe fondul represaliilor limitate ale Iranului împotriva SUA, atenuând temerile că conflictul din Orientul Mijlociu ar putea perturba piețele energetice.
Contractele futures cu privire la petrolul brut american au scăzut cu peste 6% după ce Iranul a lansat rachete asupra unei baze americane din Qatar. Nu au fost înregistrate victime în atac, potrivit oficialilor qatarezi și americani.
O explicație pentru reacția limitată leste că piețele au luat deja în calcul un grad ridicat de incertitudine cu privire la Orientul Mijlociu: contractele futures pentru țițeiul Brent s-au stabilit la aproximativ 77 de dolari vineri seara, în creștere de la sub 70 de dolari înainte ca Israelul să lovească pentru prima dată Iranul, potrivit WSJ.
Scăderea de luni a reprezentat o inversare bruscă față de duminică seara, când petrolul a crescut cu până la 4% ca răspuns la bombardarea de către SUA a instalațiilor nucleare iraniene în timpul nopții de sâmbătă spre duminică. Decizia președintelui Trump de a bombarda Iranul a stârnit temeri că Teheranul ar putea riposta atacând infrastructura energetică critică.
Analiză: Atacul iranian asupra bazei aeriene din Qatar are o importanță simbolică
Atacul iranian cu rachete asupra bazei aeriene Al Udeid din Qatar a fost un act foarte simbolic, atent calibrat pentru a trimite un mesaj care să demonstreze hotărâre și, în același timp, să evite un conflict mai amplu și mai distructiv.
Iranul a declarat în mod explicit că numărul rachetelor lansate la sfârșitul zilei de 23 iunie a fost egal cu numărul bombelor lansate de Statele Unite duminică asupra siturilor nucleare iraniene, semnalându-și intenția de a oferi un răspuns proporțional, mai degrabă decât de a escalada necontrolat situația.
Această simetrie în acțiune evidențiază dorința Iranului de a demonstra că nu va lăsa fără răspuns atacurile asupra teritoriului său, dar și că nu dorește un război la scară largă.
Analiza corespondentului RFE/RL Kian Sharifi:
Companiile aeriene afectate de conflictul dintre Iran și Israel
Companiile aeriene globale au suspendat sau redus zborurile în Orientul Mijlociu, pe fondul conflictului dintre Israel și Iran, după ce Statele Unite au bombardat trei instalații iraniene de îmbogățire a uraniului în weekend.
British Airways a anulat zborurile între Aeroportul Heathrow din Londra și Dubai și Doha duminică, în urma atacurilor SUA asupra Iranului.
Compania aeriană a declarat luni că intenționează să opereze aceste rute în mod normal, deși au existat unele anulări înaintea unei serii de zboruri de seară.
Air France a suspendat zborurile către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite până cel puțin marți inclusiv, a declarat compania aeriană.
De asemenea, a prelungit suspendarea rutei Paris-Tel Aviv până pe 14 iulie.
Zborurile companiei low-cost Transavia, parte a Air France, de la Paris la Beirut au fost suspendate până pe 30 iunie, iar ruta Tel Aviv este închisă până pe 7 septembrie.
Grupul german Lufthansa, care include și companiile aeriene Swiss, Austrian și ITA, a suspendat zborurile către Orientul Mijlociu până pe 30 iunie.
Rutele către Amman și Erbil, Irak, au fost, de asemenea, suspendate până pe 11 iulie.
Grupul nu va zbura către Tel Aviv și Teheran până pe 31 iulie și evită, de asemenea, spațiul aerian al țărilor implicate în conflict.
Compania greacă Aegean Airlines a suspendat zborurile către Tel Aviv până pe 12 iulie. Rutele sale către Amman, Beirut și Erbil sunt închise până pe 28 iunie.
Compania aeriană turcă Pegasus a anulat zborurile către Irak, Iordania și Liban până pe 30 iunie, iar către Iran până pe 30 iulie.
Luni, compania aeriană națională Turkish Airlines a anulat zborurile rămase pentru ziua respectivă către Bahrain, Dammam, Doha, Dubai, Kuweit, Abu Dhabi și Muscat.
Până pe 1 iulie nu sunt disponibile zboruri Turkish Airlines către Bagdad, Damasc și Teheran.
Finnair a confirmat între timp că suspendă zborurile către Doha. Compania aeriană se abține, de asemenea, de la a zbura în spațiul aerian al Iranului, Irakului, Siriei și Israelului.
United Airlines a avertizat pasagerii că zborurile către și dinspre Dubai programate între 18 iunie și 3 iulie pot fi afectate și oferă modificări gratuite ale biletelor în anumite condiții, din cauza tulburărilor din Orientul Mijlociu.
Compania aeriană americană a implementat aceeași flexibilitate pentru zborurile către Tel Aviv între 13 iunie și 1 august, permițând clienților să își reprogrameze zborurile către alte orașe europene importante.
Air Canada a suspendat temporar serviciul său zilnic non-stop de la Toronto la Dubai începând cu 18 iunie și a avertizat că suspendarea ar putea fi prelungită.
Călătoriile cu escală în Europa cu o companie aeriană parteneră rămân posibile, potrivit site-ului său web.
American Airlines permite clienților să își schimbe rezervările către Doha fără taxe pentru călătoriile programate inițial între 19 iunie și 20 iulie.
Singapore Airlines a anulat opt zboruri către Dubai - două pe zi, de duminică până miercuri.
Analiză furnizată de AFP