Linkuri accesibilitate

Standard & Poor's menține ratingul României, dar păstrează o perspectivă negativă


Standard & Poor’s (S&P) a păstrat ratingul României, dar menține o perspectivă negativă.
Standard & Poor’s (S&P) a păstrat ratingul României, dar menține o perspectivă negativă.

Agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) a reconfirmat ratingul suveran al României la nivelul „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung și scurt, atât în monedă locală, cât și în valută. Cu toate acestea, S&P menține o perspectivă negativă pentru România. Calificativul reprezintă ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor, evitând temporar retrogradarea în categoria speculativă („junk”).

Experții S&P afirmă într-un comunicat că „riscurile legate de finanțele publice ale României vor rămâne ridicate în următorii ani, în ciuda măsurilor de consolidare anunțate”.

S&P notează că măsurile fiscale adoptate de Guvernul Bolojan reprezintă „cea mai substanțială încercare a României de corecție fiscală de la criza financiară globală din 2008”.

Pachetul fiscal are un impact estimat de 1,1% din PIB în 2025 și 3,5% în 2026, urmând să reducă deficitul bugetar de la 9,3% în 2024 la 7,7% în 2025 și 6,4% în 2026.

„Alegerea președintelui Nicușor Dan și formarea guvernului condus de Ilie Bolojan au pus capăt, temporar, unei perioade de incertitudine politică”, arată Standard and Poor's.

Totuși, S&P subliniază că „provocările politice legate de implementarea planului de consolidare fiscală” și incertitudinea post-2026, odată cu rotația guvernamentală, reprezintă riscuri majore.

Agenția a identificat mai multe riscuri care afectează stabilitatea financiară a României:

  • finanțe publice vulnerabile: În ciuda măsurilor de consolidare fiscală, riscurile pentru finanțele publice rămân ridicate;
  • incertitudine politică post-2026: Strategia fiscală devine incertă după retragerea premierului Ilie Bolojan, programată pentru sfârșitul anului 2026, conform acordului cu PSD;
  • creștere economică slabă: S&P estimează o creștere economică de doar 0,3% în 2025 și 1,3% în 2026;
  • inflație ridicată: Inflația este prognozată să atingă 9%, alimentată de scumpirea energiei și majorările de TVA;
  • deficite externe mari: Deficitul de cont curent va rămâne ridicat;
  • datorie publică în creștere: Datoria publică netă este estimată să depășească 60% din PIB în 2027;
  • cheltuieli mari cu dobânzile: Acestea vor consuma aproape 8,7% din veniturile guvernamentale între 2025 și 2028;
  • vulnerabilitate în atragerea fondurilor europene: Amânarea fondurilor europene ar putea afecta finanțarea deficitului extern.

S&P prezintă două scenarii posibile:

  • scenariul negativ: Ratingurile ar putea fi retrogradare în următorii doi ani dacă traiectoria de consolidare fiscală deviază, dacă măsurile sunt insuficiente sau dacă alocarea fondurilor UE este amânată. O creștere economică slabă sau deteriorarea condițiilor de finanțare a deficitului de cont curent ar putea agrava situația.
  • scenariul pozitiv: Perspectiva ar putea fi revizuită la stabilă dacă deficitele fiscale și externe se reduc substanțial, susținute de o redresare economică.

Evaluarea S&P vine după ce, în martie 2025, agenția Moody’s a schimbat perspectiva asociată ratingului suveran al României de la „stabilă” la „negativă”, menținând ratingul la nivelul Baa3 (echivalent investițional inferior).

Moody’s estimează un deficit bugetar ridicat în 2025 (7,7% din PIB) și o creștere a datoriei guvernamentale, care ar putea depăși 59% din PIB la finalul lui 2025.

Anterior, agenția Fitch a reconfirmat ratingul României la BBB- cu perspectivă stabilă, dar a transmis că ține sub observație riscurile fiscale pe termen mediu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG