Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Adam Szłapka, a informat că 27 de cetățeni georgieni și 13 moldoveni au părăsit Polonia marți, cu un avion special.
Motivele deportărilor nu sunt clare.
Szłapka a vorbit despre „apărarea ordinii și securității”, lăudând organele de forță pentru lupta împotriva migrației ilegale, dar nu a dat detalii.
Potrivit poliției poloneze de frontieră, printre motivele expulzării s- au numărat însă și delicte precum urcatul beat la volan.
„Unul dintre georgieni avea 12 sentințe judecătorești pentru furt, alți străini au fost reținuți, printre altele, pentru conducere în stare de ebrietate și ședere ilegală în Polonia" - a scrie pe X Poliția de Frontieră, potrivit agenției poloneze de știri PAP.
Alte fapte care ar justifica expulzarea sunt „organizarea trecerii ilegale a frontierei” sau „modificarea datelor personale pentru a intra în Polonia”.
Poliția de frontieră, care dă raportul odată la câteva ore despre ce capturi a mai făcut la graniță, a mai spus că nouă dintre moldovenii expulzați - ca și o parte din georgieni - au primit interdicție de revenire în țară.
Purtătorul de cuvânt al guvernului moldovean, Daniel Vodă, a comentat incidentul, ca și altele similare, din alte țări, îndemnând toți compatrioții să respecte legislația statului unde se află.
Într-un comunicat al ministerului moldovean de Externe citat de IPN se spune că nu este prima repatriere de acest fel din Polonia și că expulzații au fost trimiși la Chișinău cu un zbor charter aranjat de autoritățile poloneze. Nici MAE moldovean nu precizează cu ce anume au greșit moldovenii în Polonia.
Temeri la nivel înalt
Faptul că însuși purtătorul de cuvânt al guvernului Poloniei dă informații despre cazuri minore de expulzări de străini, asigurând apoi că „situația la granițe este sub control” ilustrează gradul de înăsprire a politicii migrației și atmosfera de preocupare creată de acest fenomen în țara central-europeană din UE și NATO.
Luna aceasta, Varșovia a reintrodus controalele la frontierele Schengen cu Germania și Lituania, invocând o creștere bruscă a migrației ilegale.
Pe 7 iulie, când a anunțat măsura, premierul pro-european Donald Tusk a spus că ea este necesară pentru că migranții au ajuns să ocolească barierele ridicate la granița cu Belarus și intră acum dinspre țările baltice.
În trecut, Polonia s-a plâns că belarușii dirijează migranți spre teritoriul ei - de pildă afgani și sirieni - ca să o destabilizeze, și a ridicat un gard lung la graniță.
Premierul Tusk spune că noua creștere a migrației ilegale „neliniștește societatea”.
De ce a impus însă Polonia controale la granița de vest, cu Germania, când migranții vin - tradițional - din est?
Germania menține controale la frontiera cu Polonia încă din 2023, ceea ce a fost mereu neplăcut Poloniei, iar recent a trecut la o abordare mai dură, respingând persoanele sosite fără documente și trimițându-le înapoi în Polonia în temeiul acordurilor UE și bilaterale.
Autoritățile poloneze susțin că asta a impus o povară nedreaptă asupra țării lor.
„Cine fuge din Germania în Polonia?”
Reintroducerea controalelor la graniță de către Polonia a fost criticată nu doar de Berlin, care a vorbit despre bariere în calea liberei circulații a bunurilor și persoanelor, dar și de unele autorități locale poloneze de la frontieră.
Knut Abraham, emisarul guvernamental al Germaniei pentru relațiile cu Polonia, a avertizat că noile controale ar putea provoca congestii de trafic și perturba comerțul, fără a reduce în mod eficient migrația. Preocupări similare au fost exprimate de Rafal Gronicz, primarul orașului de frontieră polonez Zgorzelec, care a respins temerile privind o criză a migranților, considerându-le exagerate, cum relatează Al Jazeera.
„De când trăiesc eu, nu am văzut niciodată pe cineva care să fi vrut să fugă din Germania în Polonia", a declarat el pentru radioul local. „Nu există nici hoarde de migranți care să se plimbe prin Zgorzelec".
Ministrul de Interne polonez, Tomasz Siemoniak, a declarat că verificările la frontiera germană vor înceta când Berlinul va pune capăt controalelor sale mai stricte.
Atmosfera tensionată din Polonia în privința migrației a fost încurajată, în afara neînțelegerilor mai vechi cu Germania, de câteva incidente violente cu implicarea străinilor - uciderea unei bătrâne poloneze la Torun, de pildă, sau o încăierare între naționaliști polonezi și străini la Nowe.
Luna aceasta, au devenit mai vizibile organizațiile „civile” care spun că apără granițele sau ordinea publică - de obicei simpatizanții extremei-drepte.
„Noi suntem miloși, dar nu chiar cu toți”
În Polonia cea catolică, biserica s-a implicat și ea din plin în discuții.
Un episcop cunoscut, Wiesław Mering, a spus că „Polonia este condusă de politicieni-gangsteri, ca pe vremea comuniștilor”, și că „țara este amenințată și de la est, și de la vest” - aluzie la tensiunile cu Germania și la sosirile de migranți dinspre Belarus.
La același eveniment, Antoni Długosz, episcop auxiliar emerit de Częstochowa, a ales să condamne mai degrabă pe nemți, declarând că „poliția germană aruncă imigranții ilegali peste graniță ca pe niște obiecte". „Noi, polonezii, știm ce este mila, dar aceasta nu înseamnă că trebuie să ne deschidem ușile tuturor imigranților ilegali", a mai spus el.
Alți preoți catolici influenți, precum Robert Bąkiewicz, fac deschis propagandă organizațiilor de extremă-dreapta care „apără granițele” și - la fel de important - se opun Germaniei.
Clericii au fost criticați pentru aceste declarații de ministrul de Externe Radek Sikorski, care i-a acuzat că incită la ură împotriva străinilor. El a cerut și Vaticanului să-i „potolească” pe episcopi.
Așa cum observă multe organizații de presă care relatează despre aceste evoluții, înăsprirea politicilor migrației, inclusiv mai slab argumentată, este un fenomen aproape general în Europa.
Multe guverne, inclusiv cel polonez - teoretic liberal, nu ultraconservator, ca acela pe care l-a dat jos Tusk - sunt atente la creșterea sentimentelor anti-migrație în societățile lor, iar Uniunea Europeană virează și ea spre politici mai dure în domeniu.
Articol preluat de la Europa Liberă Moldova.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.