Coreea de Nord este pregătită să trimită încă 25.000-30.000 de soldaţi pentru a ajuta Moscova în războiul declanșat împotriva Rusiei în urmă cu mai bine de trei ani, potrivit unei evaluări a serviciilor de informaţii ucrainene, informează CNN.
Trupele ar putea ajunge în Rusia în următoarele luni, potrivit evaluării văzute de televiziunea americană.
Rapoarte ale serviciilor de informații sud-coreene, ucrainene și occidentale au arătat că regimul de la Phenian a trimis, începând din noiembrie 2024, aproximativ 11.000 de soldați să lupte de partea Rusiei pentru a respinge incursiunea ucraineană din regiunea rusă Kursk, începută în august. Cifrele variau în unele raportări până la 15.000 de soldați.
Aproximativ 4.000 dintre aceşti soldaţi nord-coreeni au fost ucişi sau răniţi în timpul desfăşurării, potrivit oficialilor occidentali.
Acum, un oficial al serviciilor secrete occidentale a confirmat estimarea, spunând că a văzut informaţii separate de evaluarea ucraineană care sugerează că până la 30.000 de noi soldaţi nord-coreeni ar putea fi trimişi în Rusia.
CNN relatează, în baza acestei evaluări ucrainene, că Ministerul rus al Apărării este capabil să furnizeze „echipamentele, armele şi muniţiile necesare” în scopul „integrării ulterioare în unităţile de luptă ruse” a forțelor umane pe care Coreea de Nord le-ar putea trimite.
Documentul adaugă că „există o mare posibilitate” ca trupele nord-coreene să fie angajate în luptă în unele părţi ale Ucrainei ocupate de Rusia „pentru a întări contingentul rus, inclusiv în timpul operaţiunilor ofensive pe scară largă”.
Evaluarea, realizată de agenţia ucraineană de informaţii pentru apărare, afirmă, de asemenea, că există semne că avioanele militare ruseşti sunt recondiţionate pentru a transporta personal, reflectând întreprinderea vastă de a deplasa zeci de mii de trupe străine prin Siberia rusă, care împarte granița în sud-vestul îndepărtat al acesteia cu Coreea de Nord.
Posibilele pregătiri pentru noua desfăşurare, inclusiv sosirea unei nave legate de desfăşurările de anul trecut într-un port rusesc şi a unor avioane de marfă pe aeroportul Sunan din Coreea de Nord, au fost observate pe imagini din satelit obţinute de CNN.
Coreea de Nord a trimis iniţial aproximativ 12.000 de soldaţi în Rusia în toamna anului 2024 în mare secret, pe lângă echipamente militare și muniție.
Moscova și Phenianul au negat multă vreme rapoartele de informații, pentru ca preşedintele rus Vladimir Putin să confirme informațiile privind desfășurarea de forțe la sfârşitul lunii aprilie.
De asemenea, imagini difuzate recent de regimul de la Phenian îl arată pe dictatorul Kim Jong-un aducând un omagiu soldaților nord-coreeni uciși în timpul războiului dus de Rusia în Ucraina.
Liderul nord-coreean a pus mâinile pe sicriele repatriate într-o rară recunoaștere publică a faptului că forțele sale armate au suferit victime în acest conflict.
Ruta folosită
În octombrie anul trecut, soldaţii nord-coreeni au fost fotografiaţi în timp ce primeau echipamente pentru linia frontului la baza militară Sergeevka din Primorskyi Krai.
O lună mai târziu, o navă rusă din clasa Ropucha a acostat în portul Dunai de lângă Nakhodka, la 95 de kilometri sud-vest, care ar putea transporta până la 400 de soldaţi, potrivit analiştilor militari.
Acelaşi tip de navă Ropucha de transport de trupe a acostat din nou pe 18 mai 2025 în acelaşi port Dunai, conform imaginilor din satelit furnizate CNN de Open Source Centre, o organizaţie non-profit cu sediul în Marea Britanie, specializată în informaţii din surse deschise legate de apărare şi securitate.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a declarat joi că Kievul suspectează că ar putea fi desfăşurate şi alte trupe nord-coreene, dar a adăugat că liderul acestei ţări, Kim Jong-un, riscă să îşi pună propriul guvern în pericol prin expunerea unui număr atât de mare de trupe de elită la rata ridicată a victimelor de pe linia frontului.
„Utilizarea de către Rusia a trupelor de elită nord-coreene demonstrează nu numai o dependenţă tot mai mare de regimurile totalitare, ci şi probleme grave cu rezerva sa de mobilizare”, a declarat Umerov. „Împreună cu partenerii noştri, monitorizăm aceste ameninţări şi vom răspunde în consecinţă”.
Serghei Şoigu, un consilier de rang înalt al lui Vladimir Putin și care anterior a fost ministru al Apărării, a vizitat Phenianul pe 17 iunie.
Călătoria a fost făcută la ordinele lui Putin şi a fost doua sa vizită într-o perioadă de două săptămâni, a raportat agenţia de presă rusă de stat TASS.
În timpul vizitei, Şoigu a anunţat că 1.000 de genişti nord-coreeni şi 5.000 de lucrători în construcţii militare vor fi trimişi în Rusia, pentru a curăţa minele şi a „reface infrastructura distrusă de ocupanţi” în regiunea Kursk, potrivit TASS.
Știre scrisă cu relatări ale News.ro.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.