Linkuri accesibilitate

Președintele Nicușor Dan a preluat mandatul de președinte al României, pe 26 mai 2025, după ce a depus jurământul în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților, în Parlament.

Nicușor Dan a preluat mandatul de președinte. Discurs în Parlament: „România are nevoie de o reformă temeinică”

Nicușor Dan a început luni, 26 mai, mandatul de președinte. Este al cincilea șef de stat al României de după Revoluție.

Principalele evenimente

10:41 26.5.2025

Nicușor Dan devine președinte - principalele evenimente ale zilei

Președintele ales Nicușor Dan depune jurământul luni, la ora 12:00, într-o ședință solemnă a plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Ședința solemnă începe cu intonarea imnului național, iar președintele Curții Constituționale, Marian Enache, prezintă hotărârea privind validarea alegerii președintelui.

În această ședință solemnă, Nicușor Dan va rosti următorul jurământ:

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

Constituția României, articolul 82, alineatul 2

Din momentul în care depune jurământul, Nicușor Dan devine oficial președintele României.

Evenimentele au loc în prezența senatorilor și deputaților, a premierului în funcție și a miniștrilor, a foștilor președinți, a președintelui Curții Constituționale și a președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, a europarlamentarilor români, a șefului Statului Major General și a președintelui Academiei Române.

Au mai fost invitați membri ai familiei regale, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, precum și diplomați acreditați în România.

Conform informațiilor Digi24, fostul președinte Klaus Iohannis, care și-a dat demisia din funcție în februarie 2025, nu va participa la ceremonia de la Palatul Parlamentului, iar Traian Băsescu, fost președinte al României între 2004 și 2014, a afirmat că va merge la eveniment, „din respect pentru Nicușor Dan”. Emil Constantinescu, care a fost președinte între 1996 și 2000, va fi prezent la Parlament, conform informațiilor din presă.

Ceremonia se încheie cu mesajul adresat în plenul Parlamentului de noul președinte Nicușor Dan.

Urmează evenimentele de la Palatul Cotroceni.

La 13:30, începe ceremonia militară cu prilejul învestirii lui Nicușor Dan în funcția de președinte al României, pe Platoul Marinescu. Aceasta este programată să dureze cinci minute.

Nicușor Dan este primit apoi de președintele interimar, Ilie Bolojan, pentru ceremonia de predare-primire a mandatului și o scurtă discuție.

Ilie Bolojan urmează apoi să părăsească Palatul Cotroceni, iar Nicușor Dan devine președintele în exercițiu al României.

Curtea Constituțională a României a validat joi, rezultatul alegerilor prezidențiale din 18 mai, care au fost câștigate de Nicușor Dan. Anterior în cursul zilei, judecătorii CCR au respinse o cerere de anulare a alegerilor, din partea lui George Simion, pierzătorul scrutinului.

Prezența la vot a fost de 64,72%, ceea ce înseamnă că au votat 11.641.866 de oameni.

Diferența între cei doi candidați a fost de cel puțin 7 procente: 53,60% pentru Nicușor Dan și 46,40% pentru George Simion.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

10:58 26.5.2025

Numirea unui nou prim-ministru, primul obiectiv al noului președinte

Ilie Bolojan și Nicușor Dan.
Ilie Bolojan și Nicușor Dan.

Consultările și negocierile pentru numirea unui nou premier vor începe marți, după cum a anunțat chiar Nicușor Dan în urmă cu două zile.

El a menționat că își dorește ca Ilie Bolojan să formeze noul Guvern, dar că „sunt patru partide la masă, plus minoritățile”.

„Îmi doresc foarte mult un guvern care să fie stabil. Și nu că îmi doresc eu – este, din nou, o chestiune economică. În momentul în care proiectezi stabilitate, ratele dobânzilor la care România e obligată să se împrumute vor fi mai mici, investitorii vor avea o mai mare intenție, stabilitate, de a veni în România, pentru că nu vor avea temerea că guvernul minoritar poate să cadă peste patru luni sau peste opt luni”, a declarat Nicușor Dan.

Cătălin Predoiu (PNL) ocupă interimar funcția de premier, după demisia lui Marcel Ciolacu (PSD) în urma rezultatelor alegerilor prezidențiale.

Pentru a avea un guvern validat în Parlament, este nevoie de minimum 233 de voturi.

O coaliție formată numai din PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale ar putea ajunge la maximum 179 de parlamentari, insuficientă pentru o majoritate. Astfel, susținerea PSD este esențială pentru a asigura o majoritate solidă de 301 parlamentari.

Conducerea PSD se reuneşte luni, de la ora 10:00, pentru a stabili mandatul cu care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni.

11:11 26.5.2025

Președintele ales a avut deja prima vizită externă

Candidatul prezidențial și primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, și președintele nou ales al României, Nicușor Dan, la Varșovia, Polonia, 25 mai 2025.
Candidatul prezidențial și primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, și președintele nou ales al României, Nicușor Dan, la Varșovia, Polonia, 25 mai 2025.

Înainte de depunerea jurământului, Nicușor Dan a fost duminică în Varșovia, în calitate de președinte ales, unde a participat la un miting electoral în sprijinul candidatului proeuropean la alegerile prezidențiale din Polonia, care vor avea loc pe 1 iunie, Rafał Trzaskowski.

La mitingul electoral, Nicușor Dan a spus că are în comun cu candidatul Rafał Trzaskowski valori precum „democrația, libertatea de exprimare și statul de drept” și că Polonia și România nu se pot dezvolta decât într-o Uniune Europeană puternică.

„Ca președinte al României vreau să lucrez cu președintele Rafał Trzaskowski, cu premierul Donald Tusk, pentru o colaborare între țările noastre și pentru o Uniune Europeană puternică. Duminica trecută am câștigat alegerile prezidențiale din România. Oamenii au respins izolaționismul și influența rusă”, a spus Nicușor Dan în discursul său din fața miilor de susținători ai lui Rafał Trzaskowski.

11:21 26.5.2025

13 consilieri prezidențiali au fost eliberați din funcție de Ilie Bolojan

Înaintea evenimentelor de luni, președintele interimar Ilie Bolojan a semnat 13 decrete, prin care a eliberat din funcție consilierii prezidențiali:

  • eliberarea din funcţia de consilier prezidenţial pentru apărare şi siguranţă naţională a lui Cristian Diaconescu, începând cu data de 30 iunie;
  • Bogdan Mazuru, începând cu data de 27 mai;
  • Ana Birchall, începând cu data de 30 iunie;
  • Luminiţa-Teodora Odobescu, începând cu data de 30 iunie;
  • Anişoara Ancu, începând cu data de 27 mai;
  • Mihai Jurca, începând cu data de 27 mai;
  • Delia Dinu, începând cu data de 30 iunie (ea a fost consilier prezidențial pentru ultimii trei președinți: Traian Băsescu, Klaus Iohannis și Ilie Bolojan);
  • Mariana Costea, începând cu data de 30 iunie;
  • Simona-Livia Maftei, începând cu data de 30 iunie;
  • Cătălina Galer, începând cu data de 30 iunie;
  • Bianca-Teodora Firezar, începând cu data de 27 mai 2025;
  • Gabriel-Cristian Pişcociu, începând cu data de 30 iunie;
  • Lenuţa Cobuz, începând cu data de 30 iunie.

Aceștia au fost eliberați din funcție la cerere, iar cei care rămân vor asigura tranziția timp de o lună.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG