Consiliul General al Municipiului București (CGMB) s-a întrunit vineri dimineaţă, într-o şedinţă extraordinară, pentru a-l desemna pe viceprimarul liberal al Capitalei Stelian Bujduveanu înlocuitor de drept al lui Nicuşor Dan la Primăria Capitalei, după ce acesta îşi va prelua mandatul de președinte al României.
Potrivit Codului Administrativ, demisia din funcția de primar se face prin anunțarea în scris a consiliului local și a prefectului. La prima ședință a consiliului, demisia se consemnează în procesul-verbal, iar ulterior prefectul emite un ordin prin care constată încetarea mandatului.
Ulterior, unul dintre viceprimari va prelua atribuțiile de primar interimar până la organizarea de alegeri parțiale în maxim 90 de zile de la emiterea ordinului prefectului.
Inițial, în ianuarie 2025, Consiliul General l-a desemnat pe Adrian Vigheciu (PSD) drept viceprimarul care să exercite primul calitatea de înlocuitor de drept al edilului general, în caz de vacantare sau demisie a primarului.
Totuși, în contextul alegerilor prezidențiale, câștigate de Nicușor Dan, Consiliul General a adoptat o hotărâre prin care era modificată această ordine. Astfel, viceprimarul PNL Stelian Bujduveanu a fost desemnat înlocuitor al primarului general.
Decizia CGMB a fost rezultatul unor negocieri și a susținerii din partea unor formațiuni politice (precum REPER) care a dus la formarea unei noi majorități în consiliu.
Demisia din funcție a lui Nicușor Dan survine după ce a fost confirmat de Curtea Constituțională drept câștigător al alegerilor prezidențiale din 4-18 mai.
Cine este Stelian Bujduveanu
Stelian Bujduveanu este licențiat în drept, deține un master în Dreptul Uniunii Europene și este doctorand în Drept Administrativ la Universitatea din București, potrivit site-ului personal.
Bujduveanu și-a început activitatea în administrația publică în 2015, când a fost consilier în administrația publică centrală. În 2016, a fost ales consilier general în Consiliul General al Municipiului București.
În 2020, a fost consilier al Ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, unde a gestionat relația dintre Primăria Capitalei și Electrocentrale București (ELCEN).
În octombrie 2020, Biroul Municipal PNL a decis ca Bujduveanu să fie viceprimar al Capitalei, funcție pe care o deține și acum. El a fost anterior șeful tineretului liberal TNL București și liderul grupului PNL din Consiliul General al Capitalei.
În cariera sa politică, Bujduveanu a fost implicat în coordonarea transporturilor, a parcărilor publice și a patrimoniului orașului, începând din martie 2022.
În ianuarie 2025, a fost confirmat din nou ca viceprimar, alături de Adrian Vigheciu (PSD).
În mai 2024, Bujduveanu a fost implicat într-un episod tensionat cu primarul general Nicușor Dan, care i-a retras o parte din atribuțiile executive.
Motivul invocat de primarul Dan a fost schimbarea majorității politice în consiliu și prin faptul că PNL și PSD au format o nouă majoritate, în opoziție cu primarul.
Bujduveanu a criticat măsura luată de Nicușor Dan despre care a spus că „este o decizie politiciantistă” și că își va continua activitatea, chiar dacă a pierdut o parte din responsabilități.
Vineri, 23 mai, la preluarea mandatului interimar, viceprimarul liberal Stelian Bujduveanu a asigurat „pe toată lumea” că acest interimat va fi funcţional şi că va continua linia trasată de Nicuşor Dan, scrie News.ro.
La rândul lui, viceprimarul PSD Adrian Vigheciu, care nu a mai devenit primar interimar, l-a felicitat pe Nicuşor Dan pentru alegerea sa în funcția de președinte al României.
„Consider că acest interimat în care va intra Bucureştiul pentru o perioadă de câteva luni reprezintă mai degrabă o oportunitate pe care o are oraşul în momentul de faţă. Când spun că e este o oportunitate mă gândesc că este un moment în care trebuie să lăsăm la o parte toate lucrurile care ne-au despărțit si să ne axăm mai degrabă pe probleme Bucureştiului”, a spus Vigheciu.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.