Anunțul a fost făcut de Péter Szijjártó după o întrevedere pe care oficialul maghiar a avut-o la Budapesta, alături de ministrul adjunct rus al energiei și cu ministrul sârb al energiei.
Potrivit ministrului maghiar, oleoductul ar urma să fie dat în folosință în 2027.
Un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului, citat de Europa Liberă Ungaria, transmite că Ungaria și Serbia au decis să contruiască conducta ca răspuns la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei.
Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Pachetul include o serie de măsuri menite să afecteze economia Rusiei și capacitatea sa de a susține războiul din Ucraina.
Printre acestea se numără reducerea plafonului de preț pentru țițeiul rusesc exportat către țări terțe, stabilit de G7, la 47,6 dolari pe baril – adică cu 15% sub valoarea pieței.
Ministrul de Externe maghiar, Péter Szijjártó, a transmis că UE „vrea să nu mai folosim petrol rusesc sau gaze naturale rusești. Vrea să închidă rutele de transport.”
„Putem vedea rezultatul în Europa: acum trebuie să plătim de câteva ori mai mult pentru energie decât în alte părți ale lumii” a declarat dl Szijjártó, potrivit unei declarații trimise agenției de presă ungare MTI.
El a adăugat că „nu ar trebui să închidem rutele de transport, nu ar trebui să izolăm Europa de resurse, ci ar trebui să deschidem noi surse pentru aprovizionarea cu energie a Europei și să construim noi conducte”.
Potrivit ministrului Szijjártó, în acest fel ar putea fi reduse prețurile la energie în Europa și, prin urmare, Ungaria, în cooperare cu Serbia, construiește un oleoduct între cele două țări, care va putea avea o capacitate anuală de transport de până la cinci milioane de tone.
„În Ungaria, acest lucru necesită construirea unei conducte de 180 de kilometri, iar dacă vom face progrese bune, această nouă conductă ar putea fi operațională până în 2027”, a adăugat șeful diplomației ungare.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.