Constituția arată că prim-ministrul interimar va îndeplini atribuții de premier pentru maximum 45 de zile, timp în care trebuie format un nou Guvern.
Guvernul interimar poate emite doar acte privind administrarea treburilor publice, nu poate da ordonanțe de urgență, dar poate folosi fondul de rezervă al guvernului în cazul în care instituțiile statului au nevoie de bani. Toate acestea se pot face până la când membrii noului guvern depun jurământul.
„Miniștrii din guvernul Cătălin Predoiu rămân în posturi ca interimari, este un guvern interimar. N-are nicio importanță că nu mai e coaliție. Indiferent de unde provin miniștrii, oricum se vor duce acasă toți”, spune Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale a României.
Surse oficiale de la Guvern au declarat pentru Europa Liberă că niciun ministru nu va pleca din guvern.
Marți, prim-ministrul interimar Marian-Cătălin Predoiu și-a preluat mandatul, la Palatul Victoria, după ce Decretul prezidențial numărul 623 a fost publicat în Monitorul Oficial 401.
„Guvernul României își va continua activitatea în condițiile de interimat, așa cum sunt stabilite de Constituție și de legi. Continuitatea și coerența guvernamentală sunt importante pentru bunul mers al treburilor publice, dar și pentru predictibilitatea și echilibrul circuitelor economice private, pentru piețele financiare, pentru interesele tuturor companiilor românești, ale societății civile, ale tuturor cetățenilor români, oriunde s-ar afla”, a spus Cătălin Predoiu, citat într-un comunicat de presă oficial.
Premierul intermar a declarat că, în ceea ce privește organizarea turului II al alegerilor prezidențiale, nu vor fi probleme.
„Instituțiile executive care au atribuții în organizarea procesului electoral își vor îndeplini atribuțiile și competențele cu echidistanță, transparență și legalitate deplină, astfel încât cetățenii români să își exercite votul liber și în siguranță publică, așa cum s-a întâmplat și la primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurat în urmă cu câteva zile. Deși este vorba doar de un mandat interimar, Guvernul va rămâne un interlocutor deschis dialogului pentru partenerii sociali, investitori, partenerii externi ai României”, a afirmat Cătălin Predoiu.
Prim-ministrul interimar a mai spus că România este și „trebuie să rămână o democrație rezilientă”.
Noul președinte ales pe 18 mai va face consultări pentru un nou guvern
După expirarea celor 45 de zile de interimat, președintele României are obligația să facă consultări cu partidele politice reprezentate în Parlament pentru a desemna un nou candidat pentru funcția de prim-ministru.
Preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament, precizează Constituția.
Conform legii, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
Noul guvern, împreună cu programul său de guvernare, trebuie să obțină votul de încredere al Parlamentului, în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului.
Pentru acordarea votului de încredere este necesară o majoritate simplă a voturilor deputaților și senatorilor prezenți.
După obținerea votului de încredere, președintele României numește prin decret noul Guvern.
Prim-ministrul și membrii noului Guvern depun individual jurământul de credință în fața președintelui României.
Guvernul în întregul său şi fiecare membru în parte îşi exercită mandatul, începând de la data depunerii jurământului.
Politologul și profesorul universitar Cristian Pîrvulescu spune pentru Europa Liberă că, din punct de vedere politic, demisia premierului înseamnă de fapt demisia cabinetului.
„Nu există demisia primului ministru. Cabinetul este solidar. Demisia primului ministru este demisia cabinetului. Dacă domnul Ciolacu își dă demisia, înseamnă că avem un guvern interimar, un guvern de serviciu, care va funcționa până când Parlamentul va vota un alt guvern, cu o altă majoritate”, a spus Cristian Pîrvulescu.
„Și spun «o altă majoritate» pentru că UDMR a anunțat că nu va mai sprijini această formulă de guvernare în cazul în care candidatul coaliției (n.r. Antonescu) nu va câștiga. Vor trebui să găsească alte soluții, vor încerca să negocieze cu USR, acum sau mai târziu”, a conchis Cristian Pîrvulescu.
Profesorul de științe politice Andrei Țăranu explică pentru Europa Liberă că miniștrii PSD pot rămâne în funcție până când noul președinte ales va nominaliza un alt premier.
„Dacă pleacă miniștrii PSD, trebuie ca ceilalți miniștri să rămână interimari pe posturile lor. Dacă vă aduceți aminte, am avut situația din 2009 a Guvenului Boc care a picat prin moțiune de cenzură, dar rămâne interimar până la numirea unui nou prim-ministru. Atunci, după ce PSD s-a retras, PD și UDMR au pus niște miniștri interimari. După ce s-a retras și UDMR, PD a pus interimari și pentru posturile lor, de ajunsese domnul Boc să fie interimar la vreo 8 ministere”, amintește politologul.
Cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 18 mai.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.