Linkuri accesibilitate

Chiriile magistraților | CSM, deranjat; premierul cere verificări. Chiria actualizată cu inflația ar fi de 134 de lei, în loc de 60 de lei


Zeci de foști și actuali magistrați au case cu chirie de la Ministerul de Justiție pentru care plătesc între 60 și 197 de lei.
Zeci de foști și actuali magistrați au case cu chirie de la Ministerul de Justiție pentru care plătesc între 60 și 197 de lei.

Mai mulți demnitari au reacționat la informațiile publicate duminică, 20 iulie, de Europa Liberă și preluate de multe alte redacții, potrivit cărora zeci de magistrați, ex-magistrați și angajați în diferite ministere plătesc chirii între 60 și 197 de lei pentru locuințe în centrul Capitalei.

Premierul Ilie Bolojan a cerut ca instituțiile responsabile să actualizeze chiriile cu rata inflației și sugerează că acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de mult timp.

„Cred că, dacă această informaţie este corectă, adică încă sunt oameni care n-ar trebui să stea în aceste locuinţe pentru că nu mai sunt în sistemul de justiţie şi stau la nişte chirii modice, ministerele responsabile, nu ştiu dacă este Ministerul Justiţiei sau Finanţele, ar fi trebuit ca, an de an, să actualizeze chirile cu rata inflaţiei. Aşa mi se pare normal. Aşa se întâmplă şi în sectorul privat. Oamenii se uită care este evoluţia chirilor şi îşi ajustează chirile funcţie de realităţi. Dacă de atâţia ani de zile nu au mai fost aduse la zi, înseamnă că, într-adevăr, sunt la nişte valori foarte mici”, a declarat Ilie Bolojan, luni seară, răspuzând unei întrebări într-un interviu B1 TV.

Premierul Bolojan a anunțat că în câteva zile va avea o rezolvare a problemei chiriilor magistraților.
Premierul Bolojan a anunțat că în câteva zile va avea o rezolvare a problemei chiriilor magistraților.

Premierul a atras atenția că locuințele de serviciu trebuie gestionate în așa fel încât magistrații, angajații și funcționarii cheie să le poată folosi exact pentru perioadele în care își desfășoară activitatea în București, după care acestea să reintre în circuit ca să poată fi utilizate de următorii beneficiari.

„...să ai întotdeauna un stoc de locuinţe pe care să le acorzi: medicilor specialişti – dacă vin într-un oraş şi nu au locuinţă, până îşi facă un rost, până se stabilizează, magistraţilor – dacă sunt trimişi într-un anumit oraş pentru a-şi desfăşura activitatea, au nevoie de cazare, militarilor – care vin temporar să fie în serviciul ţării, dar care, bineînţeles, după ce îşi termină toate aceste activităţi, ar trebui să părăsească imobilele, să mai rămână şi pentru cei care trebuie să îi înlocuiască pe ei”.

Altfel, spune premierul, cresc costurile statului: „Dacă nu pleacă de acolo, ceea ce uneori s-a mai întâmplat, sau dacă statul nu gestionează bine aceste active, noi stăm în chirii şi plătim chirii foarte mari pe pieţele private”.

Premierul a anunțat verificări în privința locuințelor de serviciu.

„O să verific şi într-o zi – două, voi da un răspuns pe tema acestei ştiri, verificând cine este responsabil şi dacă, într-adevăr, e nevoie să fie actualizat”, a spus Bolojan.

Ministrul Justiției cere ministerelor responsabile găsirea unei soluții pentru a se ajunge la o situația echitabilă în privința chiriilor.
Ministrul Justiției cere ministerelor responsabile găsirea unei soluții pentru a se ajunge la o situația echitabilă în privința chiriilor.

La rândul său, ministrul Justiției, titularul contractului de închiriere - adică cel care a încheiat documentul în numele statului - a precizat că legalitatea acestor chirii derivă din vechile acte normative și că ministerul nu este inițiatorul reglementărilor privind nivelul chiriei. „Va fi analizată și legislația privind situațiile locative vizate, pentru a fi adaptată la exigențele actuale”, a transmis Ministerul de Justiție. El a precizat că va aduce la cunoștință necesitatea actualizării acestor cuantumuri Secretariatului General al Guvernului, Ministerului de Interne și Ministerului de Finanțe instituțiile responsabile de actualizarea actului normativ.

Ministerul de Interne a transmis, la cererea Europei Libere, că nu mai are o astfel de atribuție după ce partea de administrație a fost mutată la Ministerul Dezvoltării. A mai transmis că va redirecționa cererea către factorii competenți în situația în care o va primi pe canale oficiale.

Poziția Consiliului Superior al Magistraturii (CSM)

Consiliul Superior al Magistraturii a reacționat la afirmațiile premierului și la campania din mass-media. Într-un comunicat dat publicității luni seară, CSM susține că doar șapte magistrați în funcție din cei 7.000 ai sistemului judiciar beneficiază de locuințe de serviciu. CSM a acuzat „o campanie concertată” de discreditare a justiției.

„Reiterarea unor situaţii juridice vechi, născute sub imperiul legislaţiei anterioare abrogate, precum cele referitoare la vârsta de pensionare, la posibilitatea ca pensia să depăşească venitul net în plată ori la posibilitatea păstrării locuinţelor de serviciu închiriate după eliberarea din funcţie, fără a preciza că acestea nu se mai pot naşte în temeiul legislaţiei actuale, dezinformează societatea şi are ca scop exclusiv amplificarea emoţiei sociale negative la adresa corpului magistraţilor”, susține CSM.

Aceeași instituție confirmă însă afirmațiile prezentate de Europa Liberă, mai exact că, înainte de modificările din decembrie 2022 „locuinţele de serviciu nu puteau fi cumpărate, iar în cazul pensionării pentru limită de vârstă, titularul contractului de închiriere şi, după caz, soţul ori soţia acestuia îşi păstrează drepturile locative pe tot parcursul vieţii.”

CSM spune că „situaţiile juridice prezentate în articolele de presă s-au născut sub imperiul legii vechi, contractele de închiriere fiind încheiate acum 10 - 20 de ani și fiind guvernate de legea în vigoare la acel moment, ca principiu de drept în legislaţia românească şi europeană”, ceea ce înseamnă că acele contracte rămân în vigoare până la moartea titularului de contract sau a soțului.

Tot Consiliul Superior al Magistraturii mai spune că contractele magistraților chiriași ai statului au fost încheiate în perioada perioada 2007 – 2013. Asta înseamnă că ele vor beneficia de același statut.

Actualizarea chiriilor - de la 60, la 134 de lei

Conform hotărârii din martie 2007, chiriile de la stat trebuiau actualizate cu rata inflației. Un calcul minimal, făcut de Europa Liberă, arată că, dacă s-ar fi aplicat rata inflației, contravaloarea actualizată a unei chirii de 60 de lei ar fi fost 134 de lei, adică sub 30 de euro, în condițiile în care chiria în zonă este de aproximativ 300 de euro, iar Ministerul Justiției plătește pentru un apartament de pe piața liberă 600 de euro pentru fiecare magistrat.

Europa Liberă a dezvăluit dumincă numele unor actuali și foști magistrați care beneficiază de chirii le prețuri modice. Presshub a completat lista cu alte 29 de nume.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.


  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG